Cywilizacja europejska

W serii Europeistyka ukazują się podręczniki akademickie, książki o  charakterze monograficznym oraz tłumaczenia ważnych publikacji zagranicznych z dziedziny studiów europejskich.

W podręczniku Cywilizacja europejska omówiono podstawowe pojęcia, podejścia metodologiczne oraz ujęcia teoretyczne związane z cywilizacją przede wszystkim genezę i poszczególne etapy rozwoju europejskiej cywilizacji. Prezentowane są główne jej cechy w okresach: antycznym, średniowiecznym, nowożytnym i współczesnym. Przedstawiono także zagadnienia związane z rozwojem różnorodnych systemów wartości charakterystycznych dla cywilizacji europejskiej.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów europeistyki, stosunków międzynarodowych i polityki społecznej.

OPINIE

Podręcznik jest dziełem uczonego łączącego dojrzały warsztat z rzetelną i  wszechstronną wiedzą teoretyczną. Autor, omawiając poszczególne epoki cywilizacji europejskiej, prezentuje fundamentalne różnice między nimi i  eksponuje ciągłość dziedzictwa kulturowego. Zaprezentowana klasyfikacja jest czytelna, a typologia cech każdego okresu jest przejrzysta i  wyczerpująca. Fachowość wykładu nie obniża atrakcyjności, czytelności języka i ekspresyjności wykładu.

Warto polecić ten podręcznik nie tyko studentom akademickiej europeistyki, politologii i stosunków międzynarodowych, ale także studentom dziennikarstwa, polityki społecznej i innych uniwersyteckich wydziałów humanistycznych.

prof. dr hab. Stanisław Tokarski, Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych UJ

Informacje dodatkowe o Cywilizacja europejska:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Cywilizacja europejska

Cywilizacja europejska - opinie o książce