Jeszcze wczoraj agent specjalny Pendergast opłakiwał śmierć ukochanej żony Helen, która przed dwunastoma laty zginęła w nieszczęśliwym wypadku w Afryce, zabita przez wielkiego lwa. Dziś odkrył, że została zamordowana.
Wraz z porucznikiem D'Agostą Pendergast rozpoczyna śledztwo, by wyjaśnić tajemnicę śmierci żony. Badając przeszłość, odkrywa zdumiewające sekrety, które Helen chciała przed nim zataić. Okazuje się, że miała obsesję na punkcie słynnego XIX-wiecznego malarza i przyrodnika Johna Jamesa Audubona i desperacko poszukiwała jego zaginionego dzieła, Czarnego Obrazu.
Agent zapuszcza się coraz głębiej w gąszcz zagadek, których rozwiązanie znajduje na odległych bagnach Luizjany. Najtrudniejsze jednak pytanie, na które poszukuje odpowiedzi, dotyczy jego żony. Kim była kobieta, którą poślubił?
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2012-10-03
Tytuł oryginału: Fever Dream
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Robert P. Lipski
Seria o Pendergaście to nie jest literatura wysokich lotów, ale lekka rozrywka łącząca zagadkę sensacyjną z elementami fantastyki. I jako taka - spełnia całkowicie moje oczekiwania. Niemniej są w niej książki lepsze i gorsze. Ta zdecydowanie jest jedną z najlepszych. Była bardzo dynamiczna, z ciekawymi lokacjami, sporą liczbą zwrotów akcji i ciekawym zakończeniem.
Bawiłem sie całkiem nieźle, a całość czytało się szybko. Na pewno jednak nie warto zaczynać od tej książki - jak to w serii - trzeba historię poznać od początku, bo wszyscy pozytywni bohaterowie już wcześniej się w niej pojawili.
#1 bestseller New York Times'ai Wall Street Journal. Jedna z trzech najgłośniejszych książek non-fiction 2017 roku! Zapierająca dech historia pionierskiej...
„Błyskotliwa, pełna ciekawych pomysłów, ale też głęboko ludzka, trzyma w napięciu do samego końca”.\r\nLee Child\r\n\r\nByły agent CIA Wyman...
Przeczytane:2013-02-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Duet pisarzy spisał się i na medal i oby tak dalej. Polecam powieść tym , którzy lubią gatunek thriller/sensancja, ale także tym , którzy gustują w kryminałam medycznych.