Christine to powieść o Krystynie Skarbek, znanej również jako Christine Granville - jednej z najskuteczniejszych i najbardziej tajemniczych agentek II wojny światowej. Opowieść o wyjątkowej inteligencji, niezłomnej sile i odwadze. A także - może przede wszystkim - o kobiecie, która w świecie zdominowanym przez mężczyzn bez wahania poświęca własne bezpieczeństwo, by osiągnąć to, co wydaje się niemożliwe.
Rok 1941. Belgrad staje się kluczowym punktem na mapie Europy, gdzie ważą się losy wojny. W tym strategicznym momencie do Jugosławii przybywa Christine. Jej misja jest jasna: nie może dopuścić, by Jugosławia stanęła po stronie Niemiec.
Serce Bałkanów tętni od szpiegowskich intryg, a w cieniu politycznych rozgrywek toczą się kluczowe decyzje dotyczące Grecji i planowanego ataku na Związek Radziecki. W ciągu zaledwie kilku pełnych napięcia dni musi wykorzystać wszystkie swoje umiejętności, by odwrócić bieg wydarzeń. Czy jej działania zmienią losy wojny i wpłyną na miliony żołnierzy walczących po obu stronach konfliktu?
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Historyczne
Książka napisana przez pułkownika polskiego wywiadu, imię i nazwisko autora to pseudonim literacki.
Powieść jest oparta na faktach z życia Krystyny Skarbek, jednak jak podkreśla Vincent V. Severski jest to subiektywny obraz tej postaci . Nie mamy zatem do czynienia z biografią, lecz próbą przedstawienia tej niezwykłej kobiety z perspektywy świata szpiegów. Akcja powieści ukazuje tylko pewne epizody z życia Polki, która pełniła służbę jako brytyjska agentka.
Jest rok 1941 Krystyna przebywa w Jugosławii, gdzie ma do wykonania bardzo ważne zadanie, które może mieć wpływ na to jak dalej potoczy wojna, która wybuchła w 1939.
Powieść ukazuje realia wojny, widzianej z perspektywy tajnych agentów, to od ich działań niejednokrotnie zależało, na którą stronę przechylała się szala zwycięstwa.
Wracając jednak do Krystyny Skarbek należy wspomnieć, że określano ją mianem ulubionego szpiega Winstona Churchilla. W 1940 roku na ochotnika zgłosiła się do służby w Kierownictwie Operacji Specjalnych, czyli tajnej agencji brytyjskiej, która była przeznaczona do dywersji na niemieckich tyłach. To dzięki jej informacjom Churchill mógł ustalić prawdopodobny termin ataku Niemiec na ZSRR. Jednak mimo jej wojennych dokonań, po demobilizacji w kwietniu 1945, musiała podjąć pracę zarobkową, chwytając się dorywczych zajęć, pracowała między innymi jako: pokojówka, telefonistka czy sprzedawczyni. Za swoją służbę, jako brytyjska agentka, otrzymała odprawę w wysokości 100 funtów...
Książka nie przytacza całej historii Krystyny Skarbek, jednak może być motywacją do dalszego poznawania historii tej odważnej kobiety. Cieszę się, że znalazł się ktoś, kto postanowił pochylić się nad losem niezwykłej Polki i pisząc o niej sprawić, że być może dzięki temu więcej osób dowie się kim była Krystyna Skarbek, nasza Mata Hari.
