Doradztwo zawodowe. Materiały edukacyjne dla klas 7-8 szkoły podstawowej

W kontekście doradztwa edukacyjnego oraz zawodowego istotą jest pokazanie wszystkich edukacyjnych oraz zawodowych możliwości, a przede wszystkim budowanie i rozwijanie umiejętności, bez których nie uda się sprawnie poruszać na każdym etapie kształcenia oraz na rynku pracy (podejmowanie trudnych decyzji, praca w grupie, poznawanie siebie, planowanie, rozwijanie zainteresowań). Doradztwo zawodowe rozumiane jako wybór jednego konkretnego zawodu nie ma w dzisiejszych czasach większego sensu, ponieważ różne okoliczności mogą sprawić, że dana osoba będzie wiele razy zmieniała miejsce pracy oraz zawód.

W prezentowanej publikacji znaleźć można między innymi treści związane z powyższymi zagadnieniami. Ponieważ jest ona przeznaczona dla uczniów klas 7 i 8 szkoły podstawowej, poruszona zostanie również kwestia wyboru szkoły ponadpodstawowej. Książka zawiera liczne zadania praktyczne, aktywizujące uczniów. Konkretna wiedza ,,podręcznikowa" stanowi potrzebny i ważny element, ale nie będzie ona pełna bez praktyki. Dlatego też warto zaproponować szereg zadań czy nawet niewielkich projektów, które sprawią, że uczniowie będą się uczyć poprzez bezpośrednie kontakty z instytucjami zatrudnienia oraz podejmowanie wspólnych aktywności, mających na celu nauczenie ich współpracy w grupie, organizacji, zdobywania nowej wiedzy, twórczego rozwiązywania problemów.

Informacje dodatkowe o Doradztwo zawodowe. Materiały edukacyjne dla klas 7-8 szkoły podstawowej:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2020-12-03
Kategoria: Edukacyjne

Tagi: Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - doradztwo zawodowe i dalsze kształcenie ukończenie szkoły

Kup książkę Doradztwo zawodowe. Materiały edukacyjne dla klas 7-8 szkoły podstawowej

Doradztwo zawodowe. Materiały edukacyjne dla klas 7-8 szkoły podstawowej - opinie o książce

Opowiem wam o sobie. Karty pracy dla uczniów z problemami w komunikowaniu się
Jacek Stojanowski0
Okładka ksiązki - Opowiem wam o sobie. Karty pracy dla uczniów z problemami w komunikowaniu się

Kiedy chętniej komunikujemy się z innymi? Kiedy wiemy, że to, co mamy do przekazania, jest ważne i bliskie naszemu sercu. Karty pracy ,,Opowiem wam o...

Jacek Stojanowski0
Okładka ksiązki - Komunikuję się w trudnych sytuacjach. Materiały dla uczniów z problemami w komunikowaniu się

Materiały powstały z myślą o uczniach mających problemy z komunikowaniem się w warunkach trudnych, niekomfortowych, wywołujących stres. Publikacja została...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk