Czy mnie się wydaje, czy tu jest bardzo gorąco? Nie bój się menopauzy

Wszystkie wiemy, że kiedyś przyjdzie na nas pora, nie wiemy tylko kiedy. Często boimy się o niej mówić i wolimy cierpieć w milczeniu. Choć żyjemy w nowoczesnych czasach, temat menopauzy pozostaje jednym z największych tematów tabu, a stereotypy z nią związane dalej są głęboko zakorzenione w naszym liberalnym społeczeństwie.

Charo i Laura - dwie świetne dziennikarki, obdarzone lekkim stylem - wyjaśniają szczegółowo, a zarazem w przystępny sposób, wszystko, co powinnaś wiedzieć o menopauzie: od huśtawek hormonalnych i odpowiedniego leczenia, przez dietę i wysiłek fizyczny, aż po tajniki urody, sposoby na poprawienie sobie humoru i udane współżycie. Chcą, by dzięki tej książce menopauza przestała być słowem wypowiadanym szeptem albo w ogóle pomijanym i żeby każdy zrozumiał, iż nic złego się z nami nie dzieje, że nie postarzejemy się w ciągu jednej nocy, że nie jesteśmy histeryczkami, nawet jeśli niektórzy nas o to oskarżają. Chcą też, żebyśmy poznały objawy menopauzy i z czego wynikają, bo tylko w ten sposób można zrozumieć samą siebie i pomóc w tym innym.

Każdą z nas czeka nowe życie. Owszem, czasem może być wyzwaniem, ale za to otworzy przed nami bramy do niepowtarzalnego okresu dojrzałości i bogactwa przeżyć.

Bo podczas menopauzy można cieszyć się życiem bez kompleksów.

Charo Izquierdo - dziennikarka, pisarka i bizneswoman. Szefowa Mercedes-Benz Fashion Week i autorka dwóch powieści: Puta no soy i ?Socorro, soy abuela! La historia de mi nieta, mi hija y la madre que la parió. W 2012 znalazła się na liście 500 najbardziej wpływowych osób w Hiszpanii, opublikowanej przez hiszpański dziennik ,,El Mundo".

Laura Ruiz de Galarreta - dziennika i bizneswoman, obecnie zajmuję się projektami korporacyjnymi i współpracą w Taller de Editores-Vocento. Była dyrektor generalna Mujer de la Comunidad de Madrid. Prowadzi blog blogs.mujerhoy.com/caperucita-en-manhattan/.

Informacje dodatkowe o Czy mnie się wydaje, czy tu jest bardzo gorąco? Nie bój się menopauzy:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2019-03-13
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Soy yo o es que aquí hace mucho calor?

Tagi: bóg Medycyna - zagadnienia ogólne

Kup książkę Czy mnie się wydaje, czy tu jest bardzo gorąco? Nie bój się menopauzy

Czy mnie się wydaje, czy tu jest bardzo gorąco? Nie bój się menopauzy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2019-04-02, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,

"Menopauza to nie choroba." - zatem nie daj się jej ograniczać

Publikacja o poradnikowym charakterze, wiele użytecznych informacji o codziennym funkcjonowaniu z menopauzą. Dziennikarskie spojrzenie na zaburzeniami gospodarki hormonalnej związanej z procesem stopniowego przejścia organizmu dojrzałej kobiety ze stanu płodnego w bezpłodny. Utrzymana w lekkiej, zabawnej i żartobliwej formie, tak aby oswoić z tematem, podkreślić jego naturalność, bez krępujących łańcuchów tabu i zakazów. Fantastyczne podnoszenie świadomości kobiecości, jej atutów związanych nie tylko z macierzyństwem. Liczyłam na szersze i głębsze potraktowanie wiedzy z menopauzy, gdyż to, co zaproponowano w książce, choć ciekawe i zajmujące, to jednak powszechnie znane i popularne. Nie zmienia to faktu, że próba wywołania zmiany nastawienia do menopauzy ze wstydliwego i negatywnego na akceptowany i motywujący, jest bardzo cenna i warta promowania.

Autorki podchodzą do menopauzy nie tyle od strony medycznej, choć oczywiście znalazły się podstawowe wyjaśnienia, co sposobów na podniesienie jakości życia. Bazują na własnych obserwacjach i zwierzeniach innych kobiet. Zerkają na to, jak kiedyś traktowana była menopauza, a jak obecnie podchodzi do niej środowisko kobiet, mężczyzn i lekarzy, oraz ile jest jeszcze do zrobienia we właściwym kierunku jej pojmowania. W książce znajdują się przydatne informacje z zakresu fizycznych i psychicznych objawów, krzywdzących stereotypów, leczenia hormonalnego, chorób towarzyszących, tak aby kobieta zrozumiała siebie i swój organizm. Sporą część zajmują porady dotyczące odżywiania, nawodnienia, diety, aktywności fizycznej, seksualności, a nawet fryzjerstwa i kosmetyków. Warto sięgnąć po książkę zanim menopauza da w kość i wtrąci w kompleksy, tak aby wbrew towarzyszącym jej niedogodnościom nabrać pozytywnego nastawienia, traktowania jej nie jako kryzysu i uciążliwego ciężaru, którego trzeba się bać, ale jako szansę na odkrywanie siebie na nowo, wygospodarowanie własnej przestrzeni, szukanie sposobów na podniesienie samooceny, definiowanie i pielęgnowanie aspiracji, pragnień i marzeń. Wstęp do lekcji pogodzenia się z rytmem życia własnego ciała, uczynienia z niego sojusznika w życiu rodzinnym, towarzyskim i zawodowym.

bookendorfina.pl

Kyle