Oto sekretny dziennik Darcy Delamare, badaczki morskich głębin, która w 1872 roku na pokładzie statku HMS Challenger wyruszyła w trwający trzy lata rejs dookoła świata. Ponieważ w tamtych czasach kobiety nie mogły robić kariery naukowej, Darcy przebrała się za mężczyznę i dołączyła do tej fascynującej wyprawy jako Daniel Dawson. Owocem jej pracy na pokładzie jest zachwycający album Historia naturalna syren, który przekazała Brytyjskiemu Towarzystwu Nauk Przyrodniczych. Księga wtajemnicza w tajemnicze życie syren. Dzięki skrupulatnym notatkom i szczegółowym rysunkom nauczycie się rozróżniać gatunki syren z całego świata; dowiecie się, gdzie mieszkają i jak żyją. Poznacie sekretną mowę syren, ich anatomię, cykl życia oraz zwyczaje i upodobania. Historia naturalna syren, wzorowana na dawnych atlasach historii naturalnej, łączy fikcyjną fabułę i bohaterów z rzetelnymi faktami przyrodniczymi, konsultowanymi przez eksperta. Zapadające w pamięć stylizowane ilustracje uruchamiają wyobraźnię i pozwalają zanurzyć się w magiczny świat, a wciągająca historia pomaga chłonąć wiedzę. Wyjątkowość tej księgi podkreśla jej olśniewająca szata graficzna oraz eleganckie wydanie w płóciennej oprawie ze srebrnymi tłoczeniami i posrebrzanymi stronami. Dzięki temu Historia naturalna syren sprawdzi się jako prezent na wyjątkowe okazje dla małych, dużych i całkiem dorosłych! W serii ukazały się również: Historia Naturalna Wróżek Historia Naturalna Magii W przygotowaniu: Historia Naturalna Zwierząt Mitycznych
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2023-04-26
Tytuł oryginału: Natural History of Mermaids
Dokąd trafiamy po śmierci? To trudne pytanie fascynuje ludzi od tysięcy lat. Próby udzielenia odpowiedzi na to pytanie podejmowała ludzkość od zarania...
Dzięki temu przepięknie ilustrowanemu przewodnikowi poznasz najbardziej fantastyczne istoty mieszkające w morzach! Przygotuj się do zanurkowania w...
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
,,Historia naturalna syren" to książka, która nas totalnie oczarowała pod każdym względem. Zarówno pod względem przepięknego wydania, kolorowych ilustracji jak również ciekawej treści i zawartej w niej detalami. Wszystko to sprawiło, że codziennie wracaliśmy do tej lektury i na pewno jeszcze nie jeden raz powrócimy. Pomimo, że książka przeznaczona jest dla dzieci w wieku 6-8 lat, to uważam, że zarówno starsze dzieci jak i my, dorośli na pewno spędzimy miło czas w świecie syren.
,,Historia naturalna syren" to książka, która zabiera nas do roku 1872, by wraz z Darcy Delmare wyruszyć w rejs po morzu w poszukiwaniu różnych stworzeń zamieszkujących wody na całym świecie. I tak odkrywamy syreny, których istnienie powątpiewano. Wizerunek tych morskich stworzeń znany był już w starożytności. Istniały one na różnych monetach, a dzisiaj w legendach. Książka zawiera wiele informacji o tym czy i kiedy człowiek mógł widzieć syreny. Informacje te przeplatane są listami Darcy o rejsie i jej przeżyciach, co urozmaica czytanie.
Z książki dowiemy się:
? Czy Krzysztof Kolumb widział syreny?
? Czy ludzie wyewoluowali z istot morskich?
? Jak wygląda anatomia syren?
? Jakie mają zwyczaje syreny?
? Czy syreny używają broni?
? Czy syreny mieszkają w pałacu a ich śpiew zniewala mężczyzn?
? Czy to prawda, że męskie osobniki zajmują się potomstwem? I co w tym czasie robią samice?
,,Historię naturalna syren" polecamy każdemu bez względu na wiek. Książka ta oczaruje zarówno swoim wyglądem jak i wspaniałymi informacjami i ilustracjami. Napisana jest w sposób prosty, w taki by i młodsze dzieci mogły zrozumieć czym jest syrena i gdzie żyje.
W serii do tej pory ukazały się: ,,Historia naturalna wróżek" i ,,Historia naturalna magii".