Poznaj prozdrowotne właściwości ziół, które są wokół ciebie – w doniczce w kuchni, w przydomowym ogródku, na łące czy w lesie. Dowiedz się, jak mogą pozytywnie wpływać na twój organizm:
• pomagają przezwyciężyć zmęczenie, senność,
• łagodzą bóle głowy,
• przynoszą ulgę w kłopotach trawiennych,
• mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
• wzmacniają odporność,
• korzystnie wpływają na koncentrację i zapamiętywanie.
Gdy w organizmie toczy się przewlekły stan zapalny, choć nie czujemy się chorzy, nasz komfort życia się obniża, zwiększone jest ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, układu krążenia, otyłości oraz chorób autoimmunologicznych lub ich zaostrzenia. Jak temu zaradzić? Sięgnij po pomoc z natury! Z tej książki dowiesz się, czym jest dieta przeciwzapalna i jakie są jej podstawowe zasady. Co to są wolne rodniki i dlaczego nam szkodzą? Jak możemy w naturalny sposób wspierać nasze zdrowie i zapobiegać poważnym chorobom?
Odkryj najcenniejsze składniki prozdrowotne zawarte w roślinach i ich wpływ na nasz organizm. Świat ziół i przypraw nie będzie miał przed tobą tajemnic.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-27
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski
"Lecznicze zioła i przyprawy. Uzdrawiająca moc" to jeszcze jedna książka z tej wspaniałej serii, w której Agata Lewandowska zachęca nas do stosowania roślin w codziennym jadłospisie oraz przekonuje o ich uzdrawiającej mocy i ich prozdrowotnych właściwościach. Teraz w dobie różnego rodzaju suplementacji różnych specyfików, które często łykamy w nadmiarze, warto przyjrzeć się bardziej sprawdzonym przez badania roślinnym specyfikom, które zresztą sami możemy sobie sporządzić, korzystając z ziół nawet z własnego ogródka lub pobliskiej łąki.
"W przyrodzie istnieje wiele przeciwzapalnych składników, które mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce zdrowotnej. Najczęściej występują one w roślinach."
"Praktycznie każde zioło i przyprawa dostarcza antyoksydantów (w tym z grupy polifenoli). Większość z nich działa też mniej lub bardziej przeciwzapalnie."
Rośliny znakomicie sprawdzają się w profilaktyce i wspieraniu naturalnych mechanizmów obronnych naszych organizmów i wpływają na równowagę. Dieta zawierająca roślinne produkty zmniejsza stres oksydacyjny, neutralizuje wolne rodniki oraz korzystnie wpływa na metabolizm i układ odpornościowy.
Z książki dowiemy się między innymi o tym:
- co zwiększa ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może zmniejszyć ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może świadczyć o tym, że masz niedobór magnezu?
- jakie składniki mineralne są niezbędne w organizmie?
- jakie związki możemy znaleźć w ziołach i przyprawach?
- czy zioła mogą nam zaszkodzić?
Badania naukowe potwierdzają, że składniki pochodzące z żywności są zazwyczaj (z małymi wyjątkami) dużo lepiej przyswajalne niż te z suplementów. Dlatego warto przyjrzeć się ziołom, w których znajdziemy nie tylko witaminy czy mikroelementy, ale są one znakomitym i smacznym dodatkiem do potraw.
Autorka uporządkowała alfabetycznie zioła, zaczynając od ashwagandhy przez bazylię, chili, czosnek, jeżówkę, kozieradkę, szałwię, rumianek aż po zieloną pietruszkę.
Możemy dowiedzieć co zawierają i jakie mają właściwości zdrowotne, jak je wykorzystywać, gdzie możemy je znaleźć, i z czym nie powinno się ich łączyć.
"Wiele przypraw, takich jak rozmaryn, goździki, oregano, tymianek, cynamon, imbir, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca czy kmin rzymski, stosowano przez ostatnie dziesięciolecia nie tylko w leczeniu infekcyjnych chorób zakaźnych, lecz także w ochronie żywności (jako naturalne konserwanty)."
Warto odkryć cenne składniki roślin i ich wpływ na nasz organizm i stosować, chociażby tylko w formie ziołowej herbatki.
Dziękuję za możliwość poznania uzdrawiającej mocy ziół i przypraw Pani Edycie z Wydawnictwa RM.
Od zarania ludzkość wykorzystywała zioła i przyprawy do celów leczniczych. Wiele roślin, które obecnie wydają się zwykłymi niepotrzebnymi chwastami albo kojarzą się nam z kuchnią były używane jako leki. Wiedzę o ich właściwościach przez wieki przekazywano ustnie i pisemnie. Teraz wiele z nich badane jest pod kontem swoich właściwości.
Z pewnością w każdej kuchni można znaleźć zioła i przyprawy. Wszak przyprawy nadają smak przygotowanym przez nas potrawom a z dobrodziejstwa ziół korzystamy, gdy nasz organizm zaczyna szwankować. Czy jednak zdajemy sobie sprawę jaki wpływ mają zioła i przyprawy na nasze zdrowie? Czy wiemy jakie mają prozdrowotne właściwości? Jeśli nie to książka Lecznicze zioła i przyprawy. Uzdrawiająca a moc daje nam możliwość ich poznania. W środku autorka opisała 45 ziół i przypraw, które mogą pomóc nam cieszyć się lepszym zdrowiem. Pozwoliła poznać ich właściwości prozdrowotne oraz przeczytać co nieco więcej ciekawostek dotyczącego konkretnego zioła czy przyprawy. Książka została napisana w sposób przejrzysty i zrozumiały.
Serdecznie polecam tę książkę. W moim odczuciu to bardzo ciekawa i wartościowa lektura. Dzięki niej możemy dowiedzieć się wielu interesujących a jednocześnie potrzebnych informacji dotyczących właściwości, które mogą nam pomóc utrzymać nasz organizm w dobrej formie.
Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina...
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność...
Na nasilone, uogólnione procesy zapalne bardziej narażone są osoby starsze, cierpiące na choroby przewlekłe, prowadzące siedzący tryb życia i unikające wszelkiej aktywności.
Więcej