Droga między falami

Kontynuacja bardzo dobrze przyjętej "Pełni zapomnienia"!

Pandemia ustąpiła, a nowy, brutalny świat staje się rzeczywistością. Życia doświadcza się we wszystkich, również mrocznych, odcieniach, często bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Wchodzący w dorosłość Benon nie ustaje w poszukiwaniach swoich korzeni, uczy się korzystać z odkrytych zdolności, krocząc przez zamglony świat, w którym każdy prowadzi własną, często nieczystą, grę.

Czy brutalność i zobojętnienie to jedyna recepta na przetrwanie w nowej rzeczywistości?
Jak nie zagubić swojego człowieczeństwa w świecie, który budzi się z koszmarnego snu?

Czy świat po pandemii stanie się lepszym miejscem do życia?

Informacje dodatkowe o Droga między falami:

Data wydania: 2022-03-01

Kup książkę Droga między falami

Droga między falami - opinie o książce

Nie tak całkiem dawno pisałam Wam o "Pełni zapomnienia", pamiętacie? ;)
Dziś przychodzę z kontynuacją tejże książki.

Parę słów przypomnienia. W pierwszej części, postapokalipsa była tłem, fabuła bazowała na emocjach pogubionych bohaterów. Tutaj jest podobnie.

Beni nie jest już zastrachanym dzieciakiem. Wkroczył w dorosłość, która nie jest usłana różami. Mroczna, brutalna rzeczywistość, pierwsza miłość. Jest na rozstaju dróg, waży się jego przyszłość. Ma propozycję pracy, która ma pomóc ofiarom pandemii. Mając nadzieję, że pomoże mu to odnaleźć rodziców podejmuje się jej.

Obserwujemy przemianę bohatera, to jak otaczający zły i pełen cierpienia świat wpływa na niego. Rodzi się w nim determinacja, aby poznać swoją tożsamość. Benon próbuje okiełznać swoją tajemniczą moc...

Obraz świata popandemicznego jest tutaj gorzki, ludzkość stała się agresywna. Czy w tej nowej rzeczywistości ocalałym uda się zachować resztki człowieczeństwa? Czy w świecie, który przeżył zniszczenie i pożogę, gdzie ludzie budzą się niczym po koszmarnym śnie da się żyć?

W porównaniu do pierwszej części, tutaj akcja nabrała tempa, co jest ogromnym plusem. Ta książka jest momentami przegadana, ale w moim odczuciu jest dużo lepiej niż w pierwszej części. Bohaterowie są pełni emocji, możemy się z nimi utożsamiać.

Gatunkowo to dramat obyczajowy z elementami fantastyki. Pewnie się zastanawiacie, dlaczego po nią sięgnęłam, choć nie jestem czytelnikiem docelowym? Byłam ciekawa jak się losy Beniego potoczą. Bardzo intryguje mnie jego tajemnicza zdolność, bo któż z nas nie marzy by jakąś mieć? Autor ma lekkie pióro i świetny styl, przez tę książkę się płynie.
Czekam na kolejną część, mam nadzieję, że w końcu pewne niewyjaśnione wątki znajdą rozwiązanie. Polecam fanom nietypowych obyczajówek.

Pełnia zapomnienia
Bartosz Niegrebecki0
Okładka ksiązki - Pełnia zapomnienia

Nastał czas pogubionych! Po epidemii depresji świat powoli buduje się od nowa. Cywilizacja przetrwała, ale wielu ocalałych ma problem z odzyskaniem wspomnień...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;