Nowa książka autorki bestsellera Bóg nigdy nie mruga, cieszącego się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników na całym świecie. Tym razem Regina Brett dzieli się z nami opowieściami o tym, że szczęście zależy od nas samych – naszych wyborów i decyzji, które najczęściej nie są aż tak trudne, jak się z pozoru wydają. A każda próba zmiany świata wokół siebie na lepsze sprawia, że dokonujemy cudów. Cudów, które są osiągalne dla każdego z nas. Codziennie. Regina Brett nie stawia przed swoimi czytelnikami zadania ponad ich miarę. Niezależnie od tego, czy humorystycznie, czy refleksyjnie, zawsze pisze z niezachwianą wiarą w człowieka, w dobro, które w nim tkwi i które sprawia, że niemożliwe staje możliwe. Jesteś cudem to zbiór inspirujących lekcji o tym, jak niewiele trzeba, by zmienić coś na lepsze. To 50 felietonów, które obudzą w czytelniku natchnienie. Choć każdy z nich to zupełnie inna historia, zebrane razem tworzą przewodnik pomagający dostrzec i docenić siłę zmian na lepsze – małych cudów. Regina Brett pisze od 1986 roku. Za felietony drukowane na łamach największej gazety w Ohio, „The Plain Dealer”, otrzymała wiele krajowych i stanowych nagród. Była też dwukrotnie nominowana do nagrody Pulitzera w dziedzinie reportażu. Jej ostatnia książka, Bóg nigdy nie mruga, trafiła na listę bestsellerów „New York Timesa”. Regina Brett prowadzi swój własny talk-show oraz stale wspomaga organizacje non profit.
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2013-11-06
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Be the Miracle: 50 Lessons for Making the Impossible Possible
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Siara Olga
Nie wszystko możemy zrobić, a tego, co zrobić możemy, nie możemy zrobić idealnie, ale to nic. Wystarczy, że postawimy pierwszy krok, właśnie tu i właśnie teraz. Wystarczy, że postawimy pierwszy krok, a odmienimy świat.
Jeśli chcesz przynieść światu wielką zmianę, wykonuj swoje drobne zadania z większą miłością, większą uwagą, więszą pasją. Po prostu pokochaj swoją pracę, swoją rodzinę, swoją okolicę, zadanie, które ci powierzono.
Bardzo pozytywna i optymistyczna książka. Doświadczenia autorki i historię różnych osób, które spotkała na swojej drodze. Opis doświadczenia ciężkiej choroby: raka piersi. Opisane niezwykle cenne i proste lekcje życia. " Jesteś cudem" to najlepszy poradnik samorozwoju, autoterapii, który dotąd przeczytałam a właściwie przestudiowałam, bo to nie było tylko czytanie książki ale podróż w głąb swojego umysłu i duszy. To takie proste uwierzyć, że my, nasze życie jest cudem, a zarazem takie trudne. To co, od jutra budzimy się jakby każdy dzień był cudem? Ja stosuję tę technikę już kilka miesięcy a dziś mam dodatkowa moc dzięki Reginie. Jesteś cudem i bądź nim każdego dnia dla siebie i innych. Jeśli jeszcze w to nie wierzysz spróbuj być cudem. Zobaczysz jakie to proste 🙂 Niektóre osoby zarzucają autorce, że za dużo w książce Boga, ale niech każdy wierzy w co chce. Dla mnie, agnostyczki, była taka myśl, że jednak jest jakaś metafizyka, która nas otacza i widzimy ją w każdym momencie. Ale czy wiara w Boga lub niewiara w niego nie pozwoli nam dostrzec cudów?
Nie rozumiem fenomenu tej książki.
Moim zdaniem ona podchodzi pod pseudo - chrześcijaństwo.
Skreśliłam tą panią po tym jak przeczytałam w tej książce, że jest chrześcijanką, ale nie widzi nic złego w medytacjach wschodnich.
Dlatego też uważam, że nie jest bezpieczną pozycją literacką.
Jeżeli pani Brett zna dobrze swoją religią to zna też i przykazania i powinna też wiedzieć, że pierwsze brzmi: "Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną...". A jeżeli autorka miksuje sobie wszystkie religie to po prostu nie żyje zgodnie z tym przykazaniem. Jeżeli ktoś włoży do sokowirówki jabłko z cebulą - czyli religie wschodnie z chrześcijaństwem to po spożyciu owego koktajlu może dostać niestrawności. Dlatego też jeśli ktoś miksuje dwie różne religie to poniesie szkodę nie na żołądku, ale na duszy.
