Piaski Diuny i inne opowiadania.
Przygotowany specjalnie dla polskich czytelników zbiór, zawierający siedem opowiadań ze świata Diuny. To wielka gratka dla miłośników kultowej serii, która od wydania Diuny w 1965 r. opanowała wyobraźnię kolejnych pokoleń fanów science fiction i przyczyniła się do rozwoju tej gałęzi literatury. Kontynuując dzieło Franka Herberta, Brian Herbert i Kevin J. Anderson raz jeszcze zabierają czytelników do wszechświata Diuny i rzucają światło na jego mniej znane, ciemne zakątki.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-02-13
Tytuł oryginału: Sands of Dune
Uczeń ciemnej strony to kolejna powieść Kevina J. Andersona, która stanowi jednocześnie drugi tom trylogii Akademia Jedi. Wieny słucha Imperatora...
Trylogia ,,Preludium do Diuny" składa się z następujących tomów: Ród Atrydów Ród Harkonnenów Ród Corrinów Na...
Przeczytane:2024-09-02, Ocena: 5, Przeczytałem,
"Piaski Diuny" to zbiór opowiadań z uniwersum Diuny, w którym otrzymujemy dość szeroki przekrój tego, co ma ono do zaoferowania. Teksty są różnorodne - dłuższe lub krótsze, ale też różnią się tematyką - od pełnych pasji potyczek Fremenów do intryg i zdrad na imperatorskim dworze.
Nie wszystkie opowiadania spodobały mi się tak samo, ale kilka naprawdę mocno utkwiło mi w głowie i często wracam do nich pamięcią - najczęściej do tego pod tytułem "Dwór imperialny" o Wilemie Atrydzie.
Wydane są obłędnie - tak jak inne tytuły z tej serii, twarda złota oprawa, w środku liczne piękne ilustracje oraz większy format papieru, który jest wspaniały w dotyku.
Czy te opowiadania rozszerzają spojrzenie na uniwersum? Jeśli ktoś jeszcze nie poznał wszystkich książek - owszem, lecz moim zdaniem delikatnie, właśnie mocno zachęcają, by sięgnąć po inne dodatki do głównej serii.
Dla kogo jest ten zbiór?
Myślę, że idealnie sprawdzi się dla miłośników uniwersum - zapewni kilka historii ze znanych światów, oferując liczne smaczki i ciekawostki, które z przyjemnością się wyłapuje. Dla tych, którzy przeczytali wszystko i chcą więcej - będzie to miły powrót do uniwersum Diuny. Dla tych, którzy utknęli gdzieś w momencie zgłębiania tego uniwersum i potrzebują czegoś lżejszego na rozruch. Oraz dla tych, którzy obawiają się sięgnąć po Diunę - będę mogli się rozeznać czy prezentowane tu klimaty wpasowują się w ich gusta.
Ja miło spędziłam czas przy tym zbiorze, a do ulubionych opowiadań z pewnością jeszcze powrócę. Dodatkowo uważam, że czytanie książek z Diuny świetnie nadaje się na czas lata i upałów - można poczuć się jak na Arrakis!