Traktor Leoś żyje na wsi. Codziennie pomaga rodzinie pracowitych rolników w uprawie roślin i hodowli zwierząt. Dzielnie rozrzuca obornik, orze pole, transportuje ciężkie przedmioty...
Pewnego dnia, gdy razem z gospodarzem przywozi zboże do punktu skupu, ze zdziwieniem stwierdza, że inni rolnicy często dostarczają te same produkty. Leoś w tajemnicy wyrusza na Dni Pola i przywozi stamtąd rozmaite nasiona. Rozpoczyna się wielka zabawa w chowanego... - z sekretnym polem i udziałem wspaniałych przyjaciół, którzy zawsze trzymają się razem i służą pomocą. Co z tego wyniknie?
Po sukcesie książki ,,Leoś. Mały traktorek znajduje szczęście" prezentujemy naszym czytelnikom kolejną ekscytującą przygodę. Ta pełna emocji opowieść pokazuje, że od czasu do czasu dobrze jest sięgać po coś nowego i śmiało realizować pomysły.
Sympatyczna historia, która przybliża dzieciom życie na wsi i podsuwa ważną myśl o tym, że czasem warto próbować nowych rzeczy. Nawet gdy nie wszystkim wokół to się podoba.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-05-06
Tytuł oryginału: Leonard Ein Traktor hütet ein großes Geheimnis
Mały traktorek żyje na wsi. Mieszka z miłą rodziną rolników. Rodzice, dzieci i babcia zajmują się uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Z wielką troską dbają...
Przeczytane:2024-08-04,
Fani traktorów 🚜, kombajnów, przyczep, cystern i wszelakich maszyn rolniczych- mam dla Was idealną książkę! ❤️
Czy poznaliście już przygody małego traktorka Leosia? Jeśli nie to gorąco zachęcam do nadrobienia, natomiast jeśli polubiliście się z Leosiem to spieszę poinformować, że ukazała się już druga część o tym uroczym bohaterze.
Książka o maszynach rolniczych, życiu na wsi i uprawianiu pola? Jestem pewna, że znajdzie się wielu amatorów tych tematów, a ta pozycja wprost idealnie nada sie dla miłośników wielkich maszyn. W książce oprócz wszechobecnych traktorów poznamy także innych pomocników takich jak prasę rolującą, siewnik precyzyjny, maszynę zbierająca, kosiarko-ładowarkę, czy rozdzielacz łanu. Czyż to nie prawdziwa gratka? 🙂 Dodatkowo dowiemy co jeszcze można zasądzić na polu i jak się to zniera, a także jakie produkty możemy uzyskać z naszych plonów.
Leoś marzy o tym aby zrobić niespodziankę rodzinie Nowaków. Odwiedza wielkie wydarzenie nazwane Dniami Pola i dowiaduje się jak zmodernizować gospodarstwo. Traktorek decyduje się na stworzenie sekretnych pól sprawienie swoim właścicielom niespodzianki. A chociaż praca nie jest najłatwiejsza, to Leoś czuję ogromną satysfakcję kiedy udaje mu się zaprezentować owoce swojej ciężkiej pracy.
W mojej opinii jest to jedna z fajniejszych pozycji, która opisuje dzieciom maszyny rolnicze i ich działanie. Nie znajdziemy tutaj suchych faktów, a opowieść rodem z bajek, dzięki czemu maluchy będą jeszcze bardziej zaciekawione. My czekamy na kolejne części przygód Leosia 🙂.