Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność

Ocena: 4 (2 głosów)

Kawa, kawusia, kaweczka. Kto z nas nie zaczyna dnia od tej mantry? Całą przyjemność z jej picia psuje obawa o to, że to jednak niezdrowe przyzwyczajenie.

Bob Arnot przebadał kawę bardzo dokładnie i orzekł, że nie tylko jej picie może być zdrowe, ale pomaga też schudnąć i może wydłużać życie! Dowiedz się, co zrobić, by wydobyć z czarnych ziaren to, co najlepsze dla twojego zdrowia oraz wypróbuj dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.

Ta książka zmieni twoje poranki w najcudowniejszy zdrowotny rytuał! Dowiesz się z niej, jak:

- dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu;

- zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy;

- intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie;

- komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju

- schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę.

`

Dłuższe życie dzięki piciu kawy? To możliwe!

Informacje dodatkowe o Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2019-03-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788365601605
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: The Coffee Lovers Diet: Change Your Coffee, Change Your Life

Tagi: bóg Diety

więcej

Kup książkę Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych przeprowadzanych na całym świecie odkryliśmy, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie.


Więcej

Napoje na bazie kawy to jedna z największych katastrof, jakie dotknęły amerykański styl żywienia. Codziennie są one źródłem setek niepotrzebnych kalorii.


Więcej
Więcej cytatów z tej książki
REKLAMA

Zobacz także

Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność - opinie o książce

"Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych przeprowadzanych na całym świecie odkryliśmy, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie."
Od wielu lat jestem miłośniczką tego aromatycznego napoju. Od rana pobudza mnie do życia i smakuje wspaniale. Byłam zachwycona faktem otrzymania tej książki, gdyż przy okazji picia filiżanki kawy, poznałam lepiej jej zalety. Dość sporo już czytałam w wielu poradnikach a o właściwościach zdrowotnych dowiedziałam się nawet od swojego kardiologa, to jednak sporo nowych informacji mnie nawet zaskoczyło. Dowiedziałam się, że większość kawy w naszych sklepach nie ma tak dobrych właściwości, gdyż jest zbyt mocno palona, a kawa powinna być tylko lekko palona, czyli mieć jaśniejszą barwę. 
I na dodatek często jest nieprawidłowo przechowywana.


"Jasno palone kawy wschodnioafrykańskie zawierają najwięcej polifenoli. Dzięki nim szybko się rozbudzisz, będziesz mieć lepszy nastrój, a jednocześnie zadbasz o układ krążenia."
Oczywiście fakt, o którym wspomniałam wyżej poskutkował tym, że kupiłam dzisiaj różne rodzaje kawy i po sprawdzeniu koloru ziaren, teraz wiem jaki rodzaj kawy będę kupowała. W sumie niewiele się zmieniło, gdyż akurat ta kawa była jedną z moich ulubionych.
Przyznam, że to jest bardzo dobra pozycja dla kawoszy a może nie tylko, temat jest bardzo przystępnie i jednocześnie fachowo przedstawiony. Autor podaje nam fakty mające zasadniczy wpływ na walory ziaren kawy. Wszystko jest poparte przeprowadzanymi na całym świecie badaniami.

Zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy lubią kawę i nawet nie zmuszałabym nikogo do jej picia. Sama mam w rodzinie wielbicieli herbaty, którzy nie tykają kawy, ale za to bardzo lubią jej zapach. A w tej książce dowiedziałam się, że to również jest można powiedzieć zdrowe...


"Profesjonalni testerzy kawy sprawdzający jej aromat i smak zawsze wąchają napój, zanim go wypiją. Ty również powinieneś tego spróbować, ponieważ niektóre przeciwutleniacze zawarte w kawie dostają się do organizmu właśnie z aromatem."
Książka podzielona jest na trzy części o tematyce związanej z kawą, lecz każda z nich ma swój główny cel. Bardzo starannie opisana, znajdziemy wiele wykresów, badań, przepisów na łączenie smaków i podanie ilości kalorii w przygotowanych daniach i napojach oraz innych rozmaitych ciekawych informacji. Co jednak z pewnością wielu może zaskoczyć, to brak w tej publikacji jakichkolwiek zdjęć czy ilustracji oprócz filiżanek kawy otaczającej numerki stron książki. Jednak nie przeszkadzało mi to zupełnie w lekturze, po prostu może bardziej sobie wyobrażałam to, o czym czytałam i tak było również bardzo dobrze.
Z pewnością będę do tej książki wracała aby wypróbować niektóre z zawartych w niej przepisów a także aby czasem zaskoczyć znajomych moją wiedzą o ulubionym napoju - czarnym, mocnym i gorącym...

Polecam wszystkim amatorom kawy i nie tylko.


"Regularne picie kawy może obniżyć ryzyko zgonu nawet po zawale."

Link do opinii
Avatar użytkownika - eddieegger
eddieegger
Przeczytane:2019-04-07,

Kiedy zobaczyłam zapowiedź tej książki pomyślałam sobie, że skoro piję kawę codziennie, powinnam poznać jej wpływ na nasze życie i zdrowie. Nie spodziewałam się jednak, jak mało wiem o tym aromatycznym napoju!
Od dawna wiem, że kraj uprawy kawy ma ogromne znaczenie dla jej jakości. Nie miałam jednak pojęcia o tym, że proces palenia ziaren może "zabić" w kawie wszystko to, co najlepsze!
Wiedzieliście, że większość kaw, które kupujemy w sklepach, nie ma praktycznie żadnych drogocennych składników, bo jest przepalana, nieodpowiednio pakowana i przechowywana? Z tego poradnika dowiadujemy się, na co zwracać uwagę przy wyborze ziaren, żeby kawa faktycznie pozwalała nam odzyskać energię, obudzić się, poprawić sprawność umysłu, a nawet schudnąć.
Mam wrażenie, że ogrom informacji sprawił, że żadna kawa, o której czytam, nie spełnia teraz moich oczekiwań. Nie mniej jednak dzięki tej książce wiem, w jaki sposób szukać ideału.

Link do opinii
Reklamy