Noc Żywych Kucharek to była naprawdę długa noc! Ciemna masa papki wylała się przez drzwi kuchenne i popłynęła korytarzem, pokrywając wszystko na swojej drodze. Plecaki, torebki ze śniadaniem, wieszaki na ubrania, gablotki z pucharami, gazetki ścienne…Rzeka gęstej zielonej lawy była nie do powstrzymania…

KULTOWA SERIA 12 KSIĄŻEK/KOMIKSÓW, TŁUMACZONA NA PONAD 40 JĘZYKÓW, SPRZEDANA W PONAD 70 MILIONACH EGZEMPLARZY!!!

Niektóre tomiki bywały najczęściej zakazywanymi tytułami w Stanach.

W Polsce, na przełomie lat 90-tych i 2000 pierwszych siedem tomików wydawał Egmont (prawa zakupione przez Ewę Holewińską), seria oprócz fanów dziecięcych miała swych oddanych miłośników pośród starszej młodzieży, była ulubioną pozycją studentów polonistyki na UJ.

W 2017 seria doczekała się ekranizacji!!!

Informacje dodatkowe o Kapitan Majtas. Inwazja Nieprawdopodobnie Nikczemnych Kucharek z Kosmosu (i zaraz potem atak Równie Paskudnych i Makabrycznych Truposzów):

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2017-07-19

Kup książkę Kapitan Majtas. Inwazja Nieprawdopodobnie Nikczemnych Kucharek z Kosmosu (i zaraz potem atak Równie Paskudnych i Makabrycznych Truposzów)

Kapitan Majtas. Inwazja Nieprawdopodobnie Nikczemnych Kucharek z Kosmosu (i zaraz potem atak Równie Paskudnych i Makabrycznych Truposzów) - opinie o książce

Na początku lektury podchodziłam bardzo sceptycznie do tej książki. Pomysł na fabułę wydawał się dość głupi. No bo dwóch uczniów zahipnotyzowało swojego dyrektora, który teraz zamienia się w Kapitana Majtasa. Jednak w miarę czytania zmieniłam zdanie. Czyż dobra komedia nie powinna być nieco nielogiczna? Przecież najczęściej bawią nas właśnie głupie sytuacje.

I tak zagłębiając się w przygody Harolda i George'a walczących z nikczemnymi kucharkami z kosmosu, które zamieniły uczniów w trupy, bawiłam się świetnie. Całość historii dopełniają zabawne rysunki. Tak więc te 142 strony można ,,połknąć" na raz.

Dav Pilkey0
Okładka ksiązki - Kapitan Majtas (Tom 12). Kapitan Majtas 12. Kapitan Majtas i sensacyjna saga i Sir Śmierdzisławie

George, Harold oraz ich sobowtóry, Wczorajszy George i Wczorajszy Harold, wpadli na świetny pomysł. Dwóch z nich idzie do szkoły, a pozostała dwójka...

Dogman (Tom 8). Dogman 8. Aport z oblężonego miasta
Dav Pilkey0
Okładka ksiązki - Dogman (Tom 8). Dogman 8. Aport z oblężonego miasta

Straszny Dziadunio znów się pojawia, by konsekwentnie stanąć po stronie Zła, które wcieliło się tym razem w nie-dobrą Wróżkę. W imię fałszywie pojmowanej...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska