Dlaczego złościmy się na dzieci? Kiedy złość staje się poważnym problemem w rodzinie? Jakie mogą być jej dalekosiężne skutki? Jak nie dopuścić do tego, by zdominowała relacje z dzieckiem?
Oto mądra i prosta książka na temat rodzicielskiej złości. Autorski zespół psychologów pokazuje, jak zmienić swój sposób postępowania, myślenia i komunikacji z dzieckiem, żeby skutecznie rozwiązywać rodzinne konflikty – bez złości.
Wszyscy rodzice złoszczą się czasem na swoje dzieci. Niekiedy problem wymyka się jednak spod kontroli, kiedy krzyk, pretensje, oskarżenia, a nawet klapsy stają się stałym elementem relacji między rodzicami a dzieckiem. Ma to negatywny wpływ na jego rozwój, poczucie własnej wartości i kształtowanie się charakteru moralnego. Książka KIEDY TWOJA ZŁOŚĆ KRZYWDZI DZIECKO pomaga dorosłym radzić sobie z uczuciem złości wobec dziecka w różnych sytuacjach. Jest ona efektem pracy z prawie trzystoma rodzicami. Autorzy ujawniają proste mechanizmy powstawania rodzicielskiej frustracji, która kulminuje wybuchem złości. Najczęściej ma ona źródło w niezrozumieniu zachowania dziecka i błędnej interpretacji motywów jego działania. Książka oferuje skuteczne rozwiązania w walce z rodzicielskim gniewem, pomaga być bardziej skutecznym rodzicem i znaleźć nić porozumienia z dzieckiem.
Data wydania: 2012-03-23
Kategoria: Poradniki
Typowy poradnik z ćwiczeniami, dla mnie nic odkrywczego
Przeczytane:2021-02-05, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2021,
Polecam każdemu rodzicowi,choć chyba więcej wyniosłam z poradnika Dialog zamiast kar