Wydawało się, że trzy powieści z cyklu o Zawrociu wystarczą, by Matylda zgłębiła wszystkie rodzinne sekrety. Nic bardziej złudnego. Gdy do Matyldy trafia kilka fotografii, które nie pasują do żadnego z rodzinnych albumów, zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, że oficjalna wersja jej życia nie ma nic wspólnego z prawdziwą. Co zdarzyło się, gdy miała sześć lat? Dlaczego rodzice wolą, by trzymała się z dala od przyrodniej siostry? Kim jest Asia-Wiewióra, dziewczynka z niepokojących snów?
Matylda ma nadzieję, że odkrycie tego, co stało się przed laty, pomoże naprawić relacje z siostrą i zakończy wieczną rywalizację.
Tylko czy warto szukać odpowiedzi, gdy wszyscy wokół przekonują, że niektóre tajemnice lepiej zostawić w spokoju? I czy przez te rodzinne porządki i nieporządki Matylda nie przegapi miłości i dokona właściwego wyboru?
Intrygująca opowieść o szukaniu porozumienia, o zawiłościach rodzinnych relacji i o miłości, która zawsze może zaskoczyć.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2018-02-14
Tłumaczenie: brak
"Inna wersja życia" to czwarty tom powieściowego cyklu o Zawrociu, można go jednak także czytać jako odrębną część. Jak zwykle jest nastrojowo, tajemniczo, z odrobiną ujmującego humoru.
Po Zawrocia powróciłam po latach – za sprawą wznowienia książek przez Wydawnictwo Literackie. I zrobiłam to z dużą przyjamnością, bo Hanna Kowalewska należy do moich ulubionych pisarek.
Główną bohaterką całego cyklu jest Matylda, młoda kobieta, która w pierwszym tomie stała się posiadaczką domu odziedziczonego po dziwnej babce, która skrywała różne sekrety i nie darzyła wnuczki zbytnią sympatią.
W "Innej wersji życia" bohaterka odkrywa kolejne rodzinne tajemnice. Tym razem dowiaduje się wielu nowych rzeczy o swojej matce i młodszej siostrze, z którą od zawsze żyje jak pies z kotem.
Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy Matylda ze zdziwieniem stwierdza, że nie ma jej na zdjęciach, na których matka jest w ciąży z młodszą córką. Jest za to na tajemniczych fotografiach, które latami przechowywała jej sąsiadka.
Zupełnie jakby nagle pojawiła się nowa, nieznana dotąd wersja jej życia...
W czwartym tomie powracają postacie znane z poprzednich części, ale czytelnik nie ma problemów z identyfikacją, gdyż autorka zręcznie przypomina ich związki z główną bohaterką.
Pojawiają się też zupełnie nowi ludzie, którzy odgrywają w życiu Matyldy ważne role.
Oprócz wciągającej treści, dużym plusem jest nastrojowość . Chociaż wiele bieżących zdarzeń utrzymanych jest w realistycznej konwencji, przez całą książkę przewijają się nostalgiczne tony; jest tu sporo smutku, żalu, goryczy, ale pojawia się też optymizm i humor.
Całość napisana jest pięknym literackim stylem, w którym znaleźć można wiele ciekawych porównań i metafor. Autorce udało się kolejny raz połączyć kunszt języka z prostotą i komunikatywnością wypowiedzi.
Dzięki temu jej książkę czyta się z wielką przyjemnością i z dużymi emocjami, które nie znikają wraz z odwróceniem ostatniej kartki.
BEATA IGIELSKA
Inka, młoda graficzka, pracująca w warszawskiej galerii, dostaje telegram od dawno niewidzianej ciotki Berty. Kobieta jest umierająca. Chce się pożegnać...
Zbiór opowiadań laureatki konkursu na na współczesną powieść polską.Kilka spośród nich wyróżniono nagrodami.Są to utwory, które...
Przeczytane:2017-04-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2016,