Czy myślisz, że znasz tę idealną rodzinę z najbogatszego domu przy twojej ulicy?
Nie próbuj im zazdrościć, bo za zamkniętymi drzwiami skrywają wiele mrocznych tajemnic.
Kit Darling jest pokojówką sprzątającą w domach bogatych klientów. Znajduje tam rzeczy, które mieszkańcy próbują za wszelką cenę ukryć. Kit wie, że doskonałość to oszustwo. Iluzja. Pewnego dnia dostrzega jednak coś, o czym nie może zapomnieć. Sekret tak potworny, że ktoś zrobi wszystko, aby nie wyszedł na jaw. Naprawdę wszystko...
Policjantka z wydziału zabójstw zostaje wezwana do luksusowej posiadłości. Ślady wskazują na brutalny atak. Na miejscu jest mnóstwo krwi. Brakuje jednak ciała.
Nie ma też właścicieli - młodego małżeństwa spodziewającego się dziecka. Zaginęła również ich pokojówka. Jedynym świadkiem zbrodni jest starsza kobieta z sąsiedztwa, którą w nocy obudziły krzyki.
Jak daleko się posuniesz, aby chronić sekret, który może cię zniszczyć?
Loreth Anne White wyznacza nowy, złoty standard wśród thrillerów!
Debra Webb, bestsellerowa autorka ,,USA Today"
Ponad 3 miliony sprzedanych książek
Nominacja do Goodreads Choice Award 2023 w kategorii Najlepszy thriller
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2024-09-25
Tytuł oryginału: The Maid's Diary
⚡️Recenzja patronacka⚡️
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją niesamowicie mrocznego i intrygującego thrillera psychologicznego, którego objęłam patronatem medialnym. Byłam zachwycona od samego początku, a nieprzewidywalna fabuła powieści tak mnie wciągnęła, że nie mogłam oderwać się od tej książki ani przez chwilę. Momentami odczuwałam niepokój i strach, co dalej wydarzy się na następnych stronach powieści. Autorka zapewnia mi emocje jak na rollercoasterze.
Wszystko zaczyna się od tego, że sierżant Mallory Van Alst zostaje wezwana do luksusowej rezydencji nad oceanem. Na miejscu okazuje się, że starsza kobieta usłyszała krzyk kobiety w domu sąsiadów. Policjantka znajduje tam ślady walki i krwi. Jednak brakuje ciała. Nie ma też właścicieli domu, młodego małżeństwa, które spodziewa się dziecka. Zaginęła też ich pokojówka, która sprzątała u nich. Z biegiem czasu odkrywałam, że Kit Darling uzależniona jest od szperania w rzeczach mieszkańców bogatych domów. Niestety pewnego dnia odkryła przerażający sekret, który przewrócił jej życie do góry nogami. Jednak ktoś z bohaterów powieści był gotów zrobić wszystko, by jego paskudny sekret z przeszłości nie wyszedł ba jaw.
"Dziennik pokojówki" potrafi wbić czytelnika w fotel i namieszać czytelnikowi w głowie. Przekonacie się, że nigdy tak do końca nie znamy swoich sąsiadów. Bogaci ludzie potrafią ukrywać mroczne sekrety, które potrafią zszokować, gdy wyjdą na jaw. Aktorka porusza temat traumatycznych zdarzeń z przeszłości, które rzutują na teraźniejszość. Pełno tutaj tajemnic i kłamstw. Motyw zbrodni jest przerażający, ale pokazuje też, że zła karma wraca do człowieka w najmniej oczekiwanym momencie. Zwroty akcji nie pozwalają nudzić się. Zakończenie dostarczyło mi ekscytujących chwil.
Jeśli jesteście fanami mocnych wrażeń, lubicie odkrywać mroczne sekrety i rozwiązywać śledztwa to sięgnijcie po ten fenomenalny thriller psychologiczny.
Bawiłam się znakomicie!
Rewelacja!
Polecam gorąco!
