Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2010-06-16
Podzielam opinię mojego kolegi - nie wiem, co za wariat spojrzał na tę książkę i stwierdził "Zróbmy z tego film dla dzieci". Całość jest piękna, ale zdecydowanie nie dla najmłodszych odbiorców. Trochę ciężko było brnąć przez wielorozdziałowe opisy Paryża i jego architektury, ale za to sama akcja napisana została przednio. Niech się chowa niejedna współczesna powieść, Wiktor Hugo naprawdę potrafi jak nikt utrzymać czytelnika w napięciu. Szczerze polecam. O ile ktoś się nie zrazi przydługimi fragmentami, to reszta naprawdę wciąga.
Kocham sercem wielkim, choć trochę krwawiącym "Katedrę Marii Panny w Paryżu" Victora Hugo. Tak, to ta książka o "Dzwonniku z Notre-Dame". I nie rozumiem, jak to jest, że takie dzieło jest dość mało popularne, biorąc pod uwagę cały sukces wszystkich filmów, bajek, musicali i sztuk teatralnych na jej podstawie.
Ta książka jest wybitna! Paryż u schyłku Średniowiecza. Mityczna katedra i postaci, z których każda jest tak wyjątkowa, że zapiera to dech. Nikt nie jest dobry czy zły. Złe mogą być ich uczynki, ale wszystko dyktowane jest wielką miłością i zgubnym pożądaniem. Frollo, grzesznie zakochany w pięknej Cygance, Esmeraldzie, Quasimodo zmagający się całe życie z poniżeniem i wyszydzaniem. Nieodwzajemnione uczucia i tragiczne losy bohaterów.
Nie wiem, czy istnieje w literaturze piękniejsza scena, niż szturm armii żebraków na Katedrę, by uratować życie młodej Cygance, niesłusznie skazanej za zabicie ukochanego. Za każdym razem, jak to czytam, rozpadam się na kawałki.
"Nie patrz w twarz, dziewczyno. Patrz w serce. Serce pięknego młodzieńca bywa często szpetne. Są serca, w których miłość niedługo gości"- jak trafnie słowa Quasimodo opisują Febusa. Esmeralda ma jednak ledwie 16 lat, nie dziwi więc mnie, że zakochała się w swoim wybawcy od pierwszego wejrzenia. Powieść piękna, powieść ponadczasowa.
Opisy na początku nudzą, przez to książka wolno się rozkręca. Jednak warto to przeczekać, bo im dalej tym ciekawiej. Historia wzruszająca i pełna paradoksów. Bohaterowie momentami walczą ze sobą nie wiedząc, że mogliby się zjednoczyć, bo mają ten sam cel. Piękna literatura - mało jest już tak dobrych książek.
Dwadzieścia lat po zarejestrowaniu scenicznej francuskiej wersji musicalu obejrzałam zapis, jestem zachwycona, no i tak moja mała obsesja się zaczęła - mam mocne postanowienie zacząć naukę języka francuskiego i, oczywiście, sięgnęłam po książkę Hugo. Piękna historia, nic dodać, nic ująć.
Temat to zaiste romantyczny: zbiegły galernik i złoczyńca, zmuszony do opieki nad osieroconą dziewczynką, doświadcza duchowego przeistoczenia. A dodajmy...
A wszystko zaczyna się od kradzieży bochenka chleba!. Historia byłego galernika Jana Valjeana, komisarza Javera, Fantyny, Kozety i bojowników z paryskiej...
Przeczytane:2017-03-15, Ocena: 5, Przeczytałam, książki 2017, Mam,