Książka jest wynikiem kilkuletnich badań nad japońskimi fabrykami w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Fabryki te są określane mianem hybrydowych, ponieważ stosują mieszankę japońskich i lokalnych metod zarządzania.

Wyniki badań ilustrują w jaki sposób w fabrykach tych udało się skutecznie wdrożyć japońskie metody produkcji przy jednoczesnej lokalizacji zarządzania oraz opisują skalę działania japońskich przedsiębiorstw, a także ich wpływ na rozwój Polski i regionu.

Książka podejmuje również temat ewoluującej natury procesu hybrydyzacji w epoce transformacji ustrojowej i umiędzynarodowienia, aż po czwartą rewolucję przemysłową.

***

Dr Tomasz Olejniczak - pracownik naukowo-dydaktyczny Katedry Zarządzania Akademii Leona Koźmińskiego. Absolwent Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz Wydziału Zarządzania The University of Tokyo. Stypendysta Japan Foundation, japońskiego Ministerstwa Edukacji, Narodowego Centrum Nauki oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Członek Polskiego Stowarzyszenia Badań Japonistycznych, Association of Japanese Business Studies oraz Japan Academy of International Business Studies. Zainteresowania badawcze dra T. Olejniczaka obejmują zarządzanie międzynarodowe i międzykulturowe, zarządzanie zasobami ludzkimi oraz historię biznesu

Informacje dodatkowe o Japońskie fabryki hybrydowe w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej. Od socjalizmu do Przemysłu 4.0:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2019-06-28
Kategoria: Poradniki

Tagi: bóg

Kup książkę Japońskie fabryki hybrydowe w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej. Od socjalizmu do Przemysłu 4.0

Japońskie fabryki hybrydowe w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej. Od socjalizmu do Przemysłu 4.0 - opinie o książce

Czy kultura ma znaczenie? ZZL w japońskich fabrykach w Polsce
Tomasz Olejniczak0
Okładka ksiązki - Czy kultura ma znaczenie? ZZL w japońskich fabrykach w Polsce

Od lat 50. XX wieku japońskie przedsiębiorstwa produkcyjne i stosowane w nich metody zarządzania były źródłem fascynacji badaczy zarządzania, a...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk