Freud oceniony. Analiza krytyczna dzieła

FREUD OCENIONY Podtytuł: Analiza krytyczna dzieła. Zamknięty krąg Autor: prof. Malcolm Macmillan seria: Myśl Psychologiczna Książka wyjątkowa w całej literaturze poświęconej Zygmuntowi Freudowi. Autor w sposób prosty i logiczny analizuje dzieło Freuda. Pokazuje, jak się ono kształtowało i na tej podstawie dokonuje jego oceny - jest ona negatywna. Całość kończą obszerne rozważania o sytuacji psychoanalizy dzisiaj.Najważniejsza teza tej książki, dotycząca metody stosowanej w psychoanalizie, streszcza się w symbolu ?zamkniętego kręgu" - to, co pacjent mówi psychoanalitykowi, zdeterminowane jest przez oczekiwania, które psychoanalityk nieświadomie przekazuje pacjentowi. Tego rodzaju nieświadomy wpływ znakomicie ilustruje obraz André Brouilleta z 1887 roku Une leçon clinique a la Salpetriere. Przedstawia on pacjentkę Charcota, właśnie wchodzącej w drugie stadium ataku histerycznego, obejmujące słynny arc de cercle (łuk histeryczny). Widzi ona przed sobą zawieszony na ścianie duży rysunek, przedstawiający pacjentkę wygiętą właśnie w taki łuk. Freud bronił Charcota przed zarzutami, że nieświadomy wpływ odgrywa tu istotną rolę, był jednak w błędzie. Ten sam błąd popełnił potem we własnej pracy. Z tego zamkniętego kręgu Zygmunt Freud nie zdołał się nigdy wyzwolić.

Informacje dodatkowe o Freud oceniony. Analiza krytyczna dzieła:

Wydawnictwo: WAM