Niniejszy album zawiera komiksy Carla Barksa z roku 1960. Tytułowy ,,Pies Wiskerwillów" to jedna z tych opowieści Carla Barksa dotyczących przeszłości Sknerusa, do których bezpośrednio odniósł się Don Rosa, tworząc swoje epickie ,,Życie i czasy Sknerusa McKwacza". Mówi o wyprawie najbogatszego kaczora świata wraz z Donaldem i jego siostrzeńcami do rodzimej Szkocji. Oczywiście to niejedyna w zbiorze historia o podróży - tych nie brakuje, jak to zwykle u Barksa. Wszystkie trzy najdłuższe z umieszczonych tu komiksów opowiadają o podróżach: w ,,Pustynnej rurze" kaczory udają się na Saharę, w ,,Tajemniczym ładunku" płyną po złoto do Afryki, a w ,,Wyspie na niebie" przemierzają Układ Słoneczny, lecąc do pasa planetoid. Oczywiście w zbiorze zmieściło się też mnóstwo innych, dziesięciostronicowych i krótszych opowieści, również o drugoplanowych mieszkańcach Kaczogrodu i okolic. Czytelnicy kolekcji zwrócą zapewne uwagę, że w okresie, który obejmuje ten tom, spod piórka Barksa wyszło szczególnie dużo historii o Diodaku. ,,Kaczogród" to kolekcja uwielbianych klasycznych komiksów, napisanych i narysowanych przez Carla Barksa w latach 1943-1972. Komiksy są prezentowane w kolejności chronologicznej. To prawdziwy skarb dla fanów!
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Carl Barks' Andeby Hunden fra Whiskerville og andre historier fra 1960
Dzień Peppy i George'a zapowiadał się dość zwyczajnie. Gdy jednak pojawił się tatuś świnka, wszystko nabrało kolorów. To co codzienne i zwykłe stało...
Zima 1937 roku. Tuż po północy zaspa śnieżna zmusza Orient Express do zatrzymania się w szczerym polu. Jak na tę porę roku ten luksusowy pociąg jest...
Przeczytane:2023-08-25, Ocena: 5, Przeczytałem,
PRZYGODY NA ZIEMI I W KOSMOSIE
To już dwudziesty pierwszy z trzydziestu zbiorczych tomów prac Carla Barksa. Aż trudno uwierzyć, bo wydaje mi się, że ledwie co czytałem pierwszy, a tu już dwie trzecie (no i zarazem w większości to, co najlepsze w serii) za nami. Ale przed nami jeszcze trochę, więc jest na co czekać. No i świetnie też jest, bo te późniejsze komiksy autora nie zawodzą na żadnym poziomie. Dopracowane, wypracowane, nadal ze świetnymi pomysłami i znakomitym wykonaniem. Ot kolejna doskonała rzecz dla każdego, niezależnie od wieku.
W tytułowej opowieści nasze Kaczki wyruszają do Szkocji w poszukiwaniu rodzinnej pamiątki, nieświadome, co będzie na nich czekało! Potem bohaterowie trafiają na Saharę, gdzie czekają na nich niezwykłe odkrycia. A w kolejnych historiach wybierają się do Afryki, a nawet w kosmos! A to zaledwie początek!