Idealne miejsce do życia

„Idealne miejsce do życia” to zbiór krótkich opowiadań będących w równym stopniu impresją autora, jak i poważną analizą rzeczywistości. Przedstawiają świat, który sami sobie stworzyliśmy, a w którym nie do końca potrafimy się odnaleźć. To zapis przypadkowych relacji międzyludzkich; analiza postępującej dehumanizacji, zagrożeń, ksenofobii, wzajemnej niechęci, uległości wobec skrajnych idei, podatności na fałsz i iluzję, zaniedbań, pragnień i pozornej stabilizacji opartej na umownych i niepewnych fundamentach. To także opis niedbale skrywanych tajemnic – takich, które widać z własnego okna i które sączą się z innych okien, a które determinują nas do przyjęcia określonych postaw.

Marcin Szmel bawi się językiem. W reportażowej formie przedstawia różne twarze współczesnego patriotyzmu, tego ogólnonarodowego i tego lokalnego. „Idealne miejsce do życia” zapada głęboko w pamięć, zmusza do refleksji oraz rewizji własnego stosunku do świata. Niekiedy ostre, ale też ironiczne i prześmiewcze, opowiadania Szmela są dowcipnie przenikliwe i... niepokojąco prawdziwe.

Informacje dodatkowe o Idealne miejsce do życia:

Wydawnictwo: Papierowy Motyl
Data wydania: 2014-11-07
ISBN: 978-83-62222-71-1

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Idealne miejsce do życia

Idealne miejsce do życia - opinie o książce

Avatar użytkownika - inspired7
inspired7
Przeczytane:2017-07-25, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2017,

"Idealne miejsce do  życia" to zbiór krótkich historii o otaczającym nas świecie - świecie, który wciąż udoskonalany pod kątem technologii, tak naprawdę tworzy reguły "życiowej gry" opierające się na jednej podstawowej zasadzie "człowiek człowiekowi wilkiem". Autor ironizując obnaża hipokryzję i nakładanie masek w życiu codziennym. Pokazuje jak bardzo inni chcą być ludzie niż są w rzeczywistości i co są w stanie poświęcić, by odpowiednio wykreować swój wizerunek.

Przesłąnie książki nie poprawi humoru, nie rozbawi.  Być może jednak obudzi z marazmu ludzkich kłamstewek, kłamstw i przekłamań. Skłania do przemyśleń. Nie trzeba się szeroko rozglądać, by odnaleźć gorzkie ilustracje codzienności. Chociaż nie zgadzam się z wszystkimi poglądami autora, które można odczytywać między wierszami, uważam,  że "Idealne miejsce do życia" przedstawia naprawdę świetnie uchwycone kadry codzienności!

Avatar użytkownika - Magota
Magota
Przeczytane:2015-10-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Na książkę "Idealne miejsce do życia" składa się 46 opowiadań o dość intrygujących tytułach, jak np.: "Człowiek nadziewany", "Ogólna teoria niczego" czy "Pan, któremu rośnie", a wspólnym mianownikiem wszystkich historii jest człowiek, a raczej stosunki międzyludzkie. Szeroko rozumiana polskość jest tu natomiast kanwą na której autor pracuje i która nadaje książce odpowiedni kierunek. Opowiadania Szmela są po męsku oszczędne w formie, ale bogate w treści. Autor jest szalenie bystrym obserwatorem i nad wyraz celnie potrafi spuentować otaczającą nas rzeczywistość. Trzeba dodać, że rzeczywistość niełatwą i pełną sprzeczności. Z niebywałą wręcz dokładnością analizuje nasze zachowania, a pisząc nasze, mam na myśli zarówno te jednostkowe, jak i społeczeństwa ogółem. Używa do tego krótkich, rzeczowych zdań, ale nie raz i nie dwa udowadnia, że nawet w tak krótkich frazach, potrafi bawić się słowem, a nawet balansować na granicy innych gatunków, np. poezji. Pisząc o stylu, warto zaznaczyć, że oprócz krótkich zdań, cechą charakterystyczną tego autora jest również mocno prześmiewczy ton, co często daje efekt słodko - gorzkich przemyśleń rodem z "Dnia świra". Marcin Szmel, niczym Adaś Miauczyński przedziera się przez szarą, polską rzeczywistość i stara się nie zwariować wśród kiepskich relacji uczuciowych, wszechobecnej głupoty, męczących sąsiadów czy narodu, w którym - jak śpiewał kiedyś Kazik - wielu obywateli nadal stanowi pomieszanie katolika z manią postkomunistyczną. Być może nie jest to coś, co przypadnie do gustu każdemu, jednak jak dla mnie taka ironia idąca w parze z inteligencją jest cudowną i niestety coraz rzadziej spotykana mieszanką, więc "Idealne miejsce do życia" chłonęłam z prawdziwą przyjemnością. Mam wielką nadzieję, że autor na tej jednej książce nie poprzestanie! Reasumując, ogromnie się cieszę, że "Idealne miejsce do życia" trafiło w moje ręce i gorąco polecam je każdemu, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko ładnej historyjki, kto ma choć trochę dystansu do siebie i świata, a także wszystkim zagubionym, sfrustrowanym czy najzwyczajniej w świecie zabieganym, którzy nie mają czasu na dłuższą lekturę. U mnie ta książka ląduje w ulubionych.
Tytuł na przekór treści. "Idealne miejsce do życia" ukazuje obraz rzeczywistości, która idealna nie jest. Czasem jest szaro, buro, smutno, pokazuje w krótkich opowiadaniach ludzi, którzy nachodzą nas w domach sprzedających rzeczy, namawiających do rozmów, spotkań, ludzi, którzy szukają szczęścia i tych którzy przestali w nie wierzyć. Lektura warta przemyślenia, krótka pozwala na częsty powrót do czytania i refleksji.
Księżniczka Zoja
Marcin Szmel0
Okładka ksiązki - Księżniczka Zoja

Zoja jest superbohaterką a na dodatek księżniczką. Zupełnie taką jak każda z nas, małych i dużych, dziewczyn i kobiet. Nie wierzysz? Zajrzyj do opowieści...