Kuchnia toskańska

Ocena: 0 (0 głosów)
Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć w te strony wiele podróży. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii. Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego to książka palce lizać. Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcino, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach… O autorze Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” () oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Jak smakuje pępek Wenus, Jest ser!), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.

Informacje dodatkowe o Kuchnia toskańska:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2016-03-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7773-295-3
Liczba stron: 128
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Kuchnia toskańska

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia toskańska - opinie o książce

Inne książki autora
Wielki świat od kuchni
Piotr Adamczewski 0
Okładka ksiązki - Wielki świat od kuchni

Anegdoty kuchenno-restaruracyjne o wielkich postaciach historycznych m.in. Bach, Napoleon, Casanova oraz postaciach literackich m.in. Forrest Gump czy...

Tańce wokół stołu czyli Polskie tradycje kulinarne
Piotr Adamczewski0
Okładka ksiązki - Tańce wokół stołu czyli Polskie tradycje kulinarne

Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy