Wiedza pochodząca z książek J.K. Rowling zaprezentowana została tu w formie map, wykresów i przekrojowych grafik ukazujących całą gamę magicznych osobliwości - od zaczarowanych obiektów, magicznego jedzenia, po fantastyczne rośliny i stworzenia. Podzielony na siedem rozdziałów Almanach to must-have dla każdego czytelnika. Pozwoli mu zgłębić informacje o ukochanych bohaterach, przeżyć na nowo ulubione sceny, zdobyć wiedzę o zaklęciach, poszukać ukrytych sekretów i oddać się fantazji, zwiedzając Szkołę Magii i Czarodziejstwa. Czytelnik znajdzie tu wszystko: od Tiary Przydziału po inkantacje zaklęć.
Ilustracje do Almanachu stworzyło siedmioro artystów z całego świata: Peter Goes, Louise Lockhart, Weitong Mai, Olia Muza, Pham Quang Phuc, Levi Pinfold i Tomislav Tomić, a każdy z nich zaprezentował własną artystyczną wizję magicznego świata J.K. Rowling.
Joanna Nowakowska, redaktor naczelna wydawnictwa Media Rodzina: ,,Magiczny almanach zauroczył nas od pierwszego wejrzenia i obudził najcenniejsze wspomnienia z lektury Harry'ego Pottera. Przywołał na nowo magiczny świat J.K. Rowling: świeży, unikalny, nieskończenie odkrywczy, a przy tym pełen fantazji i humoru. Almanach oszałamia ilością wiedzy i szczegółowością, rozczula cytatami z książek - pamiętnymi kwestiami ukochanych postaci, zachwyca ilustratorskim rozmachem, a jednocześnie wiernym podejściem do magicznych miejsc, postaci, stworzeń i przedmiotów. Almanach to autoryzowane, pedantycznie opracowane kompendium wiedzy o Harrym Potterze dla fanów w każdym wieku".
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-10-12
Barry nie żyje. Ta niespodziewana śmierć pogrąża Pagford w chaosie. Na jaw wychodzą tajemnice mieszkańców. Urocze miasteczko z brukowanym rynkiem...
Detektyw Cormoran Strike pragnie wypocząć, dlatego udaje się do swojej rodziny mieszkającej w Kornwalii. Kiedy tam dociera, nie wie, że wkrótce...
Przeczytane:2025-03-15, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku,
Witajcie moi kochani
Jak tam Wasz czwartek?
Może trochę umilę Wam czas, ponieważ dziś chciałabym przedstawić kolejną książkę związaną ze światem Harry'ego Pottera.
Tytuł: Harry Potter: Magiczny almanach
Autor: J.K. Rowling
Wydawnictwo: Media Rodzina
Niniejsze dzieło stanowi przewodnik po książkach z serii Harry Potter. Podzielone zostało na siedem rozdziałów. Każdy z nich poświęcony został odrębnej tematyce. Mianowicie rozdział pierwszy zawiera informacje dotyczące czarodziejów oraz czarownic, na przykład Harry'ego Pottera, Severusa Snape'a, Lorda Voldemorta, czy Rubeusa Hagrida; rozdział drugi poświęcony został tematyce sportu oraz wszystkiemu co magiczne, na przykład magii stosowanej na co dzień, komunikacji, czyli m.in. sowiej poczcie, magicznym środkom transportu; rozdział trzeci zawiera informacje dotyczące charakterystyki miejsc, na przykład sklepów na ulicy pokątnej, czy też jej samej, Nory, jak również wioski Hogsmade; rozdział czwarty dotyczy Hogwartu oraz jego charakterystyki, na przykład zawiera informacje o duchach szkoły, bibliotece, Mapie Huncwotów oraz Pokoju życzeń; rozdział piąty poświęcony został klątwą, urokom oraz zaklęciom niewybaczalnym, na przykład zawiera informacje dotyczące wróżbiarstwa, eliksirów, wilkołaków, czy czarnej magii; rozdział szósty zawiera informacje dotyczące ciekawych magicznych miejsc, na przykład Ministerstwa Magii, Departamentu Tajemnic, czy Azkabanu; rozdział siódmy poświęcony został roślinom oraz stworzeniom.
Na uwagę zasługuję nie tylko teoretyczna zawartość lektury, ale również i sposób jej wydania. Duży format książki, twarda oprawa, piękna wklejka w środku, a treści przekazane w sposób niesamowity w formie grafik, wykresów, ilustracji. Wszystko kolorowe oraz dopracowane w najdrobniejszych szczegółach.
Tak więc, jak można zauważyć, tak niepozorna książka jest źródłem bogatej oraz interesującej magicznej wiedzy. Stworzona została w iście magiczny oraz oryginalny sposób. Jej wnętrze usatysfakcjonuje każdego fana serii, ale również i czytelników, którzy dopiero rozpoczynają swoją magiczną przygodę oraz chcą usystematyzować swoją wiedzę.
Naturalnie ja jestem nią oczarowana i zachwycona. I oczywiście moim ulubionym rozdziałem stał się ten poświęcony klątwą, urokom oraz zaklęciom niewybaczalnym oraz dotyczących ciekawych miejsc w śmiecie magii.
Serdecznie polecam, strona.394