Doula

Historia kobiety, której dramatyczna próba ocalenia dziecka najbliższej przyjaciółki zakończyła się na sali sądowej.

Wychowana w rodzinie przedsiębiorców pogrzebowych, Carolyn Connors jako mała dziewczynka była świadkiem dwóch traumatycznych wydarzeń: poronienia matki i tragicznej śmierci młodszego brata. Pod wpływem tragedii postanawia porzucić rodzinne tradycje – celebrować życie, nie śmierć – i zostaje doulą. Przez lata służy wiedzą i emocjonalnym wsparciem ciężarnym kobietom. Gdy w czasie porodu najbliższej przyjaciółki dochodzi do nieoczekiwanych komplikacji, Carolyn nie waha się wziąć losu dziecka w swoje ręce. Ta decyzja drogo ją kosztuje: oskarżona przez ojca dziewczynki o błąd w sztuce medycznej, trafia przed sąd. Pod znakiem zapytania staje nie tylko przyszłość zawodowa Carolyn, lecz również jej tożsamość jako douli i przyjaciółki. W wyniku procesu musi zmierzyć się z mrocznymi wydarzeniami z przeszłości, przed którymi uciekała, i poruszyć zakazane w jej rodzinie tematy.

Powieść odsłania fascynujące i bardzo realne zagadnienia etyki medycznej i macierzyństwa. Porównywana do „Kruchej jak lód” Jodi Picoult, to jedna z tych historii, które angażują emocjonalnie i na długo pozostają w pamięci.

Informacje dodatkowe o Doula:

Doula - opinie o książce

Avatar użytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2016-09-17, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki (2016),
Jak bardzo skomplikowane mogą być relacje matki i córki i jak bardzo rzutują one na ich życie. Czy można odwrócić role i nie zatracic samej siebie? Wiele ważnych słów dotyczących macierzyństwa, dominujące opisy porodów i niezwykle emocje! Bez wątpienia książka warta była przeczytania!
Avatar użytkownika - AnnaN32
AnnaN32
Przeczytane:2016-02-06, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Początek spokojny ale jak już się wczytałam to byłam baaardzo ciekawa końca
Avatar użytkownika - Nektrus
Nektrus
Przeczytane:2012-11-24,
Avatar użytkownika - welka
welka
Przeczytane:2013-01-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki na 2013, Mam,
Przyznam się, że książkę wygrałam w grudniowym konkursie i czasem bywa tak, że gram automatycznie, ale na tej książce mi autentycznie zależało. Ucieszyłam się, że mi się udało i Doula trafiła do mnie. Nim sama ją przeczytałam pożyczyłam książkę mojej najlepszej przyjaciółce, z którą nie zawsze zgadzam się gustami literackimi. Oddała mi ją po tygodniu. Z rekomendacją. Książka pochłonęła ją, co więcej - współgrała z jej życiową filozofią - że na nasze życie wielki wpływ mają zdarzenia z przeszłości...Zwłaszcza rodzinne doświadczenia...A jaka jest moja opinia? Książka zachwyca lekkością, strony przerzucają się same, a zakończenie budzi niedosyt - bo chciałoby się jeszcze więcej...Doula jest niezwykle budującą książką - o przyjaźni, rodzinie, cierpieniu, walki o samodzielność - podążanie własną ścieżką w zgodzie z własnymi pasjami...Miłość i samotność, niezależność i wpływ otoczenia, uczciwość - siła przysięgi i zaufania, a wymóg chwili i szansa na sprawiedliwość - wiele wątków splata się, stawia pytania o to, co wybrać, aby być sobą...Książka motywująca do zmian i podejmowaniu ryzyka w życiu! Powieść można zaliczyć do literatury kobiecej (jako ona by nie była), bowiem zapewne spodoba się niejednej kobiecie!
Rok szarańczy
Terry Hayes