Kirari z Ririką i Mary na dokładkę.
Przy tym stole toczy się gra o to, kto stanie na szczycie i zostanie nową przewodniczącą. Kirari jest wstrząśnięta tym, jak silna wola płonie w jej siostrze. Co planuje dalej Yumeko, która została wykluczona z tej gry? Wybory do samorządu dobiegają końca.
Oto 16 tom o pięknych licealistkach-hazardzistkach, w którym wszystko legło w gruzach.
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2023-03-21
Kategoria: Komiksy
GRA O WYSOKĄ STAWKĘ
W końcu, po długim oczekiwaniu, kolejny tomik ,,Kakegurui" trafił na rynek. Trochę stęskniliśmy się już za bohaterkami i emocjami, jakie nam oferują. I trochę też pewnie zdążyliśmy zapomnieć o tym, co było poprzednio - ja zapomniałem. Ale to ostatnie nie zmienia faktu, że płynnie wszedłem znów w ten świat i znów znakomicie bawiłem się, czytając o kolejnych rozgrywkach o wysoką stawkę i dostając dobrze stopniowane napięcie.
Gra trwa! Kirari, Ririka i Mari i stawką w postaci zostania nową przewodniczącą! Gdy koniec wyborów jest coraz bliższy, pozostaje pytanie, co knuje Yumeko!
Pojedynek Yumeko i Yumemite dobiegł końca. Itsuka Sumeragi obserwowała ich starcie z bezpiecznej odległości na widowni. Nie wiedziała jednak, że niedługo...
Kirari Momobami. Ririka Momobami. Mary Saotome, oraz... Yumeko Jabami. Od działań tej czwórki zależy, jak rozstrzygną się wybory. Yumeko aż roznosi pragnienie...
Przeczytane:2023-09-19, Ocena: 5, Przeczytałem,
POPKUlturowy Kociołek:
Szesnasta odsłona serii skupia się na ukazaniu dalszego wątku wyborów do samorządu szkolnego, wraz z zakończeniem tego etapu historii. Na placu boju o stołek przewodniczącego pozostało już tylko kilku uczniów. Każdy (lub prawie każdy) jest mocno zdeterminowany do tego, aby odnieść ostateczny sukces i gotowy jest dosłownie na wszystko. Przyjdzie nam więc tu obserwować dużą dawkę „hazardowego szaleństwa”, które prowadzi do zaskakującego finału.
Hazard, knowania, oszustwa, przekupstwa – tego rodzaju elementy szczelnie wypełniają mangę, potęgując napięcie udzielające się czytelnikowi. Wszystkie ona jednak dość dobrze znane są fanom cyklu, bo pojawiają się w serii prawie od samego początku. Szesnasta odsłona serii to jednak również kilka scenariuszowych niespodzianek. Jedną z nich jest zepchnięta na dalszy plan Yumeko. Nastolatka z nieznanych nam powodów unika nowych hazardowych starć i na pewien czas znika z pierwszego planu historii.
Pierwsze i najważniejsze skrzypce odgrywa tu trójka Kirari, Ririka i Mary. To na ich pokerowym pojedynku twórca skupia największą uwagę, dodając do tego oczywiście porcję wyrazistych emocji. Wątek ten okazjonalnie przerywany jest scenami z innymi uczniami, którzy ciągle biorą udział w toczącej się walce i każdy z nich ma w tym jakiś swój ukryty cel. Wszystko to powoli wraz z przeczytanymi stronami nabiera większego sensu, ostatecznie wyjaśniając się w wielkim finale. Tomik oczywiście kończy się w taki sposób, aby ponownie mocno pobudzić ciekawość czytelnika i zachęcić go do sięgnięcia po kolejną odsłonę....