Czego potrzebuje twoje serce w chwilach niepokoju

Jak radzić sobie ze stresem?

Stres towarzyszy nam na każdym kroku – zły dzień, napięty harmonogram, alarmujące nagłówki czy niepokojące wiadomości od lekarza. Choć stres jest nieuniknionym doświadczeniem, nie musimy pozwalać, by zdominował nasze życie. Zamiast się denerwować, wyobraź sobie, że budzisz się każdego dnia ze spokojnym sercem i stawiasz czoła przyszłości. Że spoglądasz przed siebie z ufnością i wiarą, nawet wówczas, kiedy życie staje się ciężkie, a twój świat wydaje się rozpadać na kawałki.

Duchowe i praktyczne podejście do stresu

Holley Gerth, doświadczona terapeutka i osoba głęboko wierząca, pokazuje, jak przekształcić stres w coś pozytywnego. W swojej książce dzieli się duchowymi prawdami, które przynoszą ukojenie, oraz praktycznymi radami, które pomagają zmienić sposób myślenia. Odwołując się do własnych doświadczeń, mądrości Pisma Świętego i psychologii, Holley w ciepły, kojący sposób uczy, jak wybrać spokój zamiast presji, harmonię zamiast chaosu i uwielbienie zamiast zamartwiania się.

Zaproszenie do zmiany perspektywy

Ta książka to zaproszenie do zatrzymania się na chwilę, złapania równowagi i spojrzenia na źródło naszego stresu z nowej perspektywy. Holley zachęca do wyjścia poza utarte schematy myślenia, rozszerzenia horyzontów i wprowadzenia do naszego niepokoju odrobiny przestrzeni, a przede wszystkim – Bożej obecności, która potrafi ukoić każde zaniepokojone serce.

Informacje dodatkowe o Czego potrzebuje twoje serce w chwilach niepokoju :

Wydawnictwo: Wydawnictwo M
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Hope Your Heart Needs: 52 Encouraging Reminders of How God Cares for You
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Aleksandra

Kup książkę Czego potrzebuje twoje serce w chwilach niepokoju

Czego potrzebuje twoje serce w chwilach niepokoju - opinie o książce

Holley Gerth w 52 krótkich rozdziałach, rozpoczynających się od wersetów z Pisma Świętego odnosi się do osobistych  doświadczeń. Każdy czyta się z zainteresowaniem dzięki lekkiemu stylowi, mimo iż dotyka takich kwestii, jak - lęk, wstyd, niepokój, wewnętrzny chaos, porównywanie się z innymi, itd. Autorka nie przyjmuje moralizatorskiego tonu, lecz opowiada o tym, w jaki sposób myślenie o Bogu pomogło jej w walce ze stresem. W poradniku można znaleźć odniesienia do psychologii i cytaty z innych autorów, co wzbogaca treści duchowe. Zawarte przez nią duchowe prawdy, które mają przynieść ulgę, podność na duchu i nauczyć, jak wieść spokojne życie, tak naprawdę są uniwersalnymi prawdami, wartościowymi dla każdego człowieka, niezależnie od przekonań religijnych.

Osobiście uważam, że można być dobrym i zrównoważonym człowiekiem, nawet nie wierząc w Boga. W końcu wielu wspaniałych ludzi w historii ludzkości nie wierzyło w Boga, kiedy inni czynili zło w jego imię.

Staram się żyć zgodnie z zasadami przedstawionymi przez Gareth, jednak nie odkryłam w nich niczego nowego, ani inspirującego, co skłoniłoby mnie do zbliżenia się do Boga i stania się głęboko wierzącą i praktykującą osobą. Na zakończenie każdego rozdziału znajdują się krótkie modlitwy, które moim zdaniem są zbędne, ponieważ uważam, iż modlitwa powinna być osobistą rozmową z Bogiem. Pytania postawione czytelnikowi zachęcają natomiast do przemyśleń oraz niespiesznego poszukiwania odpowiedzi.

Poradnik liczy 280 stron i jest atrakcyjnie wydany na kredowym papierze, z miękką okładką, wzbogacony ozdobnikami i różnorodnymi czcionkami. Może stanowić miły prezent, dla tych, którzy chcą przeżywać swoją wiarę utożsamiając się z Holley Gerth, poszukując natchnienia i poczucia bliskości z Bogiem.