W tym roku mam na koncie kilka biografii, z niemałą ciekawością sięgnęłam po powieść o Krystynie Skarbek, kobiecie o której mówi się tak mało, a przecież to właśnie dzięki takim kobietom wywiad doskonale działał. Krystyna Skarbek vel Christine Granville inteligentna, tajemnicza, piękna, niezwykle skuteczna agentka II wojny światowej. W 1941 roku trafia do Belgradu musi zrobić wszystko żeby Jugosławia nie stanęła po stronie Niemiec wie, że w dużym stopniu na niej spoczywa odwrócenie biegu historii. Wiele ryzykuje lecz nie cofa się przed niczym, zaufanie które wzbudza pomaga jej zdobyć wiele przydatnych informacji i umiejętnie je wykorzystać. Książka wciągającą, jednak pokazuje tylko fragment życia agentki. Liczyłam na pełne skupienie się na pani Skarbek a tak naprawdę opisana jest tu jedną z akcji z której kobieta odgrywa znaczącą rolę. Na okładce jest też wspomniane, że to kobieta którą pokochał James Bond i na jakiś epizod w tym temacie mocno liczyłam. Nie mniej w tej historii wiele się dzieje, akcja pędzi, bohaterowie są ciekawi, barwni, pełni charyzmy. Poznałam ten szpiegowski świat, niebezpieczny i nie wybaczający pomyłek. Jednak w tej historii samej Krystyny było mi za mało, te fragmenty, które ją opisują, wciągają, pokazują, że była niesamowicie silną kobietą i przyznaję chciałabym poznać ją bliżej. Polecam
,,Wojna może być zazdrosna i bezwzględna. Nie lubi dzielić się miłością. Jak już Cię pokocha - to na śmierć".
Cytat niezwykle bolesny, ale jakże prawdziwy, pochodzący z książki ,,Christine. Powieść o Krystynie Skarbek" autorstwa Vincenta V. Severskiego.
,,Christine. Powieść o Krystynie Skarbek", jak na autora przystało, to zręcznie napisana powieść szpiegowska, w którą Severski wplótł szczyptę historii związanej z postacią Krystyny Skarbek - kobiety silnej, odważnej, niezależnej, zagadkowej i pełnej elegancji. Kobiety, która była jedną z najskuteczniejszych i najbardziej tajemniczych agentek II wojny światowej.
Na samym wstępie muszę jednak zaznaczyć, że podtytuł ,,powieść o Krystynie Skarbek" i sam opis mogą nieco mylić potencjalnych czytelników. Książka ta nie jest bowiem stricte historią Krystyny Skarbek, lecz jedynie Severski wykorzystuje jej postać jako jedną z bohaterek, opowiadając o misji, w której brała udział.
W przypadku książek Severskiego nigdy nie jestem obiektywna, bo po prostu uwielbiam powieści, które tworzy. Widać w nich ogromne doświadczenie wywiadowcze autora, a podczas lektury dosłownie odnosi się wrażenie, jakby czytało się o realnych wydarzeniach. Nie inaczej jest w przypadku ,,Christine" - książki, która ukazuje nam wojnę nie z perspektywy huku, walki i wystrzałów, ale rozgrywek politycznych toczących się na niewyobrażalnie wielkich płaszczyznach. Niemcy, Anglicy, Rosjanie, Jugosłowianie, a gdzieś między nimi piękna, inteligentna i piekielnie niebezpieczna Polka - Krystyna Skarbek vel Christine Granville, pracująca dla brytyjskiego wywiadu. To właśnie jej działania wywiadowcze stają się motorem napędowym powieści, a cała szpiegowska siatka ukazana w książce nie pozwala się od niej oderwać.
Muszę przyznać, że jestem zaskoczona słabszymi ocenami powieści, które pojawiły się w momencie jej premiery. Być może czytelnicy spodziewali się biografii Krystyny Skarbek, a otrzymali coś zgoła innego?
,,Christine. Powieść o Krystynie Skarbek" to kolejna świetna powieść szpiegowska w dorobku autora i cieszę się, że wydawnictwo postanowiło wydać jej wznowienie w tak pięknej okładce. Wojna, polityczne rozgrywki, gry dyplomatów, sojusze, układy, szpiedzy i agenci - wszystko to znajdziesz w tej powieści. Kto się złamie? Kto będzie po czyjej stronie? Kto kogo podejdzie? O tym musisz przekonać się sam(-a)! Serdecznie polecam, K.!
