Kawa, kawusia, kaweczka. Kto z nas nie zaczyna dnia od tej mantry? Całą przyjemność z jej picia psuje obawa o to, że to jednak niezdrowe przyzwyczajenie.
Bob Arnot przebadał kawę bardzo dokładnie i orzekł, że nie tylko jej picie może być zdrowe, ale pomaga też schudnąć i może wydłużać życie! Dowiedz się, co zrobić, by wydobyć z czarnych ziaren to, co najlepsze dla twojego zdrowia oraz wypróbuj dietę, która zapobiega negatywnym efektom picia kawy.
Ta książka zmieni twoje poranki w najcudowniejszy zdrowotny rytuał! Dowiesz się z niej, jak:
- dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu;
- zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy;
- intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie;
- komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju
- schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę.
`
Dłuższe życie dzięki piciu kawy? To możliwe!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2019-03-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 352
Tytuł oryginału: The Coffee Lovers Diet: Change Your Coffee, Change Your Life
Napoje na bazie kawy to jedna z największych katastrof, jakie dotknęły amerykański styl żywienia. Codziennie są one źródłem setek niepotrzebnych kalorii.
"Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych przeprowadzanych na całym świecie odkryliśmy, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie."
Od wielu lat jestem miłośniczką tego aromatycznego napoju. Od rana pobudza mnie do życia i smakuje wspaniale. Byłam zachwycona faktem otrzymania tej książki, gdyż przy okazji picia filiżanki kawy, poznałam lepiej jej zalety. Dość sporo już czytałam w wielu poradnikach a o właściwościach zdrowotnych dowiedziałam się nawet od swojego kardiologa, to jednak sporo nowych informacji mnie nawet zaskoczyło. Dowiedziałam się, że większość kawy w naszych sklepach nie ma tak dobrych właściwości, gdyż jest zbyt mocno palona, a kawa powinna być tylko lekko palona, czyli mieć jaśniejszą barwę.
I na dodatek często jest nieprawidłowo przechowywana.
"Jasno palone kawy wschodnioafrykańskie zawierają najwięcej polifenoli. Dzięki nim szybko się rozbudzisz, będziesz mieć lepszy nastrój, a jednocześnie zadbasz o układ krążenia."
Oczywiście fakt, o którym wspomniałam wyżej poskutkował tym, że kupiłam dzisiaj różne rodzaje kawy i po sprawdzeniu koloru ziaren, teraz wiem jaki rodzaj kawy będę kupowała. W sumie niewiele się zmieniło, gdyż akurat ta kawa była jedną z moich ulubionych.
Przyznam, że to jest bardzo dobra pozycja dla kawoszy a może nie tylko, temat jest bardzo przystępnie i jednocześnie fachowo przedstawiony. Autor podaje nam fakty mające zasadniczy wpływ na walory ziaren kawy. Wszystko jest poparte przeprowadzanymi na całym świecie badaniami.
Zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy lubią kawę i nawet nie zmuszałabym nikogo do jej picia. Sama mam w rodzinie wielbicieli herbaty, którzy nie tykają kawy, ale za to bardzo lubią jej zapach. A w tej książce dowiedziałam się, że to również jest można powiedzieć zdrowe...
"Profesjonalni testerzy kawy sprawdzający jej aromat i smak zawsze wąchają napój, zanim go wypiją. Ty również powinieneś tego spróbować, ponieważ niektóre przeciwutleniacze zawarte w kawie dostają się do organizmu właśnie z aromatem."
Książka podzielona jest na trzy części o tematyce związanej z kawą, lecz każda z nich ma swój główny cel. Bardzo starannie opisana, znajdziemy wiele wykresów, badań, przepisów na łączenie smaków i podanie ilości kalorii w przygotowanych daniach i napojach oraz innych rozmaitych ciekawych informacji. Co jednak z pewnością wielu może zaskoczyć, to brak w tej publikacji jakichkolwiek zdjęć czy ilustracji oprócz filiżanek kawy otaczającej numerki stron książki. Jednak nie przeszkadzało mi to zupełnie w lekturze, po prostu może bardziej sobie wyobrażałam to, o czym czytałam i tak było również bardzo dobrze.
Z pewnością będę do tej książki wracała aby wypróbować niektóre z zawartych w niej przepisów a także aby czasem zaskoczyć znajomych moją wiedzą o ulubionym napoju - czarnym, mocnym i gorącym...
Polecam wszystkim amatorom kawy i nie tylko.
"Regularne picie kawy może obniżyć ryzyko zgonu nawet po zawale."
Kiedy zobaczyłam zapowiedź tej książki pomyślałam sobie, że skoro piję kawę codziennie, powinnam poznać jej wpływ na nasze życie i zdrowie. Nie spodziewałam się jednak, jak mało wiem o tym aromatycznym napoju!
Od dawna wiem, że kraj uprawy kawy ma ogromne znaczenie dla jej jakości. Nie miałam jednak pojęcia o tym, że proces palenia ziaren może "zabić" w kawie wszystko to, co najlepsze!
Wiedzieliście, że większość kaw, które kupujemy w sklepach, nie ma praktycznie żadnych drogocennych składników, bo jest przepalana, nieodpowiednio pakowana i przechowywana? Z tego poradnika dowiadujemy się, na co zwracać uwagę przy wyborze ziaren, żeby kawa faktycznie pozwalała nam odzyskać energię, obudzić się, poprawić sprawność umysłu, a nawet schudnąć.
Mam wrażenie, że ogrom informacji sprawił, że żadna kawa, o której czytam, nie spełnia teraz moich oczekiwań. Nie mniej jednak dzięki tej książce wiem, w jaki sposób szukać ideału.
Dzięki dziesiątkom lat badań medycznych przeprowadzanych na całym świecie odkryliśmy, że pradawny napój jest w istocie jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Kawa to najpopularniejszy napój zaraz po wodzie.
Więcej