Irlandzki koktajl

Emigracja jest kobietą, śmiało idzie do przodu, tęskni, kocha i nie boi się ryzyka!
Gosia Brzezińska

Nowe, pozytywne spojrzenie na emigrację, bez kompleksów i rozczarowań.

Gdy Kasia przylatuje do Dublina, nie wie, że jej podróż dopiero się zaczyna. W Polsce zostaje zakochany w niej Kuba i nadopiekuńcza rodzina, która nie popiera decyzji o emigracji. Na Zielonej Wyspie poznaje Jenny – ekscentryczną malarkę, Sinead – zwariowaną poszukiwaczkę wrażeń oraz Henriego - francuskiego poetę-majsterkowicza. Dzięki nim nie czuje się obco w nowym kraju. Żyje spontanicznie, bez planów, które ograniczają przyszłość, ale nie rezygnuje z własnych ambicji. Zmienia prace, mieszkania i oswaja miasto. Dla Kasi emigracja ma smak przygody. Czy w Irlandii znajdzie swój dom?

„Irlandzki koktajl” to mieszanka:

przyjaźni, która nie rozróżnia narodowości fascynacji nowym krajem i tęsknoty za starym miłości nieprzewidywalnej jak pogoda na Zielonej Wyspie

Gosia Brzezińska

Ukończyła Wydział Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. Zawodowo zajmowała się pisaniem artykułów, promocją i public relations oraz finansami. Specjalistka od przeprowadzek i zaczynania życia na nowo. Przez cztery lata mieszkała w Dublinie, gdzie pracowała w banku Royal Bank of Scotland. Pobyt w Irlandii zainspirował ją do napisania debiutanckiej powieści „Irlandzki koktajl”. Typowy zodiakalny Strzelec pielęgnuje swoje pasje – pisanie i podróże. Wielbicielka prozy Remarque’a i poezji Rilkego. Obecnie mieszka w Warszawie, pisze nową książkę i planuje podróż na Madagaskar.

Informacje dodatkowe o Irlandzki koktajl:

Wydawnictwo: Bliskie
Data wydania: 2010-10-05
ISBN: 978-83-930558-2-1

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Irlandzki koktajl

Irlandzki koktajl - opinie o książce

Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2017-06-30, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Lekka książka o blaskach i cieniach emigracji. Główna bohaterka, Kasia, decyduje się na wyjazd do Dublina, gdy poszukiwania pracy w Warszawie okazują się nie przynosić oczekiwanego efektu. Dziewczyna nie do końca potrafi się odnaleźć w nowej rzeczywistości: przeżywa rozstanie z chłopakiem, zmiany mieszkań, docinki ze strony rodowitych Irlandczyków, nieufność. Każdy powrót z urlopu kończy się łzami i przybliża decyzję powrotu do Polski. Decyzję tę utwierdza śmierć babci. Książka pokazuje, że życie emigranta nie jest usłane różami i że nie każdy wytrzyma na obczyźnie. Z jednej strony mamy chęć dążenia do lepszego życia, poznania nowych kultur, obyczajów, tradycji, a z drugiej strony tęsknotę za rodziną, przyjaciółmi, znanymi miejscami, jednym słowem niezły koktajl.
Pokazane zycie na obczyźnie ,A także to co zostaje w kraju , miłość, rodzina . Jednak trzeba sobie radzić.W niektórych przypadkach ludzie szukają przygody jak to robi nasza bohaterka, która chce spełnic swoje marzenia.nie rezygnuje z ambicji.
Avatar użytkownika - jusia
jusia
Przeczytane:2013-08-05, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2013,
Emigracja to temat trudny, zmieniający i przewracający dotychczasowe życie, pozwalający na lepszą perspektywę niż z naszym kraju ale przynoszący również wiele porażek i niepowodzeń. Kasia wyjeżdża do Dublina zostawia ukochanego i rodzinę, która sprzeciwia się wyjazdowi. Ma nadzieje na lepsze życie, przygodę, zmianę pracy, na odnalezienie nowej siebie, pomagają jej w tym nowi znajomi, dzięki którym może odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
Avatar użytkownika - asymaka
asymaka
Przeczytane:2013-02-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki, Mam,
Świetna książka i jeszcze ta optymistyczna okładka! Wystarczyło, bym zaczęła czytać i od razu polubiłam tę historię, ponieważ bardzo chciałabym pojechać kiedyś do Irlandii, poznać ten kraj, klimat, obyczaje tam panujące. W związku z tym ten tytuł od razu mnie zaciekawił i przypadł mi do gustu.
Avatar użytkownika - Madaleno
Madaleno
Przeczytane:2010-12-29, Ocena: 4, Przeczytałam,
Lekka powieść o tych naszych czasach..
Avatar użytkownika - sweet_landrynka1
sweet_landrynka1