Trzeci tom bestsellerowej szwedzkiej trylogii Oblicza Victorii Bergman sprzedanej do 35 krajów!
Wyróżniona m.in. nagrodą specjalną przez Szwedzką Akademię Twórców Literatury Kryminalnej!
Poznaj najmroczniejsze zakamarki chorego ludzkiego umysłu!
,,Kryminalna trylogia Oblicza Victorii Bergman okazała się sukcesem - i słusznie. Oprócz klasycznej narracji rodem ze skandynawskiej literatury noir mamy tu wnikliwe, niemal psychiatryczne studium szaleństwa, które narodziło się z trudnej do wyobrażenia seksualnej opresji". Piotr Kofta, Wprost
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2014-10-22
Katharsis” już za mną. Ale czy to rzeczywiście było oczyszczenie? Sprawa wielce wątpliwa. Pozostaje niesmak, rozgoryczenie, rozczarowanie... Trzeci tom cyklu jest bardzo chaotyczny. Jest mnóstwo wątków splątanych ze sobą ale bez rozwiązania. Morderca grasuje, policja jest bezradna a ja cały czas zastanawiałam się, kiedy to wszystko sypnie się.
Ogólnie pisarskiemu duetowi należy bić brawa i to gromkie. Cykl jednocześnie szokuje, obraża, obrzydza i wciąga na całego. A trzeci tom wywraca do góry nogami wszystko to, czego dowiedzieliśmy się w poprzednich tomach. Nic nie jest takie, jak się wydawało. Lektura jest bardzo ciężka w odbiorze ale mimo to polecam. Ukazuje brutalną prawdę.
Już myślałam że ta książka się nigdy nie skończy. Uff...ależ się wymęczyłam, ale była to część trzecia tej trylogii i chciałam doczytać do końca. Nie poległam, ale mało brakowało, ja rozumiem potrzebę suspensu w powieści, ale ta powieść to jeden ogromny suspens do niczego nie prowadzący, czyli w jak najbardziej negatywnym tego słowa znaczeniu . Jedyny chyba plus był taki że na początku tego trzeciego tomu panowie autorzy przypomnieli wszystkie, chociaż chyba właściwie nie wszystkie , bo było ich tam bez liku , z czego połowa zupełnie niepotrzebna, postacie i zafundowali czytelnikowi krótki opis każdego z nich . Niestety na dłuższą metę to i tak się na nic zdało, bo sposób prowadzenia narracji , ciągłe przeskoki miejscowe czasowe i osobowe sprawiały że, przynajmniej ja, pogubiłam się kolejny raz . Podejrzewam że i autorzy chyba nie połapali wszystkiego, bo chociaż niby główny wątek jakoś w końcu został doprowadzony do końca, to jednak wiele rozdrobnionych poślednich wątków zaginęło w akcji jakby panowie pisarze zupełnie o nich zapomnieli. Mnóstwo wątków , wiele postaci , zdarzeń i makabry obliczonej moim zdaniem na szokowanie czytelnika . Do tego sporo psychologii i psychiatrii jednak głównie w hasłach , często zupełnie nie tłumaczonych . Oprócz znanego kanibalizmu i kastracji , pojęcia takie jak : paranoja indukowana, taksydermia, gnoza,dysocjacja, inkorporacja i parę innych , do tego teksty piosenek i dialogi w języku angielskim i niemieckim, nie tłumaczone , ale za to co krok grafomańskie strofy, tym razem po polsku . Na dokładkę dostajemy szeroko omówioną zbrodnię w Babim Jarze i wspomnienie złotych zegarków noszonych przez nowobogackich Rosjan . A na to wszystko, bo to jeszcze nie koniec, ZASMAŻKA ! ot i co ! :) Oczywiście że żartuję , ale tego wszystkiego nagromadzonego miałam już tak dość, że musiałam sobie pofolgować z czymś zabawnym , bo inaczej bym nie skończyła czytać tego trzeciego tomu. A więc, wracając do powagi , wisienką na torcie jest pole magnetyczne ziemi i lewitowanie ! Serio Panowie Autorzy ? Cóż, reasumując nie polecam i '' Parówkowym skrytożercom mówię stanowcze "nie" :), to znaczy tym obydwu panom już podziękuję i raczej nie przewidują ponownego czytelniczego kontaktu.
Pierwszy tom bestsellerowej szwedzkiej trylogii Oblicza Victorii Bergman, która wyszła spod pióra elektropunkowego muzyka i jego producenta...
SZWEDZKIE KRYMINAŁY W MISTRZOWSKIM WYDANIU!!! Drugi tom bestsellerowej szwedzkiej trylogii Oblicza Victorii Bergman sprzedanej do 35 krajów! Wyróżniona...
Przeczytane:2015-05-20, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015-czytam regularnie 2015,