Miłość i nienawiść - wielka namiętność i utracone szczęście, świat biznesu, polityki i hazardu, czar ogromnych przestrzeni w Ameryce, marzenie o najdłuższej drodze żelaznej, jaką kiedykolwiek zbudowano i największej miłości, jaką można przeżyć.
Collis Edmonds - młody lekkoduch z Nowego Jorku, który uciekł do Kalifornii, by zacząć nowe życie, bez obciążeń z przeszłości, najbardziej znienawidzony, ale i najbaedziej kochany mężczyzna, człowiek, któremu udało się zrealizować marzenie życia - spiąć, niczym żelazną klamrą, dwa krańce kontynentu.
Delifina - delikatna i ponętna piękność, którą Collis kiedyś przysiągł poślubić.
Hanna - kobieta, którą Collis kochał, inspiracja jego marzeń.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 1994 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Railroad
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Jeleniewska, Garztecki Juliusz Witold
Sissy Sawyer potrafi przewidzieć przyszłość z kart i posiada zdolności parapsychiczne. Pewnego dnia odwiedza Sissy jej przyrodni bratanek Billy wraz ze...
Anna Grey jest epidemiologiem w szpitalu w St Louis i dzieli spokojne, dostatnie życie ze swoim życiowym partnerem, Davidem. Z kolei starzejący się Harry...
Przeczytane:2019-03-10,
W prologu książki poznajemy Collisa Edmondsa, postać ta jest wzorowana na prawdziwej osobie, Collisie Potterze Huntingtonie, jednym z pionierów kolejnictwa w USA. W książce ten bohater będzie motorem napędowym przemian gospodarczych, zaistniałych na tle wojny secesyjnej. Poznajemy go bliżej jako lekkoducha, awanturnika, pijaka i dziwkarza. Swój wolny czas spędza na grze w karty i na zabawie. Tragiczny wypadek prostytutki, która miała z naszym bohaterem stosunki, zmusza go do refleksji nad swoim życiem i do podjęci określonych kroków.
Collis staje się obrotnym kupcem, wyrabia sobie kontakty, a także rozkochuje w sobie kolejne kobiety. Czasami są to wpływowe osoby, czasami zwykli ludzie. Córki senatorów, przywódcy chińskich ugrupowań, podpalacze, handlarze, a nawet Prezydent Lincoln - ich losy będą miały duży wpływ na historię Stanów Zjednoczonych.
Tłem dla tych wszystkich wydarzeń jest wojna secesyjna. Napięcie między północą a południem musi w końcu znaleźć ujście. Konflikty na tle rasowym i gospodarczym ułatwiają rozpoczęcie przedsięwzięcia, jakie planuje główny bohater tej książki.
Akcja tej książki obejmuje wiele lat. Fabuła opiera się na dialogach, opisach i powoli się rozwija. Jest to jedna z najdłuższych powieści Mastertona, jej siła leży w niezwykle nakreślonych bohaterach i ich charakterach. Pomaga także tło i tematyka wydarzeń, która przez Brytyjczyka nie była wcześniej poruszana.
Powieść ta jest dla tych, którzy szukają dobrze skonstruowanych charakterów, fantastycznych dialogów i rozwoju fabuły. Warto jest przeczytać całą tę książkę, aby zobaczyć, jak mistrz pisania horrorów radzi sobie z odmienną tematyką.