Darkar: Poświęcenie

Tom 1 cyklu Darkar

Książka "Darkar. Poświęcenie" jest pierwszą częścią trylogii o tym samym tytule. Sięgając po nią przenosimy się w krainę fantasy, gdzie natura ma wielki wpływ na poczynania jednostek, a Przeznaczenie jest głównym moderatorem wydarzeń dziejących się na tym i na innych światach... tylko czy na pewno jedynym, tym najważniejszym?

W trakcie lektury autor przenosi czytelnika w mroczny świat pełen dzikiej natury, niebezpiecznych stworzeń, a przede wszystkim w świat walki różnych ras o panowanie nad światem. Ludzie, wampiry, wilkołaki, każdy ma plany wobec świata, tu każdy knuje, spiskuje, roztacza swe wizje rządzenia, opierając się czy to na przepowiedniach, czy na zrządzeniu losu. W całej tej walce o prymat znalazł się cichy bohater, jednostka naznaczona do wielkich celów, ale też pełna wątpliwości i niechętnie odnosząca się do zastanej sytuacji. Darkar, który próbuje uratować jedynie przyjaciela zostaje wciągnięty w Wielką Grę, której stawka ma kolosalne znaczenie dla losów tego świata.

Podróżując przez niebezpieczne krainy, nieprzyjazne ludziom królestwo wampirów, gubiąc się w odmętach lochów i zawirowań czasoprzestrzennych poznajemy naturę ludzką z każdej strony, zadajemy pytania o byt i sens znaczenia człowieka na tej małej, jednej z wielu planet naszego wszechświata, w tym, a nie innym wymiarze. Autor sprytnie przemyca w tekście prawdę o człowieku, o Bogu i innych bogach, skłania nas do myślenia o przemijalności, naturalnej powtarzalności, prowokuje do myślenia o nas samych.

Książka pisana w filmowej konwencji dostarcza nam mnóstwo wrażeń, ciekawych dialogów, wartkiej akcji. Ponadto ciąg przyczynowo-skutkowy nie następuje kolejno po sobie, autor świadomie korzysta z historii opowiadając to, co dzieje się w danym momencie, dając nam tym samym różne klocki tej całej układanki w różnych jej fragmentach.

Informacje dodatkowe o Darkar: Poświęcenie:

Wydawnictwo: Poligraf
Data wydania: 2010 (data przybliżona)

Kup książkę Darkar: Poświęcenie

Jak pisać prace dyplomowe z psychologii. Poradnik nie tylko dla psychologów
Dariusz Doliński0
Okładka ksiązki - Jak pisać prace dyplomowe z psychologii. Poradnik nie tylko dla psychologów

Gdy kończyliśmy pracę nad tym poradnikiem, cztery nasze artykuły znajdowały się w recenzji (w zachodnich czasopismach: psychologicznych, medycznych,...

Techniki wpływu społecznego
Dariusz Doliński 0
Okładka ksiązki - Techniki wpływu społecznego

Dwunasty tom Wykładów z Psychologii zawiera analizę najróżniejszych technik używanych przez ludzi po to, aby efektywnie wpływać na innych. Dariusz Doliński...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk