Biografia jednej z najsłynniejszych angielskich pisarek, autorki m.in. Rozważnej i romantycznej.
Opowieść o życiu Jane Austen, jednej z najpopularniejszych angielskich autorek, której książki były wielokrotnie filmowane, oraz jej twórczości.
Anna Trzeciakowska - wybitna tłumaczka, autorka przekładów powieści Jane Austen, a także Williama Faulknera, Karola Dickensa, Raya Bradbury'ego. Laureatka nagrody Polskiego PEN-Clubu.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2014-03-26
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Anna Przedpełska-Trzeciakowska jest tłumaczką dzieł Austen i w jej rewelacyjnym przekładzie czytałam "Dumę i uprzedzenie". Jednak książka "Jane Austen i jej racjonalne romanse" nie do końca mnie usatysfakcjonowała. Jak dla mnie okazała się zbyt drobiazgowa, dokładna i do tego przegadana. Bardzo szybko zaczęłam mylić imiona członków rodziny Jane i trudno było mi się połapać kto jest kim. Autorka podejmowała tematy, które mnie kompletnie nie interesowały i niewiele miały wspólnego z życiem panny Austen. Wydaje mi się, że ta biografia bardziej skupia się na rodzinie Jane, miejscach w których bywała, tle epoki niż na jej samej, a nie tego oczekiwałam.
Nie jest to zła pozycja, ale raczej przeznaczona dla zagorzałych fanów tej znakomitej pisarki. Mnie trochę rozczarowała.
Książka składa się z krótkich rozdziałów. Autorka prowadzi nas przez koleje życie Jane Austen, krótko omawia jej książki, co mogło być ich inspiracją, w jakich okolicznościach powstały. Szczególnie ucieszyło mnie odwołanie do arcyciekawego eseju Nabokova o "Mansfield Park".
Kilkakrotnie autorka wspomniała o swoich problemach z tłumaczeniem i o tym chętnie przeczytałabym więcej.
Życie Jane Austen płynęło dośc spokojnie, w otoczeniu licznej rodziny. Nie jest więc zbyt ciekawym materiałem dla biografa. Z koniecznośc autorka książki skupia się więc też na losie jej rodzeństwa, wspomina o bratankach i bratanicach. To właśnie ich listy i wspomnienia są głównym źródłem wiedzy o pisarce. Na uwagę zasługuje pieczołowitość, z jaką autorka wyłuskiwała ciekawsze fragmenty z listów Jane, które zasadniczo są zbiorem ploteczek i dotyczą codziennych spraw. Bardzo udana książka, stanowiąca dość intymny portret pewnej kochającej się rodziny. Bo i takie było życie Jane - skromne, w domowym zaciszu
Znana tłumaczka literatury angielskiej zajęła się mało znanymi w Polsce losami niezwykłej pisarskiej rodziny Brontë żyjącej przed blisko dwustu laty na...
Przeczytane:2015-06-10, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2015,