Łowcy Diuny

Opracowanie graficzne serii - Wojciech Siudmak!

Odkąd Dostojne Matrony zniszczyły Rakis i niemal wszystkie planety Tleilaxan, galaktyce znowu zagląda w oczy widmo głodu przyprawy. To szansa dla Kapitularza, na którym żyją teraz czerwie, i dla Murbelli, która z uporem tworzy tam nowe zgromadzenie żeńskie. Walki z Dostojnymi Matronami, intrygi podzielonej na frakcje Gildii Kosmicznej oraz podstępny plan nowej generacji maskaradników odwracają jednak nieustannie jej uwagę od najważniejszego niebezpieczeństwa - wroga z zewnątrz.

Zwycięstwo w zbliżającym się Kralizeku zapewnić może tylko Kwisatz Haderach, lecz jego ghola jest na statku, którym Sziena i Duncan Idaho uciekli z Kapitularza. Tymczasem na statek ten nieustannie zarzucają swą sieć diaboliczni łowcy...

,,Frank Herbert byłby z pewnością zachwycony i dumny z tej kontynuacji swojej wizji".

Dean Koontz

BRIAN HERBERT (ur. 1947) to najstarszy syn Franka Herberta, pisarz znany głównie jako kontynuator ,,Kronik Diuny". Z jego powieści polski czytelnik zna Ród Atrydów, Ród Harkonnenów i Ród Korrinów (wraz z Kevinem J. Andersonem). Jest też autorem biografii Franka Herberta Dreamer of Dune.

KEVIN J. ANDERSON (ur. 1962) zasłynął powieściami osadzonymi w świecie Gwiezdnych wojen i cyklem Z archiwum X. Jego Budowniczowie nieskończoności (wraz z Dougiem Beasonem) byli w roku 1993 nominowani do nagrody Nebula.

Obaj autorzy kontynuują sagę Franka Herberta o Diunie. Napisali trylogie ,,Preludium do Diuny" i ,,Legendy Diuny" oraz dwutomowe zakończenie oryginalnego cyklu: Łowcy Diuny i Czerwie Diuny.

Dom Wydawniczy REBIS wydał oryginalny cykl ,,Kroniki Diuny" Franka Herberta, na który składają się powieści: ,,Diuna", ,,Mesjasz Diuny", ,,Dzieci Diuny", ,,Bóg Imperator Diuny", ,,Heretycy Diuny" i ,,Kapitularz Diuną".

Nakładem Domu Wydawniczego REBIS ukazały się powieści Briana Herberta i Kevina J. Andersona ,,Łowcy Diuny", ,,Czerwie Diuny", ,,Paul z Diuny" i ,,Wichry Diuny" oraz trylogia ,,Legendy Diuny", którą tworzą powieści: ,,Dżihad Butleriański", ,,Krucjata przeciw maszynom" i ,,Bitwa pod Corrinem".

WOJCIECH SIUDMAK (ur. 1942) - polski malarz. Mieszka i tworzy we Francji. Uważany za czołowego reprezentanta realizmu fantastycznego. Prace wystawiał m.in. we Francji, Niemczech, Anglii, Szwajcarii, Kanadzie i USA. Honorowy Obywatel Miasta Wielunia i Ozoir-la-Ferriere. Otrzymał Order Zasługi RP.

Informacje dodatkowe o Łowcy Diuny:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-07-21, Ocena: 4, Przeczytałem,

FINAŁ DIUNY, CZĘŚĆ I

Frank Herbert swoją ,,Diunę" planował jako siedmioczęściowy cykl. Niestety tuż po wydaniu części szóstej, która zakończyła się w bardzo niedefinitywny sposób, odszedł z tego świata, zostawiając po sobie niedokończoną opowieść i mnóstwo niedomkniętych wątków. Ale po latach jego syn postanowił - wraz z autorem Kevinem J. Andersonem - dopisać ciąg dalszy i tak zrodziła się pierwsza z dwóch książek wieńczących cykl. I chociaż nie jest to proza na poziomie Herberta, nadal warto po nią sięgnąć.

Kosmos znów staje w obliczu niedoborów przyprawy. Tu jednak swoją szansę może wykorzystać Kapitularz, który stał się domem dla czerwi. Jednocześnie to także okazja dla Murbelli i tworzonego przez nią żeńskiego zgromadzenia. Gdy toczą się walki i spiski, a sytuacja komplikuje się coraz bardziej, łatwo zapomnieć o wrogu z zewnątrz, a to on stanowi największe zagrożenie...

Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2016-10-12, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Max
Max
Przeczytane:2011-01-01, Przeczytałem, Mam,
Preludium do Diuny (#1). Diuna. Ród Atrydów
Brian Herbert0
Okładka ksiązki - Preludium do Diuny (#1). Diuna. Ród Atrydów

Pierwszy tom trylogii opisujący wydarzenia poprzedzające historię jednego z największych bestsellerów science fiction. Prowadzony nieomylną...

Diuna. Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2
Brian Herbert0
Okładka ksiązki - Diuna. Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2

Bezlitosne machinacje rodu Harkonnenów odmieniają życie bohaterów tej historii od Arrakis po Waliach IX! Na planetach wybucha chaos. Niebezpieczne misje...