Cicho, we śnie

Wznowienie kolejnego tomu bestsellerowego cyklu o komisarzu Brunettim w nowym formacie i odświeżonej szacie graficznej!

Dobrze już znany miłośnikom powieści kryminalnych Donny Leon komisarz Guido Brunetti lubi, jak wiadomo, smacznie zjeść, nie znosi zaś wysiłku fizycznego. Tym razem jednak schudnie i będzie się musiał sporo nachodzić, nim wyjaśni kolejną zagadkę: serię podejrzanych zgonów w domach opieki prowadzonych przez zakonnice. Sprawa wydaje się nadzwyczaj zawiła i wymagająca od komisarza wielkiej subtelności: jego ciekawość będzie musiała być lekka jak puch, pytania zaś delikatne jak muśnięcia wąsów. Brunetti ma jednak dobrych sojuszników: sekretarkę szefa, przed którą żaden urząd, jeśli tylko jest skomputeryzowany, nie ma tajemnic; własną żonę, wenecką arystokratkę, a przy tym wojującą ateistkę, która zna na wyrywki pisma Ojców Kościoła; przebieglejszego od lisa przyjaciela, zwariowanego malarza, a przede wszystkim odważną i piękną eks-zakonnicę. Dzięki nim komisarzowi łatwiej będzie wykryć, kto jest prawdziwym zabójcą: garbaty kolekcjoner tabakierek, dewotka obstawiająca się zdjęciami kardynałów czy zakonnik, który kolekcjonuje rzadkie odmiany bzu.

Informacje dodatkowe o Cicho, we śnie:

Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2025-03-19
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Quietly in Their Sleep

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Beletrystyka - charakterystyczna lokalizacja Wenecja

Kup książkę Cicho, we śnie

Cicho, we śnie - opinie o książce

Dzisiejsze kryminały mają to do siebie, że są albo krwiste, albo brutalne, albo mocno psychologiczne. Takie, które wywołują w nas wiele emocji, oddziaływują na naszą psychikę. A ja dziś przychodzę do Was z kryminałem ,,Cicho, we śnie" Donny Leon, która kryminał ukazuje w innym klimacie, ekscytującym i wciągającym i zarazem lekkim w odbiorze. Czy to dobrze? Zależy kto, czego szuka. Jednak autorka porusza również w swoim książkach tematy, które poddaje krytyce i to nie każdemu może się spodobać.Ja uwielbiam kryminały tego Wydawnictwa właśnie za ten inny klimat. Za odwagę autorki, która nie boi się pisać o trudnych i jakże realnych, a także kontrowersyjnych tematach. W tej części skupia się na kościele katolickim i wątku kryminalnym z nim związanym.Cykl o komisarzu Brunettim osadzony jest w Wenecji. Autorka w swojej książce doskonale oddaje jej klimat. To też jedna z zalet tej pozycji. Możemy rozkoszować się Wenecją i zarazem być świadkami prowadzonego śledztwa. Sam komisarz Guiro Brunetti jest solidnie i szczegółowo wykreowany. Tym razem prowadzi śledztwo dotyczące serii tajemniczych zgonów w domach opieki prowadzonych przez zakonnice. Jest świadomy tego, że musi być delikatny i subtelny, bo sprawa tego wymaga. Pomocą będą dla niego jego znajomi, nieznajomi i rodzina, dodam, że to bardzo intrygujące osoby.Autorka stworzyła niesamowitą atmosferę, czasami nawet zabawną. Naprzód wychodzi kościół i jak się okazuje, Watykan też macza w tym palce. Jak sami widzicie kontrowersja,a wzmianki o Watykanie, to taki smaczek dla czytelnika.Wracając do śledztwa, zadajemy sobie pytanie, kto jest zabójcą? Podejrzanych jest kliku. Czy Brunetti rozwiąże zagadkę?Sami widzicie, że nawet moja recenzja tego kryminału jest lekka w odbiorze. To kryminał, ale taki trochę z wątkami obyczajowymi, które rozluźniają czytelnika. Samo śledztwo też samo w sobie jest bardzo konkretne, ciekawe, ale nie makabryczne.Bardzo podoba mi się pióro autorki, a ta pozycja, którą Wam dzisiaj pokazuje, jest wznowieniem o pięknej szacie graficznej i malowanych brzegach.Polecam?