Elfy. Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 1

,,Elfy" to początek pierwszej z pięciu bestsellerowych na rynku francuskim serii, które rozgrywają się w Akwilonie - jednym z największych komiksowych uniwersów fantasy. Pozostałe cykle to ,,Krasnoludy", ,,Orki i gobliny" i ,,Magowie" - wszystkie dziejące się tak jak ,,Elfy" w krainie Arranii, oraz ,,Ziemie Ogona" - najnowsza z serii, a zarazem pierwsza rozgrywająca się w drugiej krainie, Ogonii. W chwili obecnej cykle ze świata Akwilonu liczą łącznie już ponad osiemdziesiąt albumów! W tomie pierwszym na odległej wyspie dochodzi do rzezi elfów. Kto i po co dopuścił się tak strasznego czynu na pokojowo nastawionych istotach? Elfka Lanawyna i jej przyjaciel, człowiek Turin, rozpoczynają śledztwo. Szybko się orientują, że chodzi o szeroko zakrojony spisek, który może zagrozić pokojowi i doprowadzić do powrotu mrocznych mocy. Czy bohaterowie zdołają zapobiec wojnie, a jednocześnie ocalić własne życie? Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści specjalizujący się w opowieściach mitycznych, baśniowych i fantastycznych: Jean-Luc Istin (,,Merlin", "Les Druides") i Nicolas Jarry (,,Zmierzch bogów"), którzy do współpracy zaprosili kilku innych scenarzystów oraz wielu doświadczonych rysowników.

Informacje dodatkowe o Elfy. Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 1:

Elfy. Kryształ Niebieskich Elfów. Tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2024-05-11, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Dwie, później zazębiające się historie, które, może przez moją nieznajomość świata (?),wcale mnie nie porwały.

Vaalanna, która sobą nie jest, ale ochoczo rozbiera się, by walczyć z ośmiornicą i zdobyć kamulca. Na co jej ten kamulec faktycznie potrzebny niestety nie dowiadujemy się. A raczej tak nie całkiem.

Druga bohaterka (której imię wypowiadają tylko raz, a ja zgubiłam miejsce, gdzie jest zapisane),trafia z kolegą Turinie do miasta z ptakami. I zaczyna badać sprawę wyrzniętych morskich elfów, co prowadzi do najazdu ludzi. Ale finalnie wszystko się dobrze kończy.

Ładna kreska, naprawdę dawno nie widziałam tak ładnej kreski we francuskim dziele. I chyba to rekompensuje trochę kulejącą fabułę, gdzie rzeczy dzieją się, by popchnąć je ku finałowi. Może, gdyby było więcej kartek, niektóre sprawy można by było bardziej rozwinąć, a tak jest po łebkach.

Fantasy Komiks. Tom 24
Okładka ksiązki - Fantasy Komiks. Tom 24

24. tom FK zawiera dwa albumy komiksowe z gatunku fantasy. Czwarta część serii Przysięga rozgrywa się w podniebnych miastach ludu Ikrynów, gdzie waleczny...

Hellblazer. Tom 8
Okładka ksiązki - Hellblazer. Tom 8

Kolejny tom opowieści o Hellblazerze, drugi z trzech autorstwa Jamiego Delano. Tym razem John Constantine, dążąc do osiągnięcia wewnętrznego spokoju...

Po tamtej stronie rzeki
Ewa Szymańska