W krwawej opowieść o zdradzie, magii i braterstwie autor maluje przed nami fascynujący, brutalny, momentami piękny portret niezwykłego chłopca zmierzającego ku dorosłości i objęciu tronu.
"Zanim ciernie udzieliły mi bolesnej lekcji i zabiły we mnie słabość, miałem tylko jednego brata, którego kochałem całym sercem. Te dni minęły bezpowrotnie, a to co po nich zostało spoczywa w wraz z moją matką w grobie. Dziś mam wielu braci, wytrawnych nożowników i szermierzy, którzy nie cofną się nawet przed najgorszym okrucieństwem. Napadamy na to upadłe imperium i plądrujemy jego truchło. Ludzie mówią, że nastały niespokojne czasy, gdy nocą zmarli wstają z grobów i budzą się potwory, mówią, że to koniec naszych dni. To wszystko prawda, lecz w ciemności czai się również coś gorszego; coś znacznie gorszego."
Zanim został Księciem cierni, czarującym, zepsutym do cna przywódcą bandy bezwzględnych rzezimieszków, zajmujących się plądrowaniem i mordem, Jorg Ancrath był królewskim synem, wychowywanym przez kochającą matkę, cieszącym się najwyższymi przywilejami. Dziś światem rządzi chaos: szerzy się przemoc, ożywają koszmary. Doświadczenia z przeszłość sprawiły, że Jorg nie lęka się żadnego człowieka, żywego ni martwego. Istnieje jednak coś, co mrozi mu krew w żyłach. Po powrocie do zamku swojego ojca Jorg musi zmierzyć się z koszmarami z dzieciństwa i zbudować swą przyszłość na przekór otaczającym go wrogom.
Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2012-09-01
Tytuł oryginału: Prince of thorns
Tłumaczenie: Jarosław Fejdych
^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^ Niektórzy mówili, że Czerwony Kent ma czarne serce, co mogło być prawdą, ale każdy, kto widział, jak rozprawia się z sześcioosobowym patrolem przy pomocy siekiery i noża, powiedziałby, że facet ma duszę artysty. ^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^
Powieść zdecydowanie nie nadaje się dla osób o delikatnej psychice, liczne opisy mordów, tortur, bezlitosnych rozkazów i braku miłosierdzia w niemalże każdym z czynów, sprawiają, że czytelnikowi czasami zbiera się na wymioty. Ale jest specyficzna magia w tym szaleństwie, coś, co przyciąga i każe patrzeć dalej, tym mocniej, im bardziej pragnie się odwrócić wzrok. Ten sam odruch, który przykuwa oczy człowieka do płonącego ogniska, specyficzne piękno siły zniszczenia. Cierpienie, które budzi fascynację. Z przyjemnością zauważyłam, że klimat grozy był utrzymany przez całą książkę. Bez przerw dla wątku miłosnego, który oczywiście się pojawił, w formie równie zachwycającej, co opisy bezduszności Jorga. Powieść traktuje o trudnej drodze, jaką musi przebyć chłopiec, by stać się mężczyzną. Towarzyszy mu w tym kilkudziesięcio - osobowa grupa bandytów, którym, za przykładem Ancrath'a, będziemy ufać bardziej, niż pobożnym chłopom.
^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^ Myślę, że być może umieramy każdego dnia. Być może rodzimy się na nowo z każdym świtem, trochę inni, w innym miejscy na naszej drodze. Kiedy między tobą a osobą, którą byłeś, znajdzie się wystarczająco wiele dni, stajecie się sobie obcy. Może na tym polega dorastanie. ^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^ Równie zdumiewające okaże się to, że w miarę czytania, można polubić głównego bohatera, a nawet życzyć mu zwycięstwa. Przypatrywać się drogom, które wybiera, ale nawet jeśli nie do końca je akceptować, to próbować sobie tłumaczyć, że w jego sytuacji, takie rozwiązanie było konieczne. Podczas lektury odkryłam tę przerażającą część siebie, która zachwyca się biegiem historii, splotami akcji napisanymi przez Marka Lawrence'a i na swoją obronę mogę powiedzieć tylko tyle, że były to słowa napisane na kartce, a nie prawdziwe oglądane wydarzenia. Polecam wszystkim tym, którzy nie boją poznać swoich najczarniejszych stron. Bardzo obiecujący debiut pisarza dark fantasy.
^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^ Tchórzy należy traktować w szacunkiem. Tchórze lepiej wiedzą, jak zadać cios. Jeżeli nie zostawisz tchórzowi drogi ucieczki, jesteś zgubiony. ^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^|^
Autor bestselerowej trylogii "Rozbite imperium" przedstawia kolejną część cyklu "Wojna Czerwonej Królowej". Trylogia Wojna Czerwonej Królowej...
W klasztorze Słodkiej Łaski młode dziewczęta uczy się odbierania życia. U nielicznych ujawnia się stara krew, dająca im talenty rzadko spotykane od czasów...
Przeczytane:2017-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam, "Wyzwanie - fantastyka 2017", Mam,