Okładka książki - Leoś i trudny poranek

Leoś i trudny poranek

Rodzicielstwo to proces. Rodzicielstwo to relacja. Rodzicielstwo to bliskość.

Każde dziecko przeżywa trudne emocje - frustrację, smutek, złość, lęk. To, jak my, dorośli, na nie odpowiadamy, kształtuje jego poczucie bezpieczeństwa i zdolność do radzenia sobie z wyzwaniami w przyszłości.

A co by było gdybyśmy zamiast chronić dzieci przed trudnymi doświadczeniami, pomagali im je oswajać? Gdybyśmy pokazywali, że można czuć - w pełni i bez lęku - przy wsparciu uważnego dorosłego?

,,Leoś i trudny poranek" to opowieść o dniu, który od samego początku był wymagający. Leoś obudził się bardzo wcześnie, a zmęczenie sprawiło, że każda kolejna czynność źródłem napięcia i frustracji. Jedzenie, zabawa, spacer z psem - wszystko wydawało się trudniejsze niż zwykle. Emocje narastały, a małe przeciwności stawały się wielkimi wyzwaniami. Na szczęście obok był tata...

,,Leoś i trudny poranek" to książeczka, która pokazuje, jak wspierać dziecko, gdy jego dzień przypomina jeden wielki tor przeszkód. Jak być obok w sposób, który daje poczucie bezpieczeństwa.

Seria ,,Uczę się uczuć" to historie, które pomagają dzieciom oswajać emocje - doświadczać ich w pełni, rozumieć i wyrażać bez lęku, że są niewłaściwe. Dorosłym przypominają, że ich obecność i sposób reagowania to fundament dziecięcej pewności siebie i emocjonalnej odporności na przyszłość.

Informacje dodatkowe o Leoś i trudny poranek:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-05-21

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Leoś i trudny poranek

Leoś i trudny poranek - opinie o książce

Avatar użytkownika - yoloczytam
yoloczytam
Przeczytane:2025-06-30, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Leoś i trudny poranek" autorstwa Marianny Gierszewskiej to czuła, mądra i niezwykle potrzebna opowieść, która trafia w samo serce zarówno dzieci, jak i dorosłych. To nie tylko książka dla najmłodszych - to narzędzie, które uczy, jak rozumieć i przeżywać emocje, jak być obecnym i wspierającym opiekunem, zwłaszcza wtedy, gdy dzień zaczyna się ,,pod górkę".

Od samego rana wszystko wydaje się Leośkowi trudniejsze niż zwykle - zbyt wczesna pobudka, zmęczenie, frustracja przy najprostszych czynnościach. To sytuacja, którą zna każde dziecko i każdy rodzic. Właśnie w takich chwilach, gdy emocje sięgają zenitu, potrzeba dorosłego, który nie oceni, nie pospieszy, nie zlekceważy - ale po prostu będzie. W tej historii tym dorosłym jest tata - i to właśnie on towarzyszy Leosiowi przez cały ten wymagający poranek. To szczególnie cenne, ponieważ książka przełamuje stereotyp matki jako ,,domyślnego" opiekuna. Pokazuje, że ojcowie również potrafią być czułymi, obecnymi i uważnymi przewodnikami w świecie dziecięcych emocji.

Książka jest częścią serii ,,Uczę się uczuć", która z ogromnym wyczuciem i szacunkiem podchodzi do emocjonalności dziecka. Marianna Gierszewska przypomina, że rodzicielstwo to relacja, a nie projekt do zrealizowania. To proces pełen wyzwań, ale też pięknych momentów bliskości. Dzieci - jak Leoś - nie potrzebują idealnych dorosłych. Potrzebują obecnych. Takich, którzy pokażą, że każda emocja jest do przeżycia, że złość, smutek czy zmęczenie nie są ,,złe", tylko wymagające uważności.

,,Leoś i trudny poranek" to doskonała propozycja do wspólnego czytania z dzieckiem. Pomaga rozmawiać o emocjach i oswajać je w bezpiecznej atmosferze. Ale to także wartościowa lektura dla dorosłych - przypomnienie, że to nie kontrola, lecz czuła obecność buduje emocjonalną odporność dziecka.

Podsumowując: to piękna, wartościowa książka, która normalizuje trudne emocje i pokazuje siłę bliskości w rodzicielstwie. Polecam ją każdemu rodzicowi, opiekunowi i wychowawcy - a przede wszystkim tym, którzy czasem też mają... trudny poranek.

Marianna Gierszewska0
Okładka ksiązki - Być tak naprawdę. Od grzecznej dziewczynki do wolnej kobiety, która idzie, gdzie chce

I kładąc swoją dłoń na twoim policzku, mówię: DASZ RADĘ. (...) Weź więc głęboki wdech - być może swój pierwszy - i zobacz, jak można NAPRAWDĘ.   To...

Leoś idzie do przedszkola
Marianna Gierszewska0
Okładka ksiązki - Leoś idzie do przedszkola

Leoś idzie do przedszkola. Tak, i to wcale nie jest łatwe. Są łzy. Jest strach. Jest pełne złości ,,Nie chcę!". Ale są też mama, tata i bocian Kajtek,...