Magazyn pielęgniarki i położnej nr 6/czerwiec 2018

Tom 6 cyklu Magazyn Pielęgniarki i Położnej

OFICJALNE PISMO NACZELNEJ RADY PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH

Ww czerwcowym numerze m.in.:
- Zanim pielęgnowanie stało się zawodem. Trochę historii, czyli o naszych korzeniach.
- Ważne dla każdej pielęgniarki i położnej w Polsce! Porozumienie pomiędzy OZZPiP i NIPiP, a Ministrem Zdrowia i Prezesem NFZ,Co udało się wynegocjować?
- Z praktyki pielęgniarki i położnej: Zespół majaczeniowy - pacjent geriatryczny; Postępowanie przedszpitalne w drgawkach i stanie padaczkowym; Candidia auris. Zakażenia lekoopornym drożdżakiem; Przygotowanie pacjentki do operacji ginekologicznej.

Informacje dodatkowe o Magazyn pielęgniarki i położnej nr 6/czerwiec 2018:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2018-06-01
Kategoria: Czasopisma i magazyny

Tagi: Pielęgniarstwo położna

Kup książkę Magazyn pielęgniarki i położnej nr 6/czerwiec 2018

Magazyn pielęgniarki i położnej nr 6/czerwiec 2018 - opinie o książce

W numerze najciekawsze dla mnie były następujące artykuły:
- "Zanim pielęgnowanie stało się zawodem" (str. 6-11) - praca studentki PWSZ w Głogowie Magdaleny Leszczyńskiej traktująca i historii zawodu pielęgniarki.
- "Postępowanie przedszpitalne podstawowe pielęgniarki ratunkowej w drgawkach i stanie padaczkowym" (str. 12-14) - artykuł mgr pielęgniarstwa Macieja Latosa o tym jak zaopiekować się pacjentem z padaczką, w trakcie napadu i po nim, ze wskazaniem różnic w stosowaniu leków: Diazepamu, Midazolamu i Klonazepamu.
- "Zespół majaczeniowy - objawy, przyczyny i zapobieganie" (str. 16-17) - mgr Sebastian Kuklo analizuje często występującą dolegliwość głównie pacjentów geriatrycznych.
- "Zanim sięgniesz po kolejnego papierosa" (str. 18-19) - artykuł mgr piel. Wojciecha Kapały o szkodliwości palenia tytoniu.
- "Candida auris - rosnący problem o zasięgu globalnym" (str. 22-24) - mgr Dorota Andrzejewska pisze o nowym patogenie grzyba wywołującego zakażenia wewnątrzszpitalne.
- "Długość karmienia piersią" (str. 31) - niedługi artykuł mgr Joanny Piątkowskiej.
- "Pielęgniarka oczami przedszkolaka" (str. 40-44) - bardzo ciekawa praca lic. pielęgniarki Adrianny Joanny Pędziwiatr o tym, jak zawód pielęgniarki jest postrzegany przez dzieci w wieku przedszkolnym, a także jak postrzegają one osobę pielęgniarki. Praca w oparciu o badania na grupie przedszkolaków oraz dzieci hospitalizowanych.
- "Pacjent pediatryczny w fazie przedszpitalnej" (str. 45) - czyli wykaz siedmiu głównych aspektów pracy z pacjentem, w tym: obawy personelu dotyczących pracy z dzieckiem, różnice co do pracy z dorosłym, fakty i mity - autorstwa mgr pielęgniarstwa Macieja Latosa.
- "Bez wody nie ma życia" (str. 46-47) - artykuł mgr pielęgniarstwa Anety Trzcińskiej, w którym wymienia zalety picia wody, ale pisze też o tym jak wpływa na organizm woda wypijana w nadmiernej ilości i o niewłaściwych porach.

Akademia kota Filemona. Ćwiczenia dla czterolatka
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Akademia kota Filemona. Ćwiczenia dla czterolatka

Wykonując proste zadania z książeczki, czterolatek świetnie się bawi, a przy tym ćwiczy sprawność manualną, spostrzegawczość oraz umiejętność porównywania...

Niemiecki dla dzieci
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Niemiecki dla dzieci

Książeczka do nauki języka niemieckiego dla dzieci. Jako dodatek do książeczki jest dołączona płyta CD z zapisem ćwiczeń wymowy związanych z treścią bajki....

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk