Patch to wielka miłość Nory. To także jej Anioł Stróż. On uratował jej życie, ona wyrwała go z otchłani potępionych. Są sobie przeznaczeni. Jednak Patch wydaje się zamieszany w niewyjaśnioną śmierć ojca Nory. Dziewczynie grozi śmiertelne niebezpieczeństwo... Tajemnice budzą niepokój, niepewność przeradza się w strach.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2011-01-12
Tytuł oryginału: Crescendo
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Agnieszka Fulińska
Mnie byś zastrzeliła, ale zamierzasz pielęgnować Scotta z powodu kaca?
Dwa miesiące temu Vee, moja mama... wszyscy... ostrzegali mnie, że jesteś z tych chłopaków, dla których dziewczyny to zdobycz. Mówili, że będę tylko kolejnym eksponatem w kolekcji, kolejną głupią gęsią, którą uwiedziesz dla własnej satysfakcji. Mówili, że w chwili, gdy się w Tobie zakocham, ty odejdziesz. - Przełknęłam głośno ślinę. - Chciałabym wiedzieć, że nie mieli racji.
"Crescendo" czyli kolejny tom z serii "Szeptem" i mocna dawka nastoletnich uniesień miłosnych oraz wartkiej akcji. Czy jesteście gotowi na spotkanie z upadłymi aniołami? Czy macie wystarczająco siły, aby zmierzyć się z tą dawką emocji, którą zapewnia książka? Jeśli tak, to koniecznie sięgajcie po serię i dajcie się wciągnąć w wir niesamowitych wydarzeń!
Pierwszy tom z serii oceniłam na 7/10, nie był najgorszy, miał trochę swoich minusów, ale generalnie pomysł na fabułę i świat wymyślony przez autorkę zdecydowanie do mnie trafiły. W przypadku drugiego tomu przyznać muszę, że sama główna bohaterka nieco mnie drażni, ale za to wir wydarzeń oraz wiele niewiadomych mocno podbijają ocenę.
W "Crescendo" mamy przedstawiony świat Nory i Patcha po tym, gdy ten cudowny upadły anioł zrezygnował z życia ziemskiego, możliwości prawdziwego odczuwania uczuć, aby uratować swoją ukochaną. Dla niej stał się jej aniołem stróżem i porzucił swój piekielny plan oraz najskrytsze marzenie. Jednak pomimo takiego poświęcenia oddala się od niej coraz bardziej, chociaż wydawać by się mogło, że takie okazanie uczuć powinno wzniecić miłosny pożar, którego nic nie byłoby w stanie zgasić, a jednak Nora jest skołowana, nie wie co się dzieje, że Patch jest coraz dalej, a na deser w to wszystko wmieszana jest Marcie Millar, czyli wróg numer jeden dla naszej głównej bohaterki.
Przyznać muszę, że złość i zawiść, które przedstawione są między Norą, jej przyjaciółką, a Marcie, są momentami bardzo zabawne i przypominają nastoletnie czasu, jednak z czasem bywają wręcz męczące. Brakuje mi w Norze tej iskry waleczności, którą lubię w bohaterkach, no ale przecież nie każda musi być taka i to też ma swój urok oraz odbiorców. Szczerze przyznam, że kibicuję naszej zakochanej parze, ale jednak przeciwności losu, które ich spotykają zdecydowanie nadają akcji tempa. Na zdecydowany plus zasługuje tutaj wprowadzenie postaci Scotta, jest on nieco dziwny oraz tajemniczy, ale dzięki temu nadaje książce tajemniczości, a my jako czytelnicy możemy zastanawiać się co on takiego wywinie.
Fabuła drugiego temu zdecydowanie nabrała tempa, dzieje się tutaj dużo, mamy sporo tajemnic, których rozwikłania jesteśmy ciekawi i dzięki temu chętnie czytałam książkę, a końcowe wydarzenia, które zafundowała nam autorka zdecydowanie zaskakują. Spodobał mi się taki obrót spraw, który nie był oczywisty i zachęcił do sięgnięcia po trzeci tom. Co do bohaterów zdania o nich nie zmieniłam od pierwszego tomu, Nora mnie nieco irytuje swoim zachowaniem, a jej decyzje nie zawsze są racjonalne, jednak przymykam na to oko i skupiam się na fabule i akcji. Przyznać muszę, że powieść wzbudza wiele emocji, szczególnie gdy ktoś kibicuje bohaterom pod happy end. W dalszym ciągu zachwycona jestem powiązaniami jakie występują w przedstawionym motywie fantasty, w tym tomie autorka dodałam jeden z ciekawych elementów, który zdecydowanie ubarwia historię i jestem zaintrygowana jego rozwinięciem, jednak nie chciałabym Wam zdradzić niespodzianki i psuć lektury zdradzając o co mi dokładnie chodzi. Jestem jednak przekonana, że każdy miłośnik fantastyki doceni go.
Jeśli lubicie młodzieżówki z domieszką elementów fantastyki, w których na głównym planie jest wątek miłosny i nie są Wam straszne upadłe anioły, nefile oraz archaniołowie, to zdecydowanie warto sięgnąć po tę serię. Nie jest idealna, ma swoje minusy, ale ten klimat który w sobie ma jest warty poznania. Samo pióro autorki też przypadło mi do gustu, to taka książka nastoletnich czasów, gdzie zachwycałam się seriami jak "Dary anioła" czy "Pamiętniki wampirów" i jednak ten sentyment do takich powieści w człowieku zostaje. Jeśli nie będziecie oczekiwać od tej lektury zbyt wiele, nastawicie się na przyjemną książkę młodzieżową z elementami fantastyki, to z całą pewnością nie zawiedziecie się. Ja zdecydowanie polecam, szczególnie nastoletnim odbiorcom.
Recenzja na bookparadisebynatalia.blogspot.com
"Crescendo" czyli drugi tom serii Szeptem i zarazem historia, którą można byłoby uznać za... nieśmiertelną 😁
Od momentu kiedy pierwszy raz przeczytałyśmy tę książkę minęło wiele, wiele lat przez co zastanawiałyśmy się czy nasze odczucia będą podobne do tych, które przeżywałyśmy kiedyś. Jakie było nasze zdziwienie, gdy okazało się, że były identyczne a może i nawet odrobinę bardziej wzmożone ze względu na miniony czas oraz życiowe doświadczenia jakich w tym czasie nabyłyśmy i patrzenie na pewne sprawy z zupełnie innego punktu widzenia.
Dalszy ciąg historii Nory i Patcha to powieść podczas czytania której może się zdarzyć, że będziecie mieli ochotę przybić sobie tzw. "face palm" denerwując się na dokonany przez bohatera wybór, z którym nie do końca będziecie się zgadzać, wzdychać gdy niektórzy będą chcieli zrobić sobie na przekór zamiast porozmawiać i wyznać prawdę ale i czuć ciepło a także uśmiechać się, gdy będą blisko siebie ❤️ to z całą pewnością książka, która będzie wzbudzać wiele emocji, zwłaszcza, gdy w życiu bohaterów zaczną mieszać osoby trzecie a takich brakować nie będzie, ale i pozwoli Wam się przenieść do zupełnie innego świata. Świata, w którym spotkacie upadłego anioła, który odzyskał skrzydła, dziewczynę, która za nim szaleje oraz mroczną przeszłość, która zabija. Czy Nora i Patch choć są sobie przeznaczeni zdołają uniknąć zdrad i pokonają razem nadchodzący mrok? 🤔 O tym koniecznie musicie przekonać się sami 😁
Wspominając o powyższej książce należy dodać również, że poza rozterkami miłosnymi znajdziecie także ciekawą fabułę oraz m.in za sprawą snów Nory zagadki, które koniecznie będziecie chcieli rozwikłać, aby dowiedzieć co one mogą oznaczać i do czego Was zaprowadzą? 🤔 Pewne jest, że nic tu do końca nie jest oczywiste i mimo, że my tę historię już kiedyś czytałyśmy, ponownie śledziłyśmy każdy krok występujących tu postaci z zapartym tchem 😍
Jeżeli zatem lubicie młodzieżówki z wyraźnie wyczuwalną chemią oraz uczuciem jakie łączą bohaterów a także przyprawiające momentami o zawrót głowy z powodu intensywności przeżywanych emocji to będzie to książka dla Was 😎 polecamy!
Tytuł : Crescendo. Szeptem. Tom II.
Autor : Becca Fitzpatrick
Wydawnictwo Poradnia K.
Data premiery : 15.05.2024r.
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
#współpracarecenzencka
Opis książki :
Upadły anioł, który odzyskał skrzydła
Dziewczyna, która za nim szaleje
Mroczna przeszłość, która zabija
Drugi tom kultowej sagi o zakazanej miłości!
Nora w końcu jest z Patchem, swoim aniołem stróżem, który poświęcił dla niej marzenie o zostaniu człowiekiem. Dlaczego więc nie jest tak pięknie, jak mogłoby być? Dlaczego Patch coraz bardziej się od niej oddala, a nawet wydaje się zainteresowany Marcie Millar – jej największą rywalką i prześladowczynią?
Dziewczyna coraz częściej śni o zmarłym ojcu. W jej głowie pojawiają się podejrzenia, że Patch może mieć coś wspólnego z nagłym odejściem taty. W poszukiwaniu prawdy Nora zapuszcza się w niebezpieczne rejony, pewna, że Patch będzie nad nią czuwał. Zgłębiając zagadki przeszłości, zaczyna się zastanawiać, po czyjej stronie tak naprawdę stoi jej ukochany…
Nora i Patch są sobie przeznaczeni, ale czy unikną zdrad i pokonają razem mrok?
" Nie boję się piekła. Zasłużyłem na nie. Kłamałem, oszukiwałem. Krzywdziłem niewinnych ludzi. Popełniłem więcej błędów, niż potrafię zliczyć. W każdym razie płacę za nie całą swoją egzystencją. Piekło niewiele zmieni."
Drugi tom serii "Szeptem" jest kontynuacją losów Nory i Patcha. Nad ich związkiem zawisły burzowe chmury. Tajemnice, które oddalają ich od siebie. Do tego nagłe zainteresowanie Marcie Miller sprawia że Patch spędza z nią więcej czasu oddalając się od Nory.
Powrót starego przyjaciela Nory nadaje nowy bieg historii.
Czy po każdej burzy wschodzi słońce?
Moim zdaniem, tak, ale czy będzie ono świeciło dla Nory i jej anioła stróża?
Świetnie dopracowana historia, momentami nachodzi na siebie zbyt wiele wątków, co skłania czytelnika do zatrzymania się i przemyśleń.
Akcja powieści potrafi nieraz zaskoczyć czytelnika.
Bardzo podobała mi się przemiana Nory, stała się bardziej odważna, już nie była tą samą zlęknioną dziewczyną.
Autorka pokazała jak szybko można zburzyć czyjś światopogląd, jak kruche jest zaufanie i jak potrzebna jest rozmowa w związku.
Podsumowując świetna historia, podobała mi się już za pierwszym razem kiedy czytałam ją w gimnazjum, a teraz podoba mi się jeszcze bardziej, ponieważ na niektóre wątki dziś patrzę jakoś inaczej.
Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.
#książkoweimpresje #ewelabook @ewelabook
,,- jesteś psychopatą
- wolę określenie "człowiek z wyobraźnią""
Każdy z nas odznacza się własną, nieokiełznaną wyobraźnią, idąc za cytatem oznacza to, że każdy z nas jest psychopatą bez skrupułów, możemy stworzyć inną rzeczywistość, całkiem odmienny świat do którego tylko my mamy dostęp. Cytat ten pochodzi oczywiście z książki pt.,,Crescendo"
To już trzecia część sagi ,,Szeptem". Może początki są ciężkie, ale za każdym razem mam ochotę wrócić, po raz kolejny stać się świadkiem w życiu Nory, zawsze powracam i nie mam ochoty zmierzyć się z codziennością, lecz czytać cały czas twórczość Fitzpatrick, która wlewa miód w moje serce.
Jego zadaniem jest jej ochrona. Lecz archaniołom, sprawującym kontrolę nad Patchem nie podoba się rosnące uczucie pomiędzy nim, a Norą. Zaczynają się kłopoty i rozpacz. Okazuje się, że niesamowity chłopak Nory miał coś wspólnego ze śmiercią jej ojca. Pojawia się pytanie: ,,Co zrobić w tej sytuacji?". Odpowiedz nadchodzi szybciej niż każdy się tego spodziewa. Związek Nory i Patcha od samego początku to mieszanka wybuchowa, tak jest i tym razem.
Kolejne podobieństwa do ,,Zmierzchu"? Owszem, na szczęście jest ich o wiele mniej. Za to od tej książki nie można się oderwać. Wciąga nas i wciąga. Spokojnie, da się z nimi przeżyć. Może jest to jakiś plagiat, jednak muszę przyznać, że seria prezentuje się wspaniale.
Tym razem autorka wbija nam nóż w serce. Wątek Marcie, nielubianej przez Norę dziewczyny ze szkoły niebezpiecznie się rozszerza. Cóż, zawsze w naszej wyobraźni możemy zmienić bieg wydarzeń.
Książka jest nieco bardziej emocjonująca od pierwszej części. Zabiera nas w podróż po uczuciach: złości, nadziei, miłości.
Jestem na tak.
Niestety ocena nie będzie najlepsza.
Moja ocena: 6/10
,,Wiedza ma swoją mroczną stronę."
O wiele lepsza niż pierwszy tom. Wreszcie zaczyna przypominać nie szkolny romans dla nastolatków tylko young adult fantasy, miejscami nawet z lekką nutką dreszcowca. Wprawdzie miłosne 'dramaty' są nadal nieco przesadzone i ciężko utożasamiac się z gółwna bohaterką jednak drugi tom wciąga, a końcówka to całkowity cliff hanger.
Nie daj się zwieść pozorom. Britt długo przygotowywała się do wymarzonej wyprawy wzdłuż łańcucha górskiego Teton. Niespodziewanie dołącza do niej...
Stella to nie jest moje prawdziwe imię. Thunder Basin w Nebrasce nie jest moim prawdziwym domem. Po tym jak byłam świadkiem groźnego przestępstwa, zostałam...