Kameleon

Nad planetę Ruthar Larcke przybywa z misją ratunkową USS ?Ronald Reagan?. Czterysta trzynaście lat wcześniej zaginął tu statek poszukujący planet do terraformowania. Załoga misji odkrywa kolejne zagadki: skąd na planecie odległej o sto dwadzieścia lat świetlnych od Ziemi kilkumilionowa ludzka społeczność? Czy jeden z członków załogi zaraził się obcą formą życia? I czy ich misja jest rzeczywiście misją ratunkową?

Informacje dodatkowe o Kameleon:

Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2008-08-01

Kup książkę Kameleon

Kameleon - opinie o książce

Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2014-03-20, Ocena: 5, Przeczytałam, z_52 książki - 2014,
Na Ruthar Larcke od ponad czterystu lat rozwija się cywilizacja, Rozwój przebiega standardowo: wojny, rzezie, brudna polityka, nienawiść, ale i miłość, przyjaźń i ciężka, satysfakcjonująca praca. W wojnie, której geneza została już zapomniana, następuje nieoczekiwany zwrot - pojawiają się nowe rodzaje broni, nagle odkryte zostają źródła energii, pojawiają się też dążenia, które umownie nazwać można społecznymi. To wszystko przyspiesza gwałtownie, gdy do planety zbliża się statek, szukający globów zdatnych do terraformowania. Kosik potrafi tak poprowadzić akcję, że trudno się od powieści oderwać. Spójna fabuła, dobry warsztat, świetnie zarysowane tło, jasne przesłanie i wnioski, dające do myślenia - to wystarczy, by spędzić miłe i owocne chwile z książką. (Ocena: 5/6)
Avatar użytkownika - Anytsuj
Anytsuj
Przeczytane:2025-03-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2025, Mam,

Właściwie nie czytuję tego gatunku, ale chyba zacznę. Kameleon przedstawia intrygującą historię mieszkańców obcej planety, których wygląd, struktura społeczna i wszystko wokół bardzo przypomina to, co znamy na Ziemi. Tamtejsza społeczność jest na poziomie rozwoju naszego średniowiecza, może czasów nieco późniejszych, lecz nagle ich rozwój dynamicznie przyspiesza. Ma to związek z ekspedycją z Ziemi, która to przybywa na tę planetę, by dowiedzieć się co stało się z międzyplanetarną wyprawą z przed 300 lat.

Obserwujemy dynamiczne przyspieszenie rozwoju ale też rewolucję społeczno polityczną, jaka toczy się akurat na Ruthar Larcke. Przyznam szczerze, że ta część była dla mnie niekiedy zbyt rozciągnięta w czasie i za mocno rozbudowana. Za to retrospekcja do czasów pierwszej wyprawy kosmicznej na tę planetę zrekompensowała mi wszystko. Jedyne, czego mi zabrakło, to wyjaśnienia na czym polega/z czego wynika wyjątkowość niektórych jednostek na RL, bowiem są tam osobniki, które określane są jako śniarze i zachodzę w głowę dlaczego dane jednostki mają taki dar.

Avatar użytkownika - Sinister
Sinister
Przeczytane:2019-07-19, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytane w 2019,
Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności
Kosik Rafał0
Okładka ksiązki - Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności

Felix, Net i Nika, warszawscy gimnazjaliści, podczas szkolnej zabawy halloweenowej dostają tajemnicze zadanie od Ponurego Żniwiarza. Co wyniknie z gry...

Kochana córeczko
Anna Siedlecka ;