BRUNETTE BOOKS
Najlepszy monitoring, który nie potrzebuje prądu? Chyba każdy z nas zna takie osoby z osiedla - starsze panie, które godzinami siedzą w oknie, bacznie obserwując otoczenie. Nic nie umknie ich bystremu oku. Dziś pragnę podzielić się z Wami recenzją wrześniowej premiery Loreth Anne White, zatytułowanej ,,Dziennik pokojówki" od wydawnictwa Mando, którą miałam przyjemność przeczytać. Już od pierwszych stron książka wciąga nas w sieć powiązanych ze sobą wątków, które na końcu splatają się w idealną całość. Choć nie znajdziemy tu pościgów rodem z rollercoastera, to jednak coś sprawia, że nie sposób oderwać się od lektury. Nie ma osoby, która nie miałaby tajemnic, ale co zrobić, gdy dotyczą one osób z wyższych sfer finansowych? Jak zatuszować coś, z czego nie jest się dumnym? W rodzinie tkwi siła, ale czasem i to zawodzi. Zachęcam Was, drodzy czytelnicy (o ile lubicie wiedzieć, co i jak w książce), do zapoznania się z opisem książki - dzięki temu wstępnie zrozumiecie, o co chodzi. Akcja toczy się w dwóch różnych czasach, co pozwala nam lepiej zrozumieć motywy i działania bohaterów.
Kto może odkryć nasze tajemnice? Z pewnością osoba, która ma z nami coś wspólnego, lub ta, która dla nas pracuje. A jeśli już mowa o pracy, to największy komfort w odkrywaniu sekretów ma nikt inny jak pani od sprzątania. Zagląda wszędzie tam, gdzie inni skrywają coś wstydliwego lub okropnego. Coś, co nie powinno ujrzeć światła dziennego, a może stać się naszą kartą przetargową. Tajemnice i kłamstwa to motyw przewodni tej książki. Od tego wszystko się zaczyna, a na końcu wszystko się wyjaśnia - i sama byłam w szoku, że niektórzy muszą zginąć, aby inni mogli być bezpieczni. Plusem jest to, że każdy z bohaterów ma coś do ukrycia, co sprawia, że w moich oczach stają się podejrzani o zabójstwo lub mataczenie w dochodzeniu. Oczywiście, nie zgadłam, kto jest winny, co sprawiło, że byłam zła, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Dla przybliżenia całej akcji, książka ma w sobie coś z ,,Morderstwa w Orient Expressie" - każdy jest dobry, zły lub podejrzany. Mnóstwo zwrotów akcji oraz pytanie, ile jesteśmy w stanie poświęcić dla ukochanej osoby, aby tylko nie ujawniona została jej mroczna przeszłość. Zastanawiałam się, czy bycie z kimś takim miałoby sens?!
Polecam tę książkę na weekend, aby wciągnąć się w mroczny świat thrillera, który z pewnością dostarczy Wam emocji.
Od razu, na samym wstępie mogę powiedzieć, że ta książka była genialna, czekałam na rozwiązanie zagadki, a ta została zdradzona dopiero na samym końcu.
Kit Darling sprząta mieszkania bogatych ludzi, ma nieposzlakowaną opinię, jest dobra w tym co robi, więc zleceń jej nie brakuje. Lubi też myszkować ale o tym sekrecie wie tylko jej przyjaciel i terapeutka. Pewnego dnia trafia do Różanego Domu, rodzina doskonała ale kiedy odkrywa ich mroczną tajemnicę jej życie się zmienia, tylko czy znając sekret może czuć się bezpieczna? Tajemnica sprzed lat, ukrywana przed wszystkimi nie może ujrzeć światła dziennego.
Książka zaczyna się od końca, niby wiedziałam co się stało, niby miałam jakieś podejrzenia ale nie sądziłam, że rozegra się to w ten sposób. Autorka bardzo umiejętnie tonowała akcje i trzymała mnie do samego końca w niepewności. Jeden z moich ulubionych zabiegów w książkach, perspektywa ukazana przez kilku bohaterów, ich odczucia, to jeszcze bardziej pozwala wgryźć się w historię i bardziej ją przeżywać.
Nie chce zdradzać za wiele bo to książka, którą po prostu warto przeczytać ale rąbka sekretu Wam uchylę. W tej historii pozory mylą, wydawać by się mogło, iż idealna rodzina może mieć oczywiście jakieś problemy, ale sekrety które mogły zniszczyć życie innym, tego się nie spodziewałam.
Znam autorkę z innych książek i tym razem mnie nie zawiodła, dobrze wykreowani bohaterowie, trzymająca w napięciu fabuła, tej powieści się nie czyta, ją się pochłania, ją zarwałam dla niej noc i to jest moja rekomendacja.
Nie ukrywam, że każda powieść spod pióra Autorki przykuwa moją uwagę. Nie inaczej było i tym razem.
#dziennikpokojówki to historia Kit Darling, ale nie tylko. To opowieść o zamiataniu pod dywan, o traumie, zdradzie i tym jak zło potrafi siedzieć w ciszy by niespodziewanie zabrać głos.
