Inne pieśni

Hieronim Berbelek był kiedyś wielkim strategiem. W czasie wojny dostał się jednak pod Formę nieprzyjaciela, która omal nie pozbawiła go tożsamości i woli życia. Może odnajdzie się teraz w kontakcie ze swymi nie widzianymi od lat dziećmi, podczas podróży do Afryki - krainy złotych miast i bezkształtnych bestii, do serca Czarnego Lądu, gdzie rodzą się potworne cuda i przerażające piękno..."Inne pieśni" można czytać na wiele sposobów: jak powieść przygodową, fantasy, science fiction albo traktat filozoficzny. W każdym przypadku jest to znakomita i wciągająca lektura, w której autor wspólnie z czytelnikiem poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy można poznać to, co jest inne? Czy tylko przemocą narzucić nieznanemu własną formę - lub ulec i samemu zostać odmienionym?

Informacje dodatkowe o Inne pieśni:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2022-07-27

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Inne pieśni

Inne pieśni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Magrum
Magrum
Przeczytane:2013-01-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013, Audiobooki, Polecam, Przeczytałam,
Nie science fiction, nie fantasy, nie historia alternatywna lecz rzecz dzieje się w innej Europie, w innym świecie, gdzie prawa rządzące rzeczywistością bliższe są domysłom Arystotelesa na temat Formy i Materii, aniżeli teoriom Newtona i Einsteina pisał o Innych pieśniach Jacek Dukaj. Ten niezwykły obraz świata rządzonego przez Formę, zbudowanego z pięciu żywiołów, podporządkowanego teoriom Empedoklesa i Arystotelesa, w którym nowożytna nauka jako pogląd z gruntu fałszywy nigdy się nie rozwinęła, przyniósł autorowi aż trzy prestiżowe nagrody. Książka do czasu premiery Lodu uznawana była przez krytyków i czytelników za najlepszą powieść w jego dorobku.
Avatar użytkownika - ania_gt
ania_gt
Przeczytane:2021-12-20, Ocena: 5, Przeczytałam,

Niesamowita podróż w głąb świata opartego na filozofii Arystotelesa i nie tylko. Intelektualna rozrywka na najwyższym poziomie. Lektura wymagąjąca i długo nie pozwalająca o sobie zapomnieć. Przygody Hieronima Berbeleka niegdyś wybitnego strategosa, który poprzegranej bitwie musi odnaleźć siebie i swą formę na nowo. Niebanalna lektura.

Avatar użytkownika - uroboros20
uroboros20