Kruczobór

Czternastoletni Ark ma najgorszą pracę w Arborium, ostatniej leśnej enklawie w świecie z przyszłości. Biedny pomocnik hydraulika czyści rury kanalizacyjne, bo nawet w mieście zbudowanym kilometr nad ziemią, wśród konarów gigantycznych drzew, potrzebne są sprawne toalety. Chłopak uważa swe leśne królestwo za najnudniejsze, a zarazem najbezpieczniejsze miejsce na ziemi – do czasu, gdy przez przypadek dowiaduje się o spisku, który może pozbawić Arborium jego cenniejszego od złota bogactwa: drzew. Wplątany w groźną intrygę musi walczyć o życie w szaleńczej pogoni od podniebnych szczytów drzew po najmroczniejsze zakamarki wśród ich korzeni, próbując ochronić przed wrogami swój dom i naród, z którego pochodzi.

\r\n\r\n\r\n„Jeśli zakochaliście się w Avatarze, pokochacie Kruczobór. Po Tunelach, które zawiodły Was głęboko pod ziemię, czas wskoczyć na czubki drzew. Kruczobór to magiczna opowieść o krainie ludzi mieszkających wśród liści, które są wielkości dorosłego człowieka (…). Andrew stworzył świat, który dorównuje światom z najlepszych klasycznych serii fantasy – oszałamiający pomysłowością szczegółów, niemal szekspirowski, porywający skalą, z prawdziwymi bohaterami, którzy z szaleńczą odwagą i nieodłącznym poczuciem humoru zmagają się z największymi wyzwaniami swego życia”. Barry Cunningham, odkrywca Harry’ego Pottera, wydawca Tuneli

\r\n„Ta fantastyczna przygoda rozgrywa się w niesamowicie oryginalnym otoczeniu – na szczytach ogromnych drzew w ostatnim zachowanym lesie. Jest to kraina zagrożona przez zło ze świata zewnętrznego, który czyha na jej zasoby. Dowcipna i dynamiczna książka dotyka poważniejszych tematów, takich jak ekologia, ochrona przyrody i źródła energii”. \r\n„Bookseller”

\r\nANDREW PETERS od dziecka wspinał się na drzewa i z nimi rozmawiał. Autor przeszło 70 książek, w tym poetyckich, gawędziarz i performer występujący z tubą, urodził się w 1965 r. w. Niemczech w rodzinie o czeskich korzeniach, wychował się w Londynie, mieszka w zachodniej Anglii z żoną pisarką i dwójką dzieci. O swojej najnowszej powieści, do której prawa nabyło już 16 państw, mówi: „Pisanie Kruczoboru było jak kierowanie samochodem rajdowym w wyścigu życia, zwłaszcza że nigdy wcześniej nie wymyślałem przygód na taką skalę. Zawsze miałem żywą wyobraźnię i lubiłem uciekać marzeniami do innych światów. W wypadku Kruczoboru stanąłem przed wyzwaniem napisania zabawnej, przygodowej, a jednocześnie zachęcającej do przemyśleń historii oraz stworzenia od zera całkowicie nowego świata”.\r\n

Informacje dodatkowe o Kruczobór:

Kruczobór - opinie o książce

Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2014-08-08, Ocena: 5, Przeczytałam, fantastyka, SF,
Ark wraz z przyjacielem próbuje ratować swój rodzinny kraj przed siłami zła. Piękna książka ukazująca siłę przyjaźni, jak i poświęcenie dla sprawy. Po prostu warto przeczytać
Avatar użytkownika - Erziest
Erziest