Bogata dzielnica i ona Kit, pokojówka mająca pewną słabość. Gdzie ją to zaprowadzi? Co odkryje w domu swoich klientów?
No był dreszczyk niepokoju i to jaki. Autorka po raz kolejny stworzyła thriller, w którym klimat robi z czytelnikiem co chce. Nie ma możliwości mu się oprzeć. Dotykają nas macki niepokoju, otula mrok, a pod paznokcie wciska się brud. Mimo to chłonie się każdą stronę i z dygotem serca oczekuje na więcej.
Po raz czwarty jestem pod wrażeniem tego jak Autorka potrafi snuć opowieść, jak bardzo angażuje czytelnika i trzyma jego uwagę.
Niewątpliwie będę sięgać po kolejne powieści spod tego pióra bo #wartojakpieron
A Wy znacie twórczość Autorki?
Kiedy to, co widzisz, okazuje się wielkim kłamstwem...
Kiedy pod maską idealnej rodziny kryją się mroczne sekrety...
Każdy dom skrywa tajemnice, każda rodzina ma swoje problemy, jednak są takie, które na co dzień zakładają maski, a w domu dzieją się okropne rzeczy, chowane jest to, co nie powinno ujrzeć światła dziennego. Prędzej czy później zawsze ktoś popełni jakiś błąd. Jaka tragedia stanie się tutaj w tym oto thrillerze, od którego nie mogłam się oderwać? Co skrywa młode małżeństwo? Co znalazła pokojówka?
Wiele pytań kłębi się w głowie podczas czytania, zwłaszcza że na początku mamy niezłe zamieszanie. Nic nie jest oczywiste i proste. Wszystko stoi pod znakiem zapytania. Mamy plątaninę myśli i próbujemy ogarnąć wszystko do kupy.
Mamy pokojówkę, która lubi zagłębiać się w życie ludzi, u których pracuje. Czasami zbyt mocno, co tym razem prowadzi ją do zguby. Znajduje coś, o czym nie może zapomnieć, coś, czego nie powinna widzieć, a rodzina, u której pracuje, zrobi wszystko, żeby ich sekret nie ujrzał światła dziennego.
Mamy też wielu innych bohaterów, którym autorka poświęciła oddzielne rozdziały w książkach.
Skąd wzięła się krew w domu małżeństwa? Gdzie jest ciało, gdzie podziała się pokojówka i gdzie jest młode małżeństwo, spodziewajcie się dziecka?
Całość na pewno dostarczy nam wielu wrażeń. Wartka akcja i to rosnące napięcie, które zwiastowało, że w każdej chwili może wydarzyć się coś złego, trzymają czytelnika w ryzach. Autorka doskonale manewrowała między sytuacjami, rzucając nam co rusz coś nowego i nie do końca wyjaśnionego. Takie zabiegi lubię, bo to jest podsycanie ciekawości czytelnika. Dodatkowo kwestie pokojówki rzeczywiście są pisane w firmie dziennika. Przelewała na kartki wszystko.
Ta pozycja to bardzo dobry thriller, który mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Chętnie sięgnę po kolejne książki autorki.
" [...] Poruszam się po cudzych domach niepostrzeżenie - jak duch - sprzątając w ciszy codzienny bałagan cudzego życia, przywracając porządek z pozoru doskonałym małym mikrokosmosom. [...]"
Czy znacie twórczość Loreth Anne White? Jeżeli jeszcze nie, to gorąco wam polecam książki tej autorki.
Ostatnio do moich rąk wpadł jej najnowszy e-book pod tytułem "Dziennik pokojówki". Jest to bardzo wciągający thriller, który pochłonie was na długie godziny. Podobały mi się zwroty akcji i zakończenie.
Na samym początku książki poznałam część zakończenia. Powiem wam, że jest mocne i aż chce się poznać wcześniejszą historię. Potem było jeszcze lepiej. Poznałam ciekawą mroczną historię, a w niej kilku bohaterów, między innymi:
Kit Darling -- ma trzydzieści cztery lata i jest pokojówką. Koniecznie powinniście ją poznać, a zwłaszcza jej pamiętnik. Jak jest jej supermoc? Między innymi bycie niewidzialną.
Sierżant Mallory Van Alst -- jest bardzo dobrą policjantką z wydziału zabójstw. Warto ją poznać. Czy polubicie jej metody działania?
