Obiecała sobie nie mieszać się więcej w sprawy Bogów. Los miał jednak wobec niej inne plany.
Nawojka z Łazów, waleczna kapłanka Starych Bogów i obrończyni starej wiary, rezygnuje z prowadzenia krucjaty. Teraz jako starsza pani, nie Nawojka, nie Brygida, ale Dobromiła, wiedzie spokojny żywot w Łazach u podnóży Łysej Góry. Przysięgła sobie, że nie będzie odprawiała żadnych czarów, a Weles dotrzymał danego słowa i nie rzucał jej w wir wielkich wydarzeń. W tym wcieleniu nie prowadzi wojen, nie przeżywa tragedii, spokojnie czeka swego kresu, obserwując zmieniający się świat. Zupełnie jak jej babka, Mieła, przeszło dziewięć wieków temu...Kiedy jednak u podnóży Łysej Góry dochodzi do morderstwa, a podejrzenia padają na członków jej najbliższej rodziny, Dobromiła zmuszona jest sięgnąć po odrzucone umiejętności i moce.
Czas jest niczym Uroboros, wąż zjadający własny ogon - opowieść o końcu musi być zarazem opowieścią o początku. Wyrusz w tę ostatnią i jednocześnie pierwszą podróż. Pozwól zabrać się do świata, w którym dawni Bogowie są wciąż wśród nas.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-03-13
"Gołoborze. Starucha" to finał trylogii Aleksandry Seligi, na który bardzo czekałam, gdyż poprzednie dwa zrobiły na mnie dobre wrażenie. To, co wyróżnia te książki, to pomysł autorki na osadzenie wszystkiego w czasie, bowiem każdy z tomów rozgrywa się w innym stuleciu. Ten ma miejsce w czasach współczesnych, a że ja wolę raczej klimaty dawnych wieków to ten pod tym względem najmniej przypadł mi do gustu.
Jednak z pewnością można wyróżnić tę część bohaterami, gdyż rzadko trafiam na książki, gdzie główni bohaterowie mają swoje lata ? czytanie o czarownicach babciach urządzających sabaty w ramach kółka różańcowego to coś, co z pewnością zwraca uwagę ?
Styl autorki bardzo mi odpowiada, więc i ten tom czytało mi się przyjemnie, z chęcią wróciłam do tej historii, która rozgrywa się podczas różnych wcieleń tych samych bohaterów (tak, autorka posłużyła się tu bardzo ciekawym pomysłem na całokształt).
Jeśli chodzi o samą fabułę, to niestety muszę przyznać, że ta z trzeciej części najmniej przypadła mi do gustu. Dużo miejsca poświęcono na wątek kryminalny, za którymi raczej nie przepadam, a w dodatku całość okazała się dla mnie niemal w całości łatwa do przewidzenia ? niektóre wątki wydały mi się tez słabo rozwinięte, chętnie poczytałabym więcej.
Podsumowując - jest to trylogia, która pozytywnie zapisze się w mojej pamięci, 1 i 2 tom bardzo wyróżniają się ogromem researchu, jaki musiała poczynić autorka, by oddać realia minionych wieków. Losy postaci są angażujące, styl przyjemny, podobnie jak klimat całości. A to wszystko z licznymi elementami słowiańskiej mitologii i ciekawymi pomysłami. Choć trzeci tom podobał mi się, to jednak poprzednie uważam za znacznie lepsze i ciekawsze ? ale fani fantasy osadzonym we współczesnych czasach powinni być usatysfakcjonowani ?
Porywająca powieść, której akcja rozgrywa się na Łysej Górze, w legendarnym miejscu spotkań czarownic. 1137 rok. Na Łysej Górze, w miejscu legendarnego...
W mrokach średniowiecza, w czasach wojen i lęku, w epoce wielkich rycerzy dwie kobiety - matka i córka, światło i cień - odkryją moc przeznaczenia. Jest...
Przeczytane:2024-05-03, Ocena: 4, Przeczytałam, czytam z Legimi 2024, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Oto ostatnia część trylogii z czarownicami w roli głównej. Tym razem akcja toczy się współcześnie i to mnie trochę uwierało. Jakoś te czarownice nie pasują mi do XXI wieku i telefonów komórkowych. Nie zmienia to jednak faktu, że trzeci tom zamyka całą historię, wyjaśnia wcześniej niewyjaśnione. Całość jest bardzo spójna, dobrze opowiedziana i po prostu bardzo ciekawa.
Autorka stworzyła niezwykłą trylogię, pełną magii, zapachu ziół, z niezwykle barwnymi postaciami, ciekawymi historiami. Dla mnie to duże zaskoczenie, nie spodziewałam się, że zupełnie przypadkiem trafię na taką wyjątkową lekturę. Polecam całą serię, koniecznie czytaną po kolei! Dajcie się porwać tej opowieści o odwiecznej walce dobra ze złem, człowieka z bogami, o życiu w harmonii z naturą, zmieniającym się świecie i niezmiennej od wieków Nawojce.