Lista moich zachcianek

Jocelyne Guerbette, właścicielka pasmanterii w mieście Arras, wypełnia na chybił trafił los na loterii. I nagle pieniądze spadają - jak manna z nieba. I Jocelyne zaczyna sporządzać listy. Listę swoich potrzeb. Listę swoich zachcianek. Listę swoich szaleństw. Ale każda wygrana ma swoją cenę. Rząd przypadkowych cyfr przypomina, że równowaga w życiu jest czymś niezwykle delikatnym.

Piękna historia zwykłej kobiety. Z sympatią i przejęciem śledzimy losy bohaterki, która, spisując listę zachcianek, zmienia też bieg własnego życia – to tka jego materię, to ją pruje z beztroską kobiety wolnej. Madame Figaro

Delacourt potrafi z poruszającą delikatnością wyrazić kobiece 'ja' i szczególną bolesność ludzkiej czułości. Le Point

Powiastka ujmująca i na czasie – o włóczkach, guzikach, tasiemkach i o niszczycielskim wpływie wszechwładnego pieniądza. Télé 7 Jours

Informacje dodatkowe o Lista moich zachcianek:

Wydawnictwo: Drzewo Babel
Data wydania: 2013-04-16
ISBN: 978-83-89933-74-4

Kup książkę Lista moich zachcianek

Lista moich zachcianek - opinie o książce

Avatar użytkownika - Domi__T
Domi__T
Przeczytane:2017-06-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017,

Jocelyne jest mężatką w średnim wieku, jest właścicielką małej pasmanterii. Pewnego dnia wygrywa bardzo duże pieniądze i sporządza listę swoich zachcianek. I to chyba właśnie dzięki tej liście a nie pieniądzom dowiaduje się,co jest dla niej naprawdę ważne.

Avatar użytkownika - MagdaMc
Przeczytane:2013-11-05, Ocena: 6, Przeczytałam,
Pisarz rodzinny
Grégoire Delacourt0
Okładka ksiązki - Pisarz rodzinny

"Właśnie ledwo-ledwo zdałem maturę. Moja siostra miała czternaście lat i słuchała Hôtel de la plage w wykonaniu Sheili i B. Devotion. Na ścianach wisiały...

Widać było tylko szczęście
Grégoire Delacourt0
Okładka ksiązki - Widać było tylko szczęście

O dzieciństwie, które nas kształtuje. O miłości, która nas okalecza. O przebaczeniu i odkupieniu, które mimo wszystko są możliwe....

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk