Minęło dwadzieścia lat od wydarzeń opisanych w Krzyku Icemarku. Sojusz wojsk królowej Thirrin, śnieżnych lampartów, wilkołaków i wampirów szykuje się do odparcia kolejnej inwazji potężnej armii Polipontu pod dowództwem złowrogiego Scypiona Bellorum. Tym razem sytuacja jest naprawdę rozpaczliwa, ale wizja Oskana wciąż daje nadzieję na pokonanie najeźdźców. Jak to jednak możliwe? I jaką rolę odegra w tym najmłodszy z pięciorga królewskich dzieci, kaleki Charlemagne?
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2016-01-27
Tytuł oryginału: Blade of Fire
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Paulina Braiter-Ziemkiewicz
Ta część okazała się trochę lepsza niż poprzednie - były dwa wątki, więcej bohaterów i więcej się działo. Nadal jednak wszystko przychodziło bohaterom zbyt łatwo. Brak jakichkolwiek zwrotów akcji, przez co fabuła była bardzo przewidywalna. Za to plus za barwne opisy.
Ogólnie mówiąc pomysł na historię i bohaterów fajny, acz potencjał niestety zmarnowany. Książkę czyta się jednak szybko i mogę polecić ją niezbyt wymagającym czytelnikom lub osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z fantasy i szukają łatwej lektury.
Dzielna księżniczka musi przeciwstawić się imperium, aby ocalić ojczyznę przed okrutnym najeźdźcą. Porywająca powieść pełna białej i czarnej magii, imponujących...
Przeczytane:2016-07-07, Ocena: 5, Przeczytałam,