Książka zawiera informacje na temat wszystkich potencjalnie jadalnych roślin Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii. Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie. Z książki dowiesz się m.in., że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu; odkryjesz jak zmienić żołędzie w pyszny przysmak; poznasz wielki kozacki specjał - pałkę wodną; znajdziesz informacje jak Indianie robili syrop klonowy. Autor jest botanikiem prowadzącym od kilku lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2004 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 268
Jest to pierwszy w Polsce przewodnik kulinarny po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców. Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył...
,,Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach...
Chcę przeczytać,