Wyobraź sobie, że twój porywacz znika bez śladu i nikt nie wie, gdzie cię uwięził...
Słoneczny sierpniowy dzień kończy się dla Matthew Willarda koszmarem. Wracając ze spaceru z psem, dociera na opustoszały parking, na którym czeka na niego żona. Zastaje tylko samochód, po Vanessie ginie wszelki ślad. Matthew jest przekonany, że Vanessa nie odeszła z własnej woli.
Porywacz, wielokrotnie skazany kryminalista Ryan Lee, zanim jeszcze zacznie domagać się okupu, zostaje aresztowany za udział w bójce. Ryan nie ma odwagi wyjawić prawdy nawet swemu adwokatowi, choć wie, jak okrutny los czeka porwaną Vanessę.
Prawie trzy lata później scenariusz się powtarza. W tajemniczych okolicznościach przepada bez śladu kobieta, policja jest bezradna. Nadal bowiem nikt nie wie, co takiego uczynił wówczas Ryan, który został tymczasem wypuszczony na wolność...
,,Po raz kolejny Charlotte Link stworzyła powieść przyprawiającą o gęsią skórkę, w której nie brak ani przekonywająco nakreślonych charakterów ani precyzyjne skonstruowanej intrygi". Focus
,,Kryminały Charlotte Link, najpopularniejszej współczesnej niemieckiej pisarki, aż iskrzą od napięcia. Nie są to książki dla czytelników o słabych nerwach". NDR Kultur (Norddeutscher Rundfunk Kultura)
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2023-11-15
Tytuł oryginału: Im Tal des Fuchses
Kolejna fabuła trzymająca w napięciu, nieprzywidywalność, zwroty akcji, wyrażni bohaterowie, zaskoczenie - to zdecydowanie mocne strony tej książki
Została porwana kobieta. Do tej pory nie wiadomo co się z nią stało. Ale mężczyzna, który za tym stoi i tak trafił do więzienia, chociaż zupełnie za co innego. Paradoksalnie doprowadza to do tragedii. Teraz po trzech latach wychodzi na wolność. I ponownie zostaje uprowadzona kobieta. W identycznych okolicznościach. Rzecz w tym, że to nie Ryan. A jeśli nie on to kto? I dlaczego ktoś krzywdzi bliskie mu kobiety?
W sumie nie do końca wiem o czym jest tal książka. O nieumiejącym poradzić sobie w życiu mężczyźnie. A może o wygórowanych ambicjach. A może o obsesyjnej kontroli...
O czy by nie była jest przytłaczająca. Ostatecznie jednak wszystkie wątki splatają się w jeden. I wszystko jest że sobą powiązane.
W przypadku tej książki stwierdziłam, że cała historia jest trochę zbyt rozwleczona. W pewnym momencie zaczęłam się nieco nudzić. Nie powiem żeby zakończenie mnie zaskoczyło chociaż tak zupełnie oczywiste nie jest. Dobra lektura, która daje do myślenia.
To było ciężkie wyzwanie. Moje pierwsze spotkanie z autorką, i raczej nie szybko wrócę do jej twórczości, niestety.
Na początku historii zbyt wiele bohaterów oraz wątków sprawiło, że czułam mętlik i nie mogłam się połapać w fabule.
Im bardziej brnęłam w tą opowieść, tym bardziej mnie irytowali bohaterowie, sytuacje, w których się znajdywali czy sam język autorki. Styl w ogóle nie przypadł mi do gustu.
Kurczę, a tekst na okładce jest taki zachęcający: Wyobraź sobie, że twój porywacz znika bez śladu i nikt nie wie, gdzie cię uwięził"... No super ten tekst, tylko że jest mocno przesadzony; to totalny strzał w stopę, bo po przeczytaniu książki ma się on nijak do przedstawionej fabuły. Zakończenie w ogóle mną nie wstrząsnęło.
No dla mnie strata czasu. Nie polecam
Słoneczny sierpniowy dzień kończy się dla Matthew Willarda koszmarem. Wracając ze spaceru z psem Mężem,dociera na opustoszały parking,na którym czeka na niego żona. Zostaje tylko samochód, po Vanessie ginie wszelki ślad. Matthew jest przekonany,że Vanessa nie odeszła z własnej woli.
Porywacza,wielokrotnie skazany kryminalista Ryan Lee,zanim jeszcze zacznie domagać się okupu,zostaje aresztowany za udział w bójce. Ryan nie ma odwagi wyjawić prawdy nawet swemu adwokatowi,choć wie,jak okrutny los czeka porwaną Vanessę.
Prawie trzy lata później scenariusz się powtarza. W tajemniczych okolicznościach przepada bez śladu kobieta-Alexia, policja jest bezradna. Nadal bowiem nikt nie wie,co takiego uczynił wówczas Ryan,który został tymczasem wypuszczony na wolność..
Elaine Dawson ma notorycznego pecha. Gdy chce polecieć do Gibraltaru na ślub przyjaciółki, Rosanny, okazuje się, że z powodu mgły na lotnisku Heathrow...
Na rozległych wrzosowiskach północnej Anglii znaleziono zwłoki zaginionej rok wcześniej czternastoletniej Saskii Morris. Niedługo potem ginie kolejna...
Przeczytane:2017-05-27,