Wiesz już, co to jest obiektyw oraz jak zgrać zdjęcia z karty pamięci na komputer? Jeśli tak, to świetnie. Czas na nową, porządną dawkę wiedzy na wyższym poziomie. Zawodowy fotograf żywności Teri Campbell, nazywany mistrzem oświetlenia, w tej pięknie ilustrowanej książce prezentuje szczegółowe porady, dzięki którym twoje zdjęcia nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Szczegółowe schematy ustawienia dynamicznych kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, w tym m.in. z lampami błyskowymi, dyfuzorami oraz ekranami odbijającymi światło – to wszystko pomoże ci stworzyć doskonałe obrazy. Teri Campbell dzieli się swoim doświadczeniem zdobytym podczas realizacji profesjonalnych sesji, wśród których można wymienić fotografowanie pizzy z ciągnącym się serem, stworzenie doskonałego ujęcia przedstawiającego nalewanie mrożonej herbaty oraz sesję zdjęciową nasion fasoli pieczonych na prawdziwym ogniu w jego pracowni. Campbell omawia także stosowane przez siebie techniki edycji obrazu w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop w celu uzyskania zdjęć, którym nie sposób się oprzeć. W czasach rosnącej popularności stron internetowych i blogów poświęconych gotowaniu umiejętność wykonania dobrej fotografii żywności nabiera coraz większego znaczenia. Apetyczne uchwycenie na zdjęciu potraw i napojów jest tylko pozornie proste, dlatego warto poznać tajniki tego rzemiosła. Teri Campbell pokazuje na konkretnych przykładach, jak uzyskać zamierzone efekty. Dzięki jego poradom dopracujesz swój warsztat, a schematy aranżacji oświetlenia oraz szczegółowe opisy przebiegu sesji pomogą ci rozwinąć skrzydła w dziedzinie fotografii kulinarnej. Marcin Grabowiecki, Fotopolis.pl
Wydawnictwo: Galaktyka
Data wydania: 2014-03-21
Kategoria: Fotografia
ISBN:
Liczba stron: 208