Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie

Święta pachną nie tylko świeżym drzewkiem bożonarodzeniowym, lecz także pomarańczą, cynamonem i korzennymi przyprawami do pierniczków. Zanim goście zasiądą przy wigilijnym stole, życie toczy się w… kuchni. Czerwony barszcz z uszkami, karp w galarecie, śledzie w różnych odsłonach, sałatki, łazanki, kutia… Przyprawiamy, próbujemy, podgrzewamy. A na deser makowce, serniki, pierniki i kruche ciasteczka, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci, lecz także dorośli.

W tych wszystkich kuchennych zmaganiach pomoże Ci… Wiola. Dla niej gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już blisko 400 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Zaskocz swoich gości przepysznymi daniami – zarówno tradycyjnymi, jak i nietypowymi.

Informacje dodatkowe o Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie:

Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-11-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Święta Bożego Narodzenia pachną nie tylko choinką, ale także m.in. pomarańczą i piernikiem. Zanim wszyscy zasiądziemy przy wigilijnym a potem świątecznym stole, życie toczy się w kuchni. Potrawy wigilijne, potrawy świąteczne i ciasta... Wszystko trzeba przyprawić, posmakować i ewentualnie podgrzać. Zazwyczaj w przygotowaniach korzystamy ze sprawdzonych przepisów, które często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jednak czasami decydujemy się po coś nowego. W wybraniu odpowiedniej potrawy lub ciasta może pomóc między innymi Wiola, autorka niniejszej książki kucharskiej.
Przed Świętami w wielu domach kuchnia zmienia się w prawdziwe pole bitwy. Panie domu niczym prawdziwe czarodziejki tworzą dzieła sztuki kulinarnej. I nie raz w tym czasie słychać nieśmiertelne słowa ,,Nie ruszaj, bo to na Święta''. U mnie w domu wybrzmiewają, co roku, kiedy coś, co szykuję stara się podkraść mój tata. Najczęściej są to wafle, które robię w ilościach hurtowych. Zazwyczaj robię je z przepisów, które są w rodzinie od lat. I tak jest raczej z daniami i ciastami, które co roku robimy z mamą. Jednak nie mogłam przejść obojętnie obok tej pozycji. I nie zawiodłam się na niej. To prawdziwa skarbnica przepisów. Jedne były mi dobrze znane... Inne niekoniecznie... Kilka przepisów zainspirowało mnie. Jeden z przepisów już wypróbowałam. Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie to ważna pozycja pośród książek kucharskich. Dzięki niej można poznać nieznane nam przepisy i zainspirować się. Serdecznie polecam tę książkę. Sprawdzi się w czasie, gdy będziemy starały się wyczarować cuda na świąteczne stoły.

Kulinarna Wiola. Domowy wyrób wędlin i kiełbas
Wioleta Wójcik0
Okładka ksiązki - Kulinarna Wiola. Domowy wyrób wędlin i kiełbas

Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak