Filozofia dla zabieganych. Mała książeczka o wielkich ideach

"Filozofia dla zabieganych" zachęci Cię do licznych rozmyślań i refleksji. Poznaj idee największych myślicieli od starożytności po współczesność i nie bój się poruszyć najważniejszych kwestii życiowych.

Publikacja "Filozofia dla zabieganych" jest zbiorem licznych minirozdziałów z ilustrowanymi piktogramami. Książka obejmuje niezwykle szeroki, niemal abstrakcyjny wachlarz rozmaitych tematów. Każdy z nich poszerza horyzonty, daje do myślenia, inspiruje, a także potrafi rozbawić do łez.

W książce poruszone zostały kwestie życia codziennego, które często zaprzątają myśli ludzi. Nie brakuje również bardziej specyficznych rozważań. Te z pewnością mogą zaskoczyć. Dlaczego ludzie lubią oglądać horrory? Dlaczego przyjemność jest lepsza od bólu? Czy warto postawić na istnienie Boga? Kiedy kaczka nie jest kaczką? To tylko nieliczne z pytań, na które autor udzielił intrygujących odpowiedzi! Wśród zagadnień poruszonych w książce znajduje się również strategia wygrywania gier planszowych Sun Zi, poglądy de Beauvoir wierzącej, że instynkt macierzyński jest mitem czy przemyślenia Freuda na temat ludzkiego popędu śmierci. A to zaledwie początek fascynujących rozważań.

O autorze

Jonny Thomson jest autorem oryginalnych, humorystycznych i niezwykle wciągających książek filozoficznych. W swoich publikacjach ukazuje rozmaite zagadnienia z życia codziennego, a także bardziej abstrakcyjne - takie jak kosmici Fermiego czy zasady robotyki Asimova. "Filozofia dla zabieganych" jest pierwszą książką autora, która została przełożona na język polski.

Informacje dodatkowe o Filozofia dla zabieganych. Mała książeczka o wielkich ideach:

Data wydania: 2021-11-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Mini Philosophy: A Small Book of Big Ideas
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Alka Konieczka

Kup książkę Filozofia dla zabieganych. Mała książeczka o wielkich ideach

Filozofia dla zabieganych. Mała książeczka o wielkich ideach - opinie o książce

Avatar użytkownika - pawel_okulewicz
Przeczytane:2022-07-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 2022, E-booki, Inne,
Wielkie idee dla zabieganych
Jonny Thomson 0
Okładka ksiązki - Wielkie idee dla zabieganych

„Filozofię dla zabieganych” pokochały dziesiątki tysięcy polskich czytelników – ta niesamowita książka bez reszty wciąga w wir...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk