Fraulein Angielka

Znakomita powieść historyczna osadzona w Wiedniu tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej, o młodej kobiecie, żyjącej w niezwykłych czasach, która ryzykuje wszystko dla miłości.

Wiedeń, 1937. Kiedy siedemnastoletnia Stella Whittaker dostaje propozycję, by studiować w Wyższej Szkole Muzyki i Sztuki Dramatycznej w Wiedniu, jest to spełnienie jej marzeń; staje się ono możliwe dzięki dawnym znajomym rodziny, Rainerowi i Marthe Krause, którzy oferują jej pokój we własnym mieszkaniu. Piękno i elegancja miasta z jego wspaniałą architekturą uwodzą Stellę. Ale nie tylko to - atmosfera Wiednia otwiera ją na nieznane dotąd emocje. Przypadkowe spotkanie w galerii sztuki z młodym żydowskim lekarzem Harrim Reznikiem zmienia jej życie diametralnie. Stella poznaje miłość. Niestety, jej uczucie rodzi się w czasie, gdy na Europę pada mroczny cień wojny. Stella szybko przekonuje się, że i ludzie, i miasto, które zaczęła nazywać swoim domem, nie są tak przyjazne, jak sądziła. W tym przerażającym nowym świecie nikt nie jest bezpieczny.

Informacje dodatkowe o Fraulein Angielka:

Fraulein Angielka - opinie o książce

Avatar użytkownika - pauletka21
pauletka21
Przeczytane:2017-02-17, Ocena: 5, Przeczytałam, Ostatnio przeczytane,
Jak dla mnie - przyjemna lektura.
Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2014-12-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2014 ,
Jeszcze dobrze nie przebrzmiały echa pierwszej wojny światowej, a już Europa stoi na progu kolejnej wojny. W Niemczech coraz większe poparcie zyskuje Hitler i jego antysemickie poglądy. Niepokój czuć również w Austrii, gdzie coraz częściej słychać o poczynaniach nazistów. Dzięki uprzejmości rodziny Krause, z małej miejscowości angielskiej, przyjeżdża do Wiednia Stella Whittaker. Państwo Krause to znajomi matki Stelli, którzy przyjęli dziewczynę pod swój dach, aby mogła doskonalić swoją grę na pianinie u znakomitego profesora Zaslavskyego. Gdy nasza bohaterka poznaje miłość swojego życia - młodego lekarza Harriego, wydaje się, że wszystko zmierza w kierunku happy endu. Jednak na drodze do szczęścia staje polityka. Początkowo Stella nie chce przyjąć do wiadomości sygnałów o okrutnej działalności zwolenników nacjonalizmu, które docierają z zewnątrz. Nie może uwierzyć w to, że jeden człowiek może źle traktować drugiego tylko dlatego, że ten należy do społeczności żydowskiej. Jej ukochany jest przecież Żydem, profesor gry na pianinie też. W trakcie swojego krótkiego, bo sześciomiesięcznego pobytu w Wiedniu, Stella odkrywa jeszcze jedną szokującą informację związaną z panem Krause. Zainteresowane osoby odsyłam na karty powieści Margaret Leroy. ,,Fräulein Angielka" to historia opowiedziana przez tytułową bohaterkę. Dzięki narracji pierwszoosobowej znamy odczucia i przemyślenia tej młodej, troszkę naiwnej dziewczyny, która pod koniec powieści dojrzewa do podjęcia odważnej decyzji.
Avatar użytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2017-12-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki (2017),

Stella to nieco naiwna młoda dziewczyna.... Wręcz zbyt młoda na taką historię i takie przeżycia.... Wydawała się wręcz ignorancka ze swoją nieświadomością. Ale pomijając to historia napisana w sposób ciekawy i rzeczywiście oddający ducha czasów!

Avatar użytkownika - leonia
leonia
Przeczytane:2017-11-28, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017,

Zmieniająca się rzeczywistość w Austrii u progu  rozrastania sie faszystowskich  idei  nowego świata  i antysemityzmu. Osobiste  dramaty wielu prostych ludzi, którzy pomimo narastającego poczucia niebezpieczeństwa wciąż   żyją  nadzieją, że nie dojdzie  do   najgorszego.

Avatar użytkownika - ewia101
Przeczytane:2015-07-30, Ocena: 4, Przeczytałam,
Kolaborantka
Margaret Leroy0
Okładka ksiązki - Kolaborantka

Zakazana miłość. Prywatna wojna. Na niebie nagle rozsypują się ptaki; wzdrygam się, serce podchodzi mi do gardła. Na drobiazgi reaguję jak na coś brutalnego...