Jak najdalej od tej książki. Przynajmniej jedna autorstwa tej pani mi wystarczy.
Warto przeczytać, by wYrobic sobie opinie o poglądach Pani Brett na życie. Sporo cytatów wartych zapamiĘtania : " Jeśli się dziś obudziłeś, to Bóg jeszcze z Tobą nie skończył", "Boże użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić. Odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić. I mądrości, abym odrózniał jedno od drugiego", " Bóg zapyta: gdzie Twoje rany?. Zbyt wielu z was odpowie: Nia mam żadnych ran. A wtedy Bóg zapyta: Więc nie znalazłeś nic, o co warto było walczyć?", "Najpierw załóż maskę tlenową sobie, a później martw się o resztę, bo inaczej nie pomożesz nikomu - łącznie ze sobą.", "Jeśli myslisz, że jesteś za mały, żeby mieć wpływ na świat, to nigdy nie znalazłeś się w namiocie z kmarem."
Żeby pojąć te mądrości, trzeba mieć więcej niż kilkanaście lat. Pouczające.
Wcześniejszą książkę Autorki oceniłam lepiej, teraz miałam wrażenie, że czytam powtórkę. Nie chodzi o historię, ponieważ w pierwszej części jest więcej o samej Reginie, teraz natomiast o osobach, które poznała. Choć powtarzają się informacje. I styl pisania i ten optymizm i dobre zakończenia tych historii- to sprawia, że mam wrażenie jakbym ponownie czytała tą pierwszą książkę. ,,Jesteś cudem" jest jednak dobrą pozycją. Łatwo i szybko się ją czyta. Wywołuje uśmiech, wzruszenie i skłania do przemyśleń.
KSIĄŻKA JESTEŚ CUDEM
PRZECZYTANA Z TRUDEM
CHOĆ LEKKO NAPISANA
WIELE RAZY PRZEMYŚLANA
DOSTAŁAM JĄ NA MIKOŁAJKI
BYŁY TEŻ CIASTKI I MICHAŁKI...
KSIĄŻKA BARDZO INSPIRUJĄCA
DO ZMIAN WIELKICH ZACHĘCAJĄCA
SKRADŁA MOJE CIEPŁE SERCE,
CHCĘ TERAZ CZYTAĆ WIĘCEJ!
REGINA PISZE MĄDRZE, MIŁO
W ŻYCIU MI SIĘ NIE ŚNIŁO...
BO TO 50 LEKCJI DLA KAŻDEGO,
KTO CHCE DOTKNĄĆ NIEMOŻLIWEGO...
POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM,
NAWET JEŚLI KTOŚ JEST KSIĄŻKOWYM LENIEM! :)
Dziwnym trafem, czytane ostatnio przeze mnie książki Reginy Brett idealnie się uzupełniają i pokazują mi, jak dobrze przeżyć życie. Wychodzi mi taka seria motywująco-inspirująca i w sumie dobrze. Może w końcu coś zrobię ze swoim życiem.
Ogólnie z twórczością Brett jest tak, że czasem tylko jedna lekcja z pięćdziesięciu zawartych w książce ma do nas trafić, ale zawsze to ubogaca czytelnika. Zachęcam żeby zainteresować się tą pozycją, nawet jeśli początkowo wydaje się, że to nie dla was. Każdy trafi na słowo dla siebie, a to jest najważniejsze.
Ksiazka zawiera "50 lekcji jak uczynic niemozliwe mozliwym.Fajnie sie czyta choc przyznam,ze nie wszystko mi w niej odpowiada.Rady autorki akurat w tej ksiazce sa troche naciagane bo nie mozna sie bez przerwy usmiechac i byc zadowolonym jesli mamy przyslowiowego dola a choroba nie zniknie po tym jak bedziemy sobie wmawiac ,ze jej nie ma.To po prostu nie realne.Gdyby jej rady akurat w tym wypadku byly skuteczne to kazdy bylby zdrowy ,szczesliwy itd.a jest roznie.Nie mniej jednak polecam ksiazke .Sa w niej ciekawe historie i sytuacje zyciowe pokazane z perspektywy autorki i jak z kazdego "poradnika"mozna cos wyniesc dla siebie.
Wzruszająca opowieść Reginy Brett o miłości do swojej mamy, która nie potrafiła kochać własnej córki. Przejmujące wspomnienia pisarki z dzieciństwa...
Przedstawiamy Twój dziennik Reginy Brett z 12 nowymi lekcjami napisanymi specjalnie dla polskich czytelników. Książki Reginy Brett cieszą...