Daisy Wentworth Rittenberg -- poznajemy ją, gdy jest prawie w trzydziestym czwartym tygodniu ciąży. Ta bohaterka ma coś w sobie takiego dziwnego, a nawet i mrocznego. Uważajcie na nią. Ma męża Jona Rittenberga, który był złotym medalistą, a teraz pracuje u jej ojca. Czy może spodziewać się awansu? Czy nasza parka tak naprawdę jest w sobie zakochana?
Czy wy znacie dokładnie swoich sąsiadów? Czy znacie ich mroczne sekreciki? Czy znacie ich prawdziwe oblicza? Jeżeli nie, to śmiało przeczytajcie "Dziennik pokojówki". Poznacie mroczne tajemnice pewnej bogatej rodziny. Co się stanie, gdy maski opadną i pokażą swoje prawdziwe oblicze? Czy jesteście gotowi poznać tę prawdę? Trzymajcie się mocno i życzę niezapomnianych wrażeń podczas czytania. Emocje gwarantowane.
Ta książka idealnie nadaje się dla wszystkich miłośników thrillerów psychologicznych i miłośników pamiętnikowych dzienników.
Czy kiedykolwiek pisaliście pamiętniki? A może jesteście ciekawi, co w swoim dzienniku zapisała pokojówka?
Okładka wiele mówi o tym, co znajdziecie w środku. Jest mroczna, wyjątkowa i bardzo tajemnicza.
Cieszę się, że mogłam poznać kolejną powieść Loreth Anne White. Was zachęcam do przeczytania "Dziennika pokojówki", a ja już wypatruję jej kolejnego dzieła.
Ta lektura jest idealna na czytanie wieczorową porą. Polecam kocyk, ciepłą herbatkę i tę książkę.
Są sekrety, dla których warto żyć, i takie, za które trzeba zabić Lily Bradley ma idealne życie. Wspaniały mąż, dom nad morzem, własny gabinet psychologiczny...
Bądź czujny. W każdym z nas czai się bestia W spokojnym i sennym miasteczku brutalnie pobito i utopiono nastolatkę. Potworna zbrodnia zmieniła wszystko...
Przeczytane:2024-10-27,
Thriller "Dziennik pokojówki" Loreth Anne White to moje drugie cudownie udane spotkanie z piórem pisarki.
🍂Luksusowa nadmorska rezydencja w West Vancouver skrywa krwawe przestępstwo, które otwiera drzwi do świata profesjonalnej i na co dzień niewidzialnej pokojówki Kit Darling. Kobieta ma pewną słabość, uwielbia przeszukiwać wnętrza swoich bogatych zleceniodawców i tak pewnego dnia znajduje tajemnicę, która odmienia jej życie, i dla której właściciele są gotowi zrobić wszystko.
🍂Wciągająca historia, w której bohaterowie są jednocześnie ofiarami i oprawcami. Ubrani w pewność siebie pokazują kontrast między waniliowym życiem a skrywanymi mrocznymi sekretami. Obraz ten obnaża mrok ludzkiej natury, pokazuje jak pod maską uśmiechu walczą z pokusą, samotnością zatruwającą duszę. Zanurzeni w ich umysłach widzimy do czego prowadzi, kiedy system, rodzice, społeczność i przyjaciele zawodzą. Z każdą stroną, kiedy zaczyna się odliczanie czuć jak parasol bezpieczeństwa się zamyka a jego druty wbijają się w umysł czytelnika. Rozbudowana warstwa psychologiczna bohaterów zapada w pamięć i sprawia, że przeżywamy razem z nimi. Prawda jak odwrócony wzrok prowadzi do tragedii, napiera z całych sił sprawiając, że odkrywamy to, co nieznane. Kiedy gra o wysoką stawkę i zagrywki zaczynają łączyć się w całość możemy domyślić się kto, dlaczego i jak. Głównym atutem opowieści, która roztacza wokół siebie ponurą aurę, poza intrygującą fabułą, jest wątek zemsty. Autorka doskonale prowadzi czytelnika przez labirynt niewiadomych, nawiązując do motywu dotykającego bardzo poważnego problemu. Opowiedziana poprzez retrospekcję manewruje pomiędzy niesłabnącym napięciem, klasycznym ludzkim dramatem, a niepewnością, której głównym wyznacznikiem jest upływający nieuchronnie czas. Przewrotny koniec ściska za gardło od emocji, prawd, nadziei i wszystkich zawirowań oraz zakrętów, które doświadczamy.
🍂Polecam powieść przemykającą przez zgliszcza tragicznej w skutkach przeszłości, gdzie określenie trickster nabiera świeżego znaczenia.