Kto nie chce w Polsce agentów specjalnych z prawdziwego zdarzenia? Komu jest na rękę, że najważniejsze dla bezpieczeństwa kraju sprawy trafiają na biurka...
Pogarda – najgorsza z ludzkich cech. Niszcząca siła, która sprawia, że jeden człowiek nienawidzi drugiego bez powodu. Piotr Niemczyk tropi...
Przeczytane:2025-01-12,
Krystyna Skarbek, agentka brytyjskiego wywiadu w czasie II wojny światowej, znana również jako Christine Granville, była niezwykle piękną i odważną kobietą. Z przykrością muszę stwierdzić, że mimo mojego zainteresowania tematyką II wojny światowej, do tej pory nie natknęłam się na żadną publikację, która pozwoliłaby mi bliżej poznać postać Krystyny Skarbek. Dlatego zdecydowałam się sięgnąć po wznowienie powieści Vincenta Severskiego „Christine. Opowieść o Krystynie Skarbek”, które stało się moim pierwszym spotkaniem zarówno z piórem autora, jak i z historią kobiety o wyjątkowej inteligencji, niezłomnej sile i odwadze.
Rok 1941. Belgrad staje się kluczowym punktem na mapie Europy, gdzie ważą się losy wojny. W tym strategicznym momencie do Jugosławii przybywa Krystyna Skarbek, znana również jako Christine Granville, której zadaniem jest zrobić wszystko, by Jugosławia nie stanęła po stronie Niemiec.
Serce Bałkanów tętni szpiegowskimi intrygami, a w cieniu politycznych rozgrywek toczą się kluczowe decyzje dotyczące Grecji i planowanego ataku na Związek Radziecki. Christine ma zaledwie kilka dni, aby w pełni wykorzystać swoje umiejętności i odwrócić bieg wydarzeń. Czy jej działania zmienią losy wojny i wpłyną na miliony żołnierzy walczących po obu stronach konfliktu?
„Wojna może być zazdrosna i bezwzględna. Nie lubi dzielić się miłością. Jak już Cię pokocha – to na śmierć”.
Już po przeczytaniu pierwszych kilku rozdziałów „Christine” utwierdziłam się w przekonaniu, że podjęłam dobrą decyzję, sięgając po tę książkę. Mimo że byłam przekonana, iż historia zawarta na kartach powieści będzie w pełni poświęcona biografii Krystyny Skarbek, nie poczułam się zawiedziona. Opowieść, którą zaserwował mi Vincent V. Severski, okazała się fascynującą lekturą, która wciągnęła mnie od pierwszych stron i z każdym kolejnym rozdziałem coraz bardziej pobudzała moją ciekawość.
„Christine. Opowieść o Krystynie Skarbek” to bardzo dobra powieść szpiegowska, w którą Vincent V. Severski umiejętnie wplótł znane postaci i wydarzenia historyczne. Książkę czytało mi się z wielką przyjemnością, a wydarzenia przedstawione na jej kartach śledziłam z zaciekawieniem. Akcja powieści jest niespieszna, ale wciągająca i intrygująca. Świetnie wykreowane postaci, bardzo dobrze zarysowane tło historyczne i idealnie oddany klimat dawnych czasów – to wszystko dostaniecie na kartach powieści, która, w moim odczuciu, jest pozycją obowiązkową, szczególnie dla miłośników powieści historycznych.
Podsumowując, „Christine. Opowieść o Krystynie Skarbek” to doskonale napisana powieść szpiegowska, w którą Vincent V. Severski umiejętnie wplótł znane postaci i wydarzenia historyczne. Autor zachwycił mnie swoim stylem, wiedzą historyczną oraz umiejętnością zaciekawienia czytelnika wykreowaną przez siebie fabułą. Nie mogę nazwać siebie fanką powieści szpiegowskich, ponieważ w swoim życiu przeczytałam ich niewiele, ale te, które miałam okazję poznać, zrobiły na mnie duże wrażenie, a do tej listy dołącza powieść Vincenta V. Severskiego. Z całego